Γενναίο δώρο της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην Μαριάννα Λάτση, ενώ ο πολίτης πληρώνει το μάρμαρο

Γενναίο δώρο της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην Μαριάννα Λάτση, ενώ ο πολίτης πληρώνει το μάρμαρο

Είναι δύσκολο πλέον να εκπλαγεί κάποιος από τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην περίπτωση μας πρέπει να συνδυάσεις δύο ειδήσεις:

  • Η μία αφορά την είσοδο της Μαριάννας Λάτση, της οικογένειάς της, του «family office» στην κατασκευαστική εταιρεία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς η Μαριάννα Λάτση αγοράζει σημαντικό ποσοστό στην κατασκευαστική εταιρεία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από το ολλανδικό κατασκευαστικό fund Reggerborgh και το deal θα ανακοινωθεί μέσα στη μέρα.

Ως γνωστόν, οι Ολλανδοί ελέγχουν το 30.2% της ΓΕΚ Τέρνα και το 14.1% των μετοχών του Ομίλου Ελλάκτωρ και φέρεται να άρχισαν συζητήσεις με την οικογένεια της Μαριάννας Λάτση για την πώληση μέρους της συμμετοχής τους στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αμέσως μετά τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Ελλάκτωρ της 27ης Ιανουαρίου 2021, στην οποία, παρά τις ισχυρές αντιστάσεις της απερχόμενης διοίκησης Καλλιτσάντση, κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο της διοίκησης του Ομίλου.

Το γεγονός όμως ότι ο από μέρους των Ολλανδών έλεγχος ποσοστού 14.1% της Ελλάκτωρ, 30.2% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της διοίκησης της Ελλάκτωρ, έθετε θέματα ανταγωνισμού και μπορούσε να τους δημιουργήσει προβλήματα, καθώς εκκρεμεί καταγγελία μετόχου μειοψηφίας της Ελλάκτωρ στην ευρωπαϊκή Αρχή Ανταγωνισμού αλλά και το πόρισμα της ελληνικής Αρχής Ανταγωνισμού για τον κλάδο των κατασκευών που θα δημοσιευτεί στις 8 Απριλίου, τους οδήγησε να αποφασίσουν να πουλήσουν το μεγαλύτερο μέρος τη συμμετοχής τους στη ΓΕΚ Τέρνα κι εκεί βγήκε αγοραστής το family office της Μαριάννας Λάτση.  

  • Η δεύτερη είδηση αποτελεί το «ζουμί»!

Αφορά το νομοθετικό πλαίσιο που έχει ως background η εξαγορά αυτή.

Το νομοθετικό πλαίσιο, ψηφίστηκε την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου και προβλέπει φορολογικά κίνητρα για τα family offices με απώτερο στόχο να συμβάλλουν… «στην ευημερία του τόπου».

Σημειώνεται πως για τη σύσταση ενός family office θα πρέπει να πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις: θα πρέπει να απασχολεί τουλάχιστον πέντε άτομα και να έχει ετήσιες δαπάνες λειτουργίας άνω του 1 εκατ. ευρώ (1,3 εκατ. δολαρίων), κριτήρια τα οποία θα πληρούσαν εύκολα οι περισσότεροι υποψήφιοι δεδομένου ότι αυτά τα μυστικά γραφεία διαχειρίζονται τα περιουσιακά στοιχεία πολυεκατομμυριούχων ή δισεκατομμυριούχων.

Οι εν λόγω εταιρείες θα απολαμβάνουν πραγματικό φορολογικό συντελεστή 1,7% και μηδενικό ΦΠΑ για τις εγχώριες συναλλαγές.

Με απλά λόγια:

Οι Έλληνες και οι επιχειρήσεις που πλήττονται μετά την οικονομική κρίση και τα μνημόνια από την κρίση της πανδημίας καλούνται να πληρώσουν φορολογίες και ΦΠΑ, αλλά οι πλουσιότεροι και οι ισχυρότεροι αποκτούν καθεστώς φορολογικού παραδείσου! 

Χωρίς «ανταλλάγματα»

Υποτίθεται πως στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να επαναπατρίσει μέρος του πλούτου που είχε φύγει από την Ελλάδα από τη δεκαετία του ΄70 ή που μετέφεραν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, για παράδειγμα στην Ελβετία.

Παραμένει ωστόσο το ζητούμενο, αν αυτό είναι ευχή του Κυριάκου Μητσοτάκη ή αν είναι επιθυμία του συγκεκριμένου κεφαλαίου.

Το αποτέλεσμα ωστόσο θα είναι ισχνό όπως έμμεσα παραδέχθηκε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

«Η Ελλάδα επωφελείται από τα έξοδα του γραφείου τους, είτε αφορούν αγορά κατοικίας είτε οτιδήποτε άλλο», παραδέχθηκε πρόσφατα ο Αλέξης Πατέλης και συμπλήρωσε:

«Αλλά μπορεί επίσης να αποφασίσουν να στηρίξουν τις τέχνες, ή ένα μουσείο ή τον αθλητισμό. Το ένα φέρνει το άλλο»

Αν κάποιος στα λόγια αυτά βλέπει ένα όμορφο παραμύθι, ίσως να μην έχει άδικο.

Είναι για παράδειγμα αδιανόητο από τον φτωχό να ζητάς και το τελευταίο ευρώ και από τον πλούσιο αντί να ζητάς, να χαρίζεις με δικαιολογίες για παιδιά…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter