«Γενέθλια» για την Μπαρτσελόνα – Έγινε 120 ετών!

«Γενέθλια» για την Μπαρτσελόνα – Έγινε 120 ετών!

H Mπαρτσελόνα γίνεται σήμερα 120 ετών! Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Mundo deportivo «ο νόμος της βαρύτητας γεννήθηκε από το μήλο του Νεύτωνα, ενώ ο Στιβ Τζομπς επεξεργάστηκε την Apple σε ένα γκαράζ. 

Το «μήλο» που δημιούργησε την Μπαρτσελόνα έπεσε στο κεφάλι του Ζοάν ή Χάνς Γκάμπερ (1877-1930), ενός νεαρού Ελβετού νεοφερμένου στη Βαρκελώνη το 1898 για επαγγελματικούς λόγους. Εκτός του ότι ήταν παθιασμένος με άλλα αθλήματα όπως ο στίβος, η ποδηλασία, το γκολφ και το ράγκμπι, ο Γκάμπερ είχε ήδη ένα πλήρες πρόγραμμα για το βρετανικό παιχνίδι που είχε… προσγειωθεί στην Καταλωνία πολύ ανεπίσημα γύρω στο 1890 μέσω Βρετανών εργαζομένων στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας».

Στις 22 Οκτωβρίου του 1899 ο Χάνς Γκάμπερ είχε εκδηλώσει μέσω… αγγελίας την επιθυμία του να δημιουργήσει μια ποδοσφαιρική ομάδα. Μια θετική απάντηση οδήγησε σε μια συνάντηση στο Gimnasio Solé στις 29 Νοεμβρίου, όπου ιδρύθηκε η Foot-Ball Club Barcelona.

«Τα 120 χρόνια της Μπαρτσελόνα είναι μια ιστορία μόνιμης προσπάθειας και υγιούς φιλοδοξίας», δήλωσε ο πρόεδρος των Καταλανών, Χοσέ Μαρία Μπαρτομέου υπενθυμίζοντας: «Ο Ζοάν Γκάμπερ δημιούργησε μία ομάδα το 1899 που το 2019 διατηρεί κάποια σημάδια της ταυτότητας που έχουν απομείνει με την πάροδο του χρόνου. Ο Καταλανισμός, η δημοκρατία και το μοντέλο ιδιοκτησίας, ο αθλητισμός σε όλους τους τομείς του και η παγκοσμιοποίησή. Σήμερα είμαστε προνομιούχοι γιατί ζούμε τα καλύτερα χρόνια της Ιστορίας μας και απολαμβάνουμε τον καλύτερο παίκτη στην Ιστορία του ποδοσφαίρου, τον Λιονέλ Μέσι. Γιορτάζουμε την επέτειο και είμαστε υπερήφανοι που είμαστε Καταλανοί. Όλοι συνεργαζόμαστε για να συνεχίσουμε να βλέπουμε τον σύλλογό μας να μεγαλώνει, με ένα «Espai Barça» που πρέπει να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο του μέλλοντός μας και να δώσει συνέχεια σε αυτή την εποχή της επιτυχίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter