Γέλεν: Κρίσιμη η συνεργασία ΗΠΑ – Κίνας κατά της κλιματικής αλλαγής

Γέλεν: Κρίσιμη η συνεργασία ΗΠΑ – Κίνας κατά της κλιματικής αλλαγής

Η συνεργασία μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ είναι «κρίσιμης» σημασίας για να χρηματοδοτηθεί ο αγώνας εναντίον της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε σήμερα η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής της στο Πεκίνο.

«Πιστεύω ότι η συνεχής συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας για τη χρηματοδότηση κατά της κλιματικής αλλαγής είναι κρίσιμης σημασίας», τόνισε σε πάνελ με ειδικούς.

«Ως οι δύο χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο και οι μεγαλύτεροι επενδυτές στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχουμε και οι δύο την κοινή ευθύνη —και τη δυνατότητα—να δείξουμε τον δρόμο», δήλωσε, δίνοντας έμφαση σε έναν τομέα που η Ουάσινγκτον θεωρεί κλειδί για τη συνεργασία, παρά τις τεταμένες διμερείς σχέσεις.

Η επίσκεψη της Γέλεν γίνεται μερικές εβδομάδες μετά από αυτή του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει να αποκαταστήσει άμεσες επαφές με το Πεκίνο, έπειτα από τρία χρόνια σχεδόν πλήρους απομόνωσης της Κίνας λόγω της υγειονομικής κρίσης.

«Η κλιματική αλλαγή είναι η υπ’ αριθμόν ένα στον κατάλογο με τις παγκόσμιες προκλήσεις και οι ΗΠΑ και η Κίνα πρέπει να εργαστούν από κοινού για να αντιμετωπίσουν αυτή την υπαρξιακή απειλή», δήλωσε η Γέλεν.

Η Αμερικανίδα υπουργός δήλωσε επίσης ότι η «χρηματοδότηση της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής πρέπει να είναι στοχευμένη με αποτελεσματικό τρόπο», καλώντας την Κίνα να στηρίξει τους πολυμερείς θεσμούς όπως το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα.

Η Κίνα ανέστειλε τις συζητήσεις για το κλίμα το περασμένο καλοκαίρι διαμαρτυρόμενη για την επίσκεψη στην Ταϊβάν της πρώην πρόεδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Ωστόσο τώρα υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης: χθες, αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών άφησε να εννοηθεί ότι ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κλίμα Τζον Κέρι θα επισκεφθεί σύντομα την Κίνα για να συζητήσει τις πιθανότητες συνεργασίας με το Πεκίνο στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter