Γεννηματά: «Ναι» στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, με αιχμές για… απραξία Μητσοτάκη

Γεννηματά: «Ναι» στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, με αιχμές για… απραξία Μητσοτάκη

Θετικά αποτιμά η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το «Ταμείο Ανασυγκρότησης». Κρίνει ότι μπορεί να συμβάλλει στην υπέρβαση της κρίσης και αποτελεί μια ευκαιρία για την Ελλάδα. 

Μάλιστα, επισημαίνει ότι η πρόταση κινείται στην κατεύθυνση που είχε ζητήσει και το Κίνημα Αλλαγής. Όμως, είναι αξιοσημείωτο ότι στη δήλωσή της για την πρόταση της Ευρωπαϊκής επιτροπής η Φώφη Γεννηματά αφήνει αιχμές για τον τρόπο που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διαχειρίζεται τα ευρωπαϊκά ζητήματα, εγκαλώντας τον εμμέσως ότι οι ευρωπαϊκές εξελίξεις διαμορφώνονται ως τώρα ουσιαστικά ερήμην της κυβέρνησης της ΝΔ. 

«Τώρα είναι η ώρα των Κυβερνήσεων. Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ο Έλληνας Πρωθυπουργός οφείλει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο ώστε να εγκριθεί η πρόταση χωρίς καθυστερήσεις, περικοπές και αστερίσκους», σημειώνει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Παράλληλα, τονίζει ότι ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση των πόρων είναι αναγκαίο να αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου μεταξύ τόσο των πολιτικών δυνάμεων στη Βουλή, όσο και στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) «με την συμμετοχή και των Κοινωνικών Εταίρων».

Ολόκληρη η δήλωση της Φώφης Γεννηματά για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις είναι η εξής:

«1) Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το «Ταμείο Ανασυγκρότησης» είναι θετική, στην κατεύθυνση που είχαμε και εμείς ζητήσει και μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην υπέρβαση της κρίσης. Περιλαμβάνει σημαντικές μεταβιβάσεις πόρων, που δεν συνδέονται με πρόσθετες δημοσιονομικές δεσμεύσεις.

Τώρα είναι η ώρα των Κυβερνήσεων. Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ο Έλληνας Πρωθυπουργός οφείλει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο ώστε να εγκριθεί η πρόταση χωρίς καθυστερήσεις, περικοπές και αστερίσκους.

2) Για την Ελλάδα αυτή είναι μια σημαντική ευκαιρία.

Γι’ αυτό και η Ευρωπαϊκή ενίσχυση δεν θα πρέπει να καλύψει τρύπες του Προϋπολογισμού, ούτε πελατειακού χαρακτήρα επιλογές των Υπουργών. Είναι απαραίτητο οι πόροι αυτοί να χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου “Ανασυγκρότησης” και για τη δημιουργία ενός νέου βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ψηφιακής εποχής και της “πράσινης οικονομίας”.

Ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση των πόρων είναι αναγκαίο να αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου μεταξύ τόσο των πολιτικών δυνάμεων στη Βουλή, όσο και στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) με την συμμετοχή και των Κοινωνικών Εταίρων».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter