Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ: Το μέλλον της Λιβύης βρίσκεται σε κίνδυνο

Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ: Το μέλλον της Λιβύης βρίσκεται σε κίνδυνο

Ο Γκουτέρες κάλεσε τις εμπλεκόμενες στον πόλεμο της Λιβύης ξένες δυνάμεις να σεβαστούν το εμπάργκο όπλων

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ακόμα μια φορά, και κάλεσε τις ξένες δυνάμεις που έχουν εμπλακεί στον πόλεμο της Λιβύης να σεβαστούν το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί από τον ΟΗΕ.

Στην τηλεδιάσκεψη υπουργών που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών και της Γερμανίας, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε τις ξένες δυνάμεις που έχουν εμπλακεί στον πόλεμο της Λιβύης να σεβαστούν το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί από τον ΟΗΕ και να στηρίξουν την εύθραυστη εκεχειρία που υπεγράφη τον Αύγουστο μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων.

Ο Γκουτέρες έκανε έκκληση στους συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη να στηρίξουν την ειρηνευτική διαδικασία «όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις», κάνοντας άμεση αναφορά στην κατάφορη παραβίαση του εμπάργκο όπλων. Όπως είπε χαρακτηριστικά στην κλειστή συνάντηση «οι παραβιάσεις του εμπάργκο αποτελούν σκάνδαλο και θέτουν υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων για ειρήνη. Οι αποστολές όπλων και κάθε άλλης μορφής στρατιωτικής υποστήριξης πρέπει να σταματήσουν αμέσως».

Η τηλεδιάσκεψη έρχεται μετά από την αναφορά που συνέταξε η επιβλέπουσα επιτροπή ειδικών επί των κυρώσεων, και η οποία δημοσιεύθηκε από το Associated Press τον περασμένο μήνα, στην οποία το επιβληθέν εμπάργκο χαρακτηρίζεται «πλήρως αναποτελεσματικό». Το πόρισμα της αναφοράς καταδεικνύει με ξεκάθαρο τρόπο την παραβίαση του εμπάργκο από τις δύο αντιμαχόμενες δυνάμεις και τους διεθνείς υποστηρικτές τους, και συγκεκριμένα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Ρωσία και την Ιορδανία οι οποίες υποστηρίζουν τον Χάφταρ και την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας και την Τουρκία και το Κατάρ υποστηρικτές του Σάρατζ της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης της Τρίπολης.

Η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ, Στέφανι Γουίλιαμς, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε χαρακτήρισε το διάλογο μεταξύ των βασικών παικτών στο Λιβυκό ζήτημα «πολύ ευθύ» και δήλωσε ότι όπλα, μισθοφόροι και εξοπλισμός «κατακλύζουν τη Λιβύη… και από τις δύο πλευρές», διακινδυνεύοντας «λάθος εκτιμήσεις» και αποτελώντας «άμεση απειλή για τις γείτονες χώρες».

«Υπάρχουν εννέα εμπλεκόμενες χώρες στη διαμάχη στη Λιβύη» ανέφερε η Γουίλιαμς χωρίς να αναφέρει ονόματα. «Πρέπει όλες να σταματήσουν να παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων».

Η Λιβύη βρίσκεται βυθισμένη στο χάος από το 2011 αφότου ανετράπη ο δικτάτορας Μουαμάρ Καντάφι από τις υποστηριζόμενες από το ΝΑΤΟ εγχώριες δυνάμεις.

Το προειδοποιητικό μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καλεί τις ξένες δυνάμεις οι οποίες έχουν συνταχθεί με τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα στον πόλεμο της Λιβύης να σεβαστούν το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί από τον ΟΗΕ καθώς η εύθραυστη ανακωχή  

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter