Γενέθλια… Ντέιβιντ Λιντς στην Όπερα με «Χαμένη Λεωφόρο»

Γενέθλια… Ντέιβιντ Λιντς στην Όπερα με «Χαμένη Λεωφόρο»

Σήμερα Σάββατο 20 Ιανουαρίου, οι φαν του Ντέιβιντ Λιντς (ο οποίος έχει γενέθλια) δίνουν ραντεβού στην ανακαινισμένη «Όπερα» για να ξαναδούν την ατμοσφαιρική «Χαμένη Λεωφόρο».

Υπάρχουν κάποιες ταινίες τις οποίες θυμάσαι ακριβώς πότε, που και με ποιον τις είδες. Για μένα, μια τέτοια ταινία είναι το «Χαμένη λεωφόρος» του Ντέιβιντ Λιντς. Θυμάμαι ακριβώς τη στιγμή που έπεφταν οι τίτλοι τέλους του «Lost Highway» στη δημοσιογραφική προβολή που είχε γίνει τον Φεβρουάριο του 1997 στον κινηματογράφο Studio της πλατείας Αμερικής το οποίο τότε ανήκε στην εταιρεία διανομής Ama της οικογένειας Στεργιάκη.

Είχαμε δει την ταινία με τον αγαπημένο φίλο και συνάδελφο Γιάννη Δεληολάνη που δεν ήταν μόνο εξαιρετικός κριτικός αλλά και ειδήμων στο σινεμά του Λιντς. Μου είχε κάνει τότε εντύπωση το γεγονός πως ο Γιάννης (που συνήθως είχε αποκρυσταλλωμένη άποψη για την αξία μιας ταινίας αμέσως μετά την ολοκλήρωση της θέασης της) εδώ ήταν διστακτικός.

Στην κουβέντα που είχαμε μέχρι να πάμε με το αυτοκίνητο ως την Μεταμόρφωση Χαλανδρίου που ήταν ο Πήγασος, το δημοσιογραφικό συγκρότημα του Μπόμπολα που φιλοξενούσε τα γραφεία του περιοδικού Σινεμά, δεν νομίζω να είχαμε άλλο αντικείμενο συζήτησης. Στο τέλος της διαδρομής είχαμε καταλήξει: ναι, η «Χαμένη Λεωφόρος» είναι μια τυπική λιντσεϊκή ταινία. Με ότι κι αν σημαίνει αυτό.

Η ταινία αυτή, που θεωρείται από τις πλέον παραγνωρισμένες στη φιλμογραφία του Λιντς, βρίσκει και πάλι το δρόμο της προς την ελληνική αίθουσα, με αφορμή ένα σημαντικό γεγονός: την επαναλειτουργία της Όπερας. Μετά από πολύχρονο λουκέτο το δημοφιλές σινεμά της Ακαδημίας ανοίγει και πάλι τις πόρτες του. Έχοντας συμπεριληφθεί πρόσφατα στην οικογένεια του Cinobo, η «Cinobo ΟΠΕΡΑ» όπως είναι το νέο πλήρες όνομα της αίθουσας, ανακαινίστηκε εντυπωσιακά και έχει μπει σε κανονική λειτουργία εδώ και λίγες μέρες. Μάλιστα η είδηση της επαναλειτουργίας της Όπερας λειτούργησε κάπως σαν βάλσαμο για την οργισμένη θλίψη που προκάλεσε η απόφαση του κλεισίματος του Ιντεάλ.

Οι υπεύθυνοι του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, επιδεικνύοντας τέλεια αντανακλαστικά, αποφάσισαν να μεταφέρουν στην αίθουσα Cinobo ΟΠΕΡΑ τις ειδικές επετειακές προβολές που γίνονταν μέχρι πρότινος στο Ιντεάλ. Μάλιστα εγκαινιάζουν τα σαββατιάτικα κινηματογραφικά ραντεβού του για το 2024 από σήμερα κιόλας με την προβολή της «Χαμένης Λεωφόρου».

Το θρυλικό νουάρ θρίλερ του Ντέιβιντ Λιντς θα προβληθεί για πρώτη φορά στη χώρα μας στην ψηφιακή επεξεργασία που πρόσφατα επιμελήθηκε ο ίδιος ο σκηνοθέτης και μάλιστα ανήμερα των 78ων γενεθλίων του, το Σάββατο 20 Ιανουαρίου.

Θέλοντας να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη της ιστορικής αίθουσας του Ιντεάλ, το οποίο προ ημερών διέκοψε άδοξα και για πάντα τη λειτουργία του, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ονομάζει τιμητικά τον καινούργιο κύκλο προβολών του «ΝΥΧΤΕΣ IDEAL» και προσκαλεί τους σινεφίλ να δουν (ή ξαναδούν) μοντέρνα classics του σινεμά σε αποκατεστημένες ψηφιακά κόπιες.

Ταυτόχρονα καλωσορίζει με ενθουσιασμό την επαναλειτουργία της αίθουσας ΟΠΕΡΑ, ενός κινηματογράφου στενά συνυφασμένου με την πρόσφατη διαδρομή των Νυχτών Πρεμιέρας. Για την πρώτη προβολή της νέας χρονιάς επιλέχτηκε λοιπόν, η «Χαμένη Λεωφόρο» που θα την δούμε στην εντυπωσιακή 4Κ ψηφιακή αποκατάσταση την οποία επιμελήθηκε ο ίδιος ο σκηνοθέτης.

Ο Λουκάς Κατσίκας, καλλιτεχνικός διευθυντής του Σινεμά Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αναφέρει για την ταινία: «Σινεμά ως χειρονομία καθαρής μαγείας, άλωση του υποσυνείδητου μέσα από την εμπειρία παρακολούθησης μιας ταινίας, σκηνοθεσία που χειραγωγεί τα τεχνικά μέσα της στην υπηρεσία μιας απόλυτης μυσταγωγίας, διαβολική ικανότητα του κινηματογραφικού μέσου να δημιουργεί παραισθησιογόνες και σκοτεινές αντανακλάσεις της πραγματικότητας. Για την πιο περιπετειώδη μεριά του κοινού, η «Χαμένη Λεωφόρος» είναι όλα τα παραπάνω. Για την πιο φρόνιμη και παραδοσιακή μερίδα, είναι η σχεδόν ακατανόητη ιστορία ενός σαξοφωνίστα ο οποίος φυλακίζεται κατηγορούμενος για τον φόνο της γυναίκας του και, κλεισμένος στο κελί του, μεταμορφώνεται άξαφνα κάποιο βράδυ σε έναν άγνωστο νεαρό.

»Ο Λιντς ζητά από τους θεατές του να υποδεχτούν αυτό το αφηγηματικό παράδοξο, να αγκαλιάσουν την απότομη ρήξη με τη λογική και να αποκωδικοποιήσουν μόνοι τα αινίγματα που επιφυλάσσει η πλοκή. Παράλληλα όμως επιθυμεί και επιτυγχάνει την απόλυτη υποβολή τους μέσα από μια διήγηση τρόμου που κλείνει το μάτι στο πώς ολόκληρο το σινεμά τρυπώνει στο ασυνείδητο καθενός μας και η οποία κατορθώνει να αναπαραστήσει με όρους φιλμικούς μια κατάσταση βγαλμένη από τις σελίδες των βιβλίων της ψυχανάλυσης.

»Πάνω απ’ όλα, ωστόσο, η «Χαμένη Λεωφόρος» παραμένει καθ’ όλη τη διάρκειά της ένας πυκνός εφιάλτης από τον οποίο έχεις τουλάχιστον την ανακουφιστική σκέψη ότι μπορείς ανά πάσα στιγμή να ξυπνήσεις. Όμως η αξέχαστη φιγούρα του δαιμονικού Ρόμπερτ Μπλέικ, οι κίτρινες λωρίδες σε μια νυχτερινή άσφαλτο προς το άγνωστο, το ανησυχητικό σκοτάδι στον διάδρομο ενός διαμερίσματος ή ένα απομονωμένο σπίτι που τινάζεται στον αέρα για να επιστρέψει αμέσως μετά στην αρχική του μορφή είναι εικόνες που δεν σβήνονται εύκολα από το μυαλό. Συνοδεύουν τον θεατή μετά την έξοδό του από την αίθουσα. Και τον ακολουθούν επίμονα καθώς επιστρέφει στον έξω κόσμο».

Η προβολή της «Χαμένης Λεωφόρου» ξεκινάει στις 23.30 και η τιμή του εισιτηρίου είναι 7 ευρώ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter