Γέμισαν τα ξενοδοχεία καραντίνας την περασμένη εβδομάδα – To παράδοξο του «επιτελικού κράτους»

Γέμισαν τα ξενοδοχεία καραντίνας την περασμένη εβδομάδα – To παράδοξο του «επιτελικού κράτους»

Ένα αρκετά παράδοξο περιστατικό συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα ως προς τη διαχείριση των επιβατών των πτήσεων που έφτασαν στη χώρα μας από το εξωτερικό. «Δεν υπήρχε χώρος στα ξενοδοχεία και άφηναν τους επιβάτες να φεύγουν», καταγγέλλει πολίτης στο documentonews.gr.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, μεταξύ των πολλών περιστατικών που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τα επιτελεία που είχαν επιφορτιστεί με την όλη διαδικασία υπήρξαν και ορισμένα «μελανά σημεία». Χαρακτηριστικό παράδειγμα του μη ορθού συντονισμού των αρμόδιων φορέων ήταν άλλωστε και η καταγγελία που έγινε στο documentonews.gr από επιβάτη της περίφημης πτήσης από την Ντόχα. Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, η Πολιτική Προστασία τους «είχε ξεχάσει» στο ξενοδοχείο δίχως επίσημη ενημέρωση ενώ ορισμένοι επιβάτες έφυγαν χωρίς να έχουν κάνει το προβλεπόμενο δεύτερο τεστ για κορονοϊό.

Γεμάτα τα ξενοδοχεία καραντίνας

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, πριν δηλαδή την έναρξη της δεύτερης φάσης για τη διαχείριση των επιβατών πτήσεων του εξωτερικού, συνέβη το εξής παράδοξο. Σύμφωνα με τις οδηγίες που ήταν σε ισχύ, όλοι οι επιβάτες υποβάλλονταν υποχρεωτικά σε τεστ για τον κορονοϊό.

Μέχρι να τους γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα, κάτι που γινόταν συνήθως εντός 20 ωρών, θα έπρεπε να βρίσκονται σε συγκεκριμένο χώρο. Δηλαδή σ’ ένα από τα λεγόμενα «ξενοδοχεία καραντίνας». Σε ισχύ ήταν η υποχρεωτική 7ήμερη καραντίνα (και αυτοπεριορισμός) αν το κρούσμα ήταν αρνητικό αλλά και η 14ήμερη, που επιβαλλόταν σε περίπτωση θετικού τεστ.

Έτσι, αφού γινόταν το τεστ στον κόσμο οδηγούταν συντονισμένα στα ξενοδοχεία καραντίνας. Το παραπάνω επιβεβαίωσαν σε τηλεφωνική επικοινωνία με το documentonews.gr και επίσημες πηγές από την Πολιτική Προστασία.

Με απλά λόγια, ένας επιβάτης παρέμενε σε ξενοδοχείο καραντίνας για μια νύχτα – μέχρι δηλαδή τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος του τεστ – και έπειτα – πήγαινε σε δηλωμένο στις Αρχές προορισμό για τη συνέχεια του επταήμερου αυτοπεριορισμού. Αν βέβαια ήταν θετικός στον κορονοϊό, οι αρμόδιοι φορείς διαχειρίζονταν το περιστατικό με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία.

Όμως, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ρεπορτάζ και επιβεβαίωσαν και επίσημες πηγές της Πολιτικής Προστασίας, φαίνεται ότι σε κάποιες μέρες της προηγούμενης εβδομάδας και για κάποιες πτήσεις δεν ακολουθήθηκε η παραπάνω διαδικασία.

Ορισμένοι επιβάτες έφυγαν από το αεροδρόμιο αμέσως μετά το τεστ δίχως να τους έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα. Σύμφωνα με την καταγγελία πολίτη που έγινε στο documentonews.gr το συγκεκριμένο συνέβη και σε πτήση που έφτασε από μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα την προηγούμενη Παρασκευή. Ορισμένοι επιβάτες μετά το τεστ έφυγαν κανονικά από το χώρο του αεροδρομίου ενώ άλλοι φαίνεται να οδηγήθηκαν σε κάποιο από τα ξενοδοχεία καραντίνας, μέχρις ότου τους ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.

Η απάντηση στο παραπάνω παράδοξο που φέρεται, σύμφωνα με την ίδια καταγγελία, να δόθηκε από την Πολιτική Προστασία στον καταγγέλλοντα, ήταν πως ό,τι έγινε συνέβη επειδή υπήρξε σημαντικό πρόβλημα χωρητικότητας στα ξενοδοχεία καραντίνας. Κοινώς, δεν υπήρχαν αρκετά δωμάτια για να φιλοξενήσουν όλους τους επιβάτες των πτήσεων και πιθανά κρούσματα.

Έτσι, από την ίδια πτήση κάποια άτομα πήγαν στα ξενοδοχεία και κάποια άλλα έφυγαν κανονικά προς τις οικίες τους ή σε σπίτια συγγενών και φίλων. Με ποιο κριτήριο άραγε γινόταν η επιλογή; Πόσο εύκολη θα ήταν η διαχείριση εάν πιθανού κρούσματος; Πόσο εφικτή και αποτελεσματική θα ήταν η διαδικασία της ιχνηλάτησης;

Τακτική της Πολιτικής Προστασίας

Πηγές της Πολιτικής Προστασίας που μίλησαν στο documentonews.gr ανέφεραν πως ό,τι συνέβη ήταν τακτική των Αρχών. «Λόγω αυξημένης εισροής επιβατών την προηγούμενη εβδομάδα έγινε η επιλογή αυτή. Δηλαδή να πηγαίνουν επιβάτες πτήσεων από χώρες με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο σε δηλωμένες διευθύνσεις μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα και μετά ακολουθούσε η υποχρεωτική επταήμερη καραντίνα», δήλωσαν.

Οι ίδιες πηγές επιβεβαίωσαν την έλλειψη δωματίων στα ξενοδοχεία καραντίνας την οποία απέδωσαν στην αυξημένη ροή επιβατών της περασμένης εβδομάδας. Όπως είπαν, δεν ήταν απλή διαδικασία ό,τι γινόταν κάθε φορά στα ξενοδοχεία με τους νέους επιβάτες. Και αυτο διότι αφενός έπρεπε να απολυμανθούν και αφετέρου να περάσουν ορισμένες ώρες μέχρι να μετακινηθούν εκεί τα νέα άτομα. Όταν τα ξενοδοχεία γέμισαν από κόσμο και στο Ελ. Βενιζέλος κατέφθαναν επιβάτες από χώρες με σταθερά χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, αποφασίστηκε να ακολουθηθεί η τακτική αυτή. Να πηγαίνουν δηλαδή οι επιβάτες στο χώρο τους και να περιμένουν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και μετά να μπαίνουν στην υποχρεωτική επταήμερη καραντίνα.

Σε ό,τι αφορά τώρα το παράδοξο που συνέβη όταν από τις ίδιες πτήσεις ορισμένα άτομα πήγαν σε ξενοδοχεία ενώ άλλα στο χώρο τους, πηγές της Πολιτικής Προστασίας απάντησαν ότι δεν είχαν πέσει στην αντίληψή τους τέτοια παραδείγματα. Ερωτηθείς για το αν υπήρχαν κριτήρια στην επιλογή του ποιός θα μείνει σε ξενοδοχείο και ποιός όχι, δεν δόθηκε συγκεκριμένη απάντηση αφού και πάλι δεν ήταν ενήμεροι για τέτοια περιστατικά. «Όπως φαντάζεστε, στις πάρα πολλές περιπτώσεις που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μπορεί και να υπήρξε ένας μικρός αριθμός πολιτών που να έμεινε ανικανοποίητος ή έχοντας κάποιο αρνητικό πρόσημο από την όλη διαδικασία».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter