Γεννηματά: Αποκαλυπτικές οι πρώτες μέρες της κυβέρνησης – Ακατανόητοι οι διορισμοί Τσουβάλα – Μαυρωτά!

Γεννηματά: Αποκαλυπτικές οι πρώτες μέρες της κυβέρνησης – Ακατανόητοι οι διορισμοί Τσουβάλα – Μαυρωτά!

Αποκαλυπτικές χαρακτήρισε τις πρώτες μέρες της κυβέρνησης η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής. Και επεσήμανε ως πρωταρχικό σημείο το γεγονός «ότι η κυβέρνηση έχει παραδοθεί στους δανειστές», όπως είπε, σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Η κυρία Γεννηματά δήλωσε ότι πρόκειται για μία «πάρα πολύ απογοητευτική εξέλιξη» και προσέθεσε πως η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη «με το καλημέρα, υποτάσσεται στη βούληση των δανειστών και αναγνωρίζει τους συγκεκριμένους στόχους και τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις και η διαπραγμάτευση για τις αλλαγές τους, πηγαίνει στο μέλλον».

Ως δεύτερη απογοητευτική ένδειξη ανέφερε τον τρόπο λειτουργίας και στελέχωσης της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι για ν’ αφήσουμε πίσω τις παθογένειες του χθες, είναι βασικό να χτυπήσουμε το πελατειακό κράτος και να ξεφύγουμε από την κομματικοποίησή του. «Δυστυχώς», όμως, είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, «έχουμε μία από τα ίδια». Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε το διορισμό των γενικών γραμματέων, λέγοντας ότι το ΚΙΝΑΛ επιμένει ότι θα πρέπει να υπάρχει προκήρυξη για τους γενικούς γραμματείς «με διαφάνεια, με κριτήρια, με αξιοκρατία, με θητεία, για να μπορεί να υπάρχει συνέχεια στο κράτος», όπως γίνεται σε όλα τα υπόλοιπα οργανωμένα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναγνώρισε, πάντως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε νομοθέτηση, τονίζοντας ωστόσο ότι το έκανε «κάτω από την αφόρητη πίεση της τρόικας» και συμπληρώνοντας ότι, τελευταία στιγμή, «δεν άντεξε κι έβαλε φωτογραφικές διατάξεις στην αξιολόγηση των γενικών γραμματέων, την οποία και δεν προχώρησε». Και έρχεται τώρα η ΝΔ, όπως είπε, «να επιστρέψει στο παλιό καθεστώς και να τοποθετήσει γενικούς γραμματείς με άγνωστα κριτήρια, χωρίς δεοντολογία και χωρίς αρχές».

Η Φώφη Γεννηματά έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον διορισμό του Κωνσταντίνου Τσουβάλα στη θέση του γενικού γραμματέα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου τοποθετείται ένας άνθρωπος, όπως δήλωσε, «ο οποίος είχε ευθύνη για όσα συνέβησαν στο Μάτι». Και κατέληξε ότι, προσωπικά, θεωρεί πως αυτή η επιλογή «είναι μια προσβολή στη μνήμη των νεκρών»!

Δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τον διορισμό τού πρώην αντιπροέδρου του Ποταμιού, Γιώργου Μαυρωτά, στη θέση του γενικού γραμματέα Αθλητισμού, υποστηρίζοντας πως «είναι υποκρισία» και ότι δεν καταλαβαίνει, με ποιες αρχές και με ποια κριτήρια επιλέγει ένα κόμμα, «που κράτησε, μετά από πολλές βέβαια ταλαντεύσεις και αλλαγές στάσης», όπως δήλωσε με νόημα, μια στάση αρνητική απέναντι στην Συμφωνία των Πρεσπών, «να αξιοποιήσει ένα πολιτικό πρόσωπο που ψήφισε υπέρ της συγκεκριμένης Συμφωνίας»!

Πρόταση για Εξεταστική για την οικονομία τον Σεπτέμβριο

Επιπλέον, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, επαναλαμβάνοντας τα περί σύμπραξης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι επί 4 χρόνια «αρνήθηκαν και ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης να δημιουργηθεί Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία, από τότε που η χώρα μπήκε στο ευρώ» και δήλωσε ότι το ΚΙΝΑΛ θα επαναφέρει την πρόταση το φθινόπωρο. Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η Φώφη Γεννηματά, που έχει δεχτεί έντονη κριτική από κορυφαία στελέχη του κόμματος για το εκλογικό αποτέλεσμα του ΚΙΝΑΛ και, φυσικά, για τους χειρισμούς της στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, τόσο για τη ρήξη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, όσο και για την ψήφο ανοχής στη ΝΔ, ουσιαστικά, μιλά για εξεταστική που περιλαμβάνει και τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, όταν η ίδια, όμως, δεν είχε την προεδρία του κόμματος!

Τέλος, σχολίασε την τουρκική προκλητικότητα και χαρακτήρισε «άτολμα» τα μέτρα που πάρθηκαν από το Συμβούλιο, γεγονός που, όπως είπε, δίνει τη δυνατότητα στους Τούρκους να συνεχίζουν τις απειλές. Η κυρία Γεννηματά ανέφερε ότι περιμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρει αποφάσεις για στοχευμένα μέτρα και ότι η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με την κυπριακή, πρέπει να ασκήσουν πιέσεις.

Οπισθοδρόμηση η εκλογή Λάιεν

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ μίλησε και για την ανάδειξη της συντηρητικής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται για θετική εξέλιξη – αν εξαιρέσει κανείς το γεγονός ότι για πρώτη φορά στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπάρχει μια γυναίκα. Τόνισε ότι είναι ένα πρόσωπο συντηρητικό και ότι οι πολιτικές που θα εφαρμόσει «είναι σε αντίθεση με το αίτημα των Ευρωπαίων πολιτών να δοθεί τέλος στην πολιτική της λιτότητας», ενώ υπογράμμισε ότι με την εκλογή της σηματοδοτείται μια «σοβαρή οπισθοδρόμηση» ως προς το γεγονός ότι δεν έγιναν σεβαστές οι δημοκρατικές επιλογές των Ευρωπαίων πολιτών, όπως εκφράστηκαν στις ευρωεκλογές.

«Οι σοσιαλιστές και δημοκράτες στην Ευρώπη ψήφισαν υπέρ του Φραντς Τίμερμανς», διευκρίνισε η κυρία Γεννηματά και προσέθεσε ότι, δυστυχώς, «με το έτσι θέλω, πίσω από κλειστές πόρτες (σ.σ. ανάλογη δήλωση είχε κάνει και ο Γιώργος Παπανδρέου) και με συναλλαγές και συνεννοήσεις», έμειναν στην άκρη οι επιλογές αυτές. Μάλιστα, η Φώφη Γεννηματά ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στην πραγματικότητα «κάηκε» αυτός ο θεσμός και έτσι ακολούθησαν «οι μοιρασιές, οι οποίες δεν τιμούν την Ευρώπη», την ώρα που οι ευρωπαϊκοί λαοί διεκδικούν ακόμα μεγαλύτερη δημοκρατία στη λειτουργία και τη λήψη αποφάσεων στα ευρωπαϊκά όργανα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter