Γεμάτο τρύπες το κυβερνητικό σχέδιο επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα

Γεμάτο τρύπες το κυβερνητικό σχέδιο επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα

Πόλεμος παρόχων-κυβέρνησης-ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ ετοιμάζει σοβαρές εκπτώσεις προς όφελος των καταναλωτών, οι ιδιωτικές εταιρείες όχι, γι’ αυτό καρφώνουν την κυβέρνηση  και αποκαλύπτουν τις αδυναμίες του  σχεδιασμού.

Πέντε μέρες μετά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ για κρατική κάλυψη των υπέρογκων αυξήσεων στο ρεύμα που καλούνται να πληρώσουν νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις από τον Αύγουστο, ασαφής παραμένει η έκταση στην οποία το κυβερνητικό μέτρο θα καλύψει τελικά τις αυξήσεις στο ρεύμα αλλά και το αν, ο κάθε καταναλωτής θα πληρώσει λιγότερο ή περισσότερο ακριβά το ρεύμα, ανάλογα με την εταιρεία από την οποία αγοράζει.

Επιδότηση 9 ευρώ το μήνα για όλους

Το μόνο σίγουρο είναι ότι με βάση τις κυβερνητικές εξαγγελίες, θα υπάρξει για όλους  μια κρατική επιδότηση του κόστους του ρεύματος μέσω του υπό σύσταση Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης στα 9 ευρώ το μήνα. Η επιδότηση αυτή θα αφορά τις πρώτες 300 KVh κατανάλωσης και προβλέπεται να δοθεί για τέσσερις μήνες, από τον Σεπτέμβριο ως τον Δεκέμβριο.

Από εκεί και πέρα, όμως,  σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας Κ.  Σκρέκα, βοηθητικό ρόλο στην ανακούφιση των νοικοκυριών από τις εκρηκτικές αυξήσεις στο ρεύμα προσδοκάται να αναλάβουν και οι εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ΔΕΗ και ιδιώτες.

ΔΕΗ: Εκπτώσεις 30% ως 36.5%

Ειδικώς η ΔΕΗ που είναι υπό δημόσιο  έλεγχο, κατά τον Κ. Σκρέκα, θα  επιχειρήσει να απορροφήσει τις αυξήσεις προχωρώντας αφενός στην έκπτωση 30% στα τιμολόγιά της την οποία είχε εξαγγείλει από τον Ιούνιο, όταν η ΡΑΕ της είχε επιβάλει να αντικαταστήσει τις ρήτρες διοξειδίου του άνθρακα  της, με τη ρήτρα αναπροσαρμογής που έχουν και οι ιδιώτες πάροχοι, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας  στην τιμολόγηση αλλά και σε μεγαλύτερες εκπτώσεις, που μπορεί να φτάνουν έως και το 36.5% προκειμένου να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης σε υψηλότερες  καταναλώσεις πχ. της τάξης των 300-600 KVh το μήνα, ώστε να προστατευθεί τουλάχιστον  το 80% των καταναλωτών.

Δεν απορροφούν τις αυξήσεις οι πάροχοι

Σε ότι αφορά τους ιδιώτες παρόχους, ωστόσο, αν και ο Υπουργός κάλεσε κι αυτούς  να απορροφήσουν τμήμα των αυξήσεων, η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης μεταξύ Υπουργού και παρόχων, όχι μόνο δεν οδήγησε σε δεσμεύσεις για την από μέρους τους απορρόφηση τμήματος  των αυξήσεων, αλλά διεξάχθηκε και σε πολύ βαρύ κλίμα, καθώς οι ιδιώτες αντέδρασαν με ιδιαίτερη ένταση στην κυβερνητική παρέμβαση.

Ο λόγος της αντίδρασης των ιδιωτικών εταιρειών παροχής ενέργειας ήταν το γεγονός ότι η κυβέρνηση ανήγαγε τις εκπτώσεις της ΔΕΗ σε βασικό στοιχείο της κρατικής πολιτικής για την ανακούφιση των νοικοκυριών από τις αυξήσεις στο ρεύμα, με τρόπο που όπως υποστήριξαν, δημιουργεί στον κόσμο την εντύπωση ότι η ΔΕΗ μπορεί να προσφέρει  καλύτερες χρεώσεις από τις ιδιωτικές εταιρείες, γεγονός που ενισχύει τη δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ σε βάρος τους, παρότι υπάρχει συμφωνία με τους θεσμούς για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κάτω από το 50%.

Οι πάροχοι φέρεται μάλιστα να ζήτησαν από τον Κ. Σκρέκα να πάρει πίσω την προσφορά της πρόσθετης έκπτωσης που εξήγγειλε ότι θα δώσει η ΔΕΗ σε καταναλώσεις έως 600 KVh το μήνα, με το σκεπτικό ότι αποτελεί μια πολύ επιθετική εμπορική κίνηση από τη ΔΕΗ που θα προκαλέσει στρέβλωση στην αγορά.

Οι τρύπες του κυβερνητικού σχεδιασμού

Για να δείξουν μάλιστα τη δυσαρέσκειά τους, δεν δίστασαν, έστω και με διαρροές στα media, να αμφισβητήσουν εκ βάθρων το κυβερνητικό σχέδιο για την συγκράτηση των αυξήσεων στο ρεύμα, επισημαίνοντας ότι είναι φτιαγμένο στο «πόδι» και θα έχει προβλήματα εφαρμογής, καθώς, όπως επισήμαναν, αφενός το κονδύλι των 150 εκατ. ευρώ δεν φτάνει για την επιδότηση της κατανάλωσης των μηνών Σεπτέμβριος- Δεκέμβριος που  απαιτεί τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ, ούτε έχει λάβει υπόψη το ύψος της οριακής Τιμής Συστήματος – άρα πώς προσδιορίζει τα επίπεδα επιδότησης;.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter