ΓΕΕΘΑ: Οι Τούρκοι παραβίασαν τα χωρικά μας ύδατα στα Ίμια

ΓΕΕΘΑ: Οι Τούρκοι παραβίασαν τα χωρικά μας ύδατα στα Ίμια

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, απαντά στην τουρκική πρόκληση που σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι,στα Ίμια και με ανακοίνωση του εξηγεί τις πραγματικές συνθήκες του περιστατικού. _x000D_
_x000D_

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, μία πυραυλάκατος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, και δύο λέμβοι μεταφοράς ειδικών δυνάμεων οι οποίες την συνόδευαν, προσέγγισαν περί ώρας 1100 το συγκρότημα των ν. Ιμίων, όπου και παρέμειναν επί περίπου 7 λεπτά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, παραβιάζοντας κατά την κίνηση τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα (ΕΧΥ).

Από ελληνικής πλευράς, στην ως άνω θαλάσσια περιοχή, υπήρχαν σκάφη του Λιμενικού Σώματος καθώς και Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία και παρακολουθούσαν συνεχώς την κίνηση των τουρκικών σκαφών.

Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα ΕΧΥ αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης απομάκρυνσης τους.

Τα τουρκικά σκάφη, ακολούθως, απομακρύνθηκαν με προορισμό το λιμάνι της Αλικαρνασσού».

Προκόπης Παυλόπουλος: Η Τουρκία παραβίασε τα θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης

«Θέλω να πω στη φίλη και γείτονα Τουρκία ότι πρέπει να σέβεται την ιστορία, τη φιλία και την καλή γειτονία. Δεν αρκεί να λέμε ότι είμαστε φίλοι αλλά πρέπει να την αποδεικνύουμε αυτή τη φιλία» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην πορτογαλική τηλεόραση APTP.

«Η σημερινή παραβίαση ήταν πάρα πολύ σοβαρή γιατί δεν παραβιάστηκαν μόνο τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα από την Τουρκία αλλά και τα σύνορα της Ευρώπης. Παραβιάστηκε η συνθήκη της Λωζάνης» είπε στη συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος που πραγματοποιεί από σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Πορτογαλία.

«Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη στο μέλλον γιατί κάτι τέτοιο θα έχει συνέπειες όχι μόνο στις διμερείς σχέσεις αλλά και στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παυλόπουλος αύριο θα συναντηθεί με Πρόεδρο της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρέμπελο Ντε Σόουζα

Ο Γ. Κουμουτσάκος

Με μία ανάρτηση στο διαδίκτυο ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος σχολίασε τη σημερινή προκλητική κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας στα Ίμια.

«Η ‘Αγκυρα θα πρέπει να εξοικειωθεί με δύο γεγονότα: – Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. – Δεν υπάρχουν “γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο», ανέβασε στο λογαριασμό του στο twitter ο βουλευτής της ΝΔ.

Το ρεπορτάζ για την τουρκική προκλητικότητα εδώ:

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter