Γεννηματά-Tίμερμαν στο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ – Αυλαία με εκδήλωση για τον Ανδρέα Παπανδρέου

Γεννηματά-Tίμερμαν στο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ – Αυλαία με εκδήλωση για τον Ανδρέα Παπανδρέου

Με πανηγυρικό τρόπο κλείνει απόψε τις εργασίες του το δεύτερο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, με την ανάδειξη της νέας 251μελούς Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και μια μεγάλη εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου, στην οποία απηύθυναν χαιρετισμό η πρόεδρος της παράταξης Φώφη Γεννηματά και ο υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες, Φρανς Τίμερμαν.

Η Φώφη Γεννηματά και ο Φρανς Τίμερμαν έγιναν δεκτοί με ενθουσιασμό και παρατεταμένο χειροκρότημα από τους περίπου 4.500 συνέδρους. Η εκδήλωση για τον Ανδρέα Παπανδρέου ξεκίνησε με μουσικό αφιέρωμα από τη Συμφωνική Μαντολινάτα Ελλάδας και στη συνέχεια πήραν τον λόγο η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και ο Φρανς Τίμερμαν, ενώ στην πρώτη σειρά των καθισμάτων βρισκόταν τα περισσότερα μέλη της οικογένειας Παπανδρέου – ο Αντρίκος, δίπλα του η κόρη του Γιώργου Παπανδρέου Μαργαρίτα, ο πρώην πρωθυπουργός και ο γιος του Ανδρέας και ο Νίκος Παπανδρέου.

Η κυρία Γεννηματά, που χαρακτήρισε ως «προσεισμό» την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, παρουσίασε το έργο του Ανδρέα Παπανδρέου, λέγοντας ότι στη διαδρομή του πολεμήθηκε όσο κανένας άλλος. «Από τα πρώτα του βήματα, οι χουντικοί θύλακες στο στρατό επιχείρησαν να τον εμπλέξουν σε συνωμοσίες. Τον κατηγόρησαν ως ’’αριστερά της αριστεράς’’ για να τον περιθωριοποιήσουν. Τον είπαν δημαγωγό και λαοπλάνο. Και προς το τέλος, προσπάθησαν να θίξουν την ηθική του υπόσταση. Όλα έπεσαν στο κενό» όπως είπε για να καταλήξει στο σήμερα: «Αυτοί που τον κυνήγησαν, τον μνημονεύουν. Αυτοί που τον κατηγόρησαν, προσπαθούν να τον αντιγράψουν. Αυτοί που τον διέβαλαν, τον αναγνωρίζουν. Και αυτοί που προσπάθησαν να ξαναγράψουν την ιστορία απέτυχαν. Η ιστορία εκδικείται τους παραχαράκτες και περιγελά τους αντιγραφείς, γιατί αυτό που καταγράφει είναι η ζωντανή ιστορική πράξη» (σ.σ. έμμεση αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο, άλλωστε, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε αποκαλέσει «γραφικό μίμο» του Ανδρέα).

«Συνεχίζουμε στο δρόμο του», δήλωσε η Φώφη Γεννηματά και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πρώτη εκλογική μάχη της χρονιάς, που είναι οι ευρωεκλογές. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε πως η παράταξη έχει μέτωπο με την ακροδεξιά και το λαϊκισμό. «Βάζουμε φρένο στην πολιτική της διαρκούς λιτότητας που έχει επιβάλει η ευρωπαϊκή δεξιά. Το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης, όπως έλεγε και ο Ανδρέας, δεν χωράει απλά μέσα στο Μάαστριχτ. Εμείς, οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, δίνουμε τη μάχη για την ψυχή και το μέλλον της Ευρώπης με μια προοδευτική ατζέντα, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, με επικεφαλής τον Φρανς, που είναι σήμερα μαζί μας», είπε προλογίζοντας τον Φ. Τίμερμαν.

«Ο Φρανς Τίμερμανς», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά, «είναι θιασώτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαχητής του κράτους δικαίου, ένας άνθρωπος που έχει εργαστεί σκληρά για να υπερασπίσει τις αξίες της Ευρώπης. Ένας Ολλανδός με μεσογειακό ταπεραμέντο και ελληνική ψυχή: ο αυριανός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο σοσιαλιστής Φρανς Τίμερμαν».

Με τον Ανδρέα Παπανδρέου ξεκίνησε τον χαιρετισμό του ο κ. Τίμερμαν λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι στον Όλυμπο, δίπλα στον Μιτεράν, τον Μπραντ και τον Πάλμε». Ο σοσιαλιστικής υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν εξέφρασε, επίσης, τον θαυμασμό του στον ελληνικό πολιτισμό, κάνοντας αναφορά στον Ηρόδοτο και τον Θουκυδίδη, αλλά και στα διδάγματα του δεύτερου για τον πόλεμο Αθηνών και Σπάρτης! Μίλησε για τον αγώνα του Ανδρέα Παπανδρέου κατά της δικτατορίας και ζήτησε, μάλιστα, να σηκωθούν όρθιοι όσοι ήταν στο Πολυτεχνείο. Στο σημείο αυτό, η Φώφη Γεννηματά ζήτησε από τον Κώστα Λαλιώτη να σηκωθεί, κάτι που ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ δεν έκανε…

Ο κ. Τίμερμαν δήλωσε ότι ο Ανδρέας θα υπέφερε σήμερα με όσα περνά ο ελληνικός λαός και γι’ αυτό, όπως είπε, η πολιτική πρέπει να βάλει τέλος στη λιτότητα. Απευθυνόμενος στους συνέδρους του ΚΙΝΑΛ, τους προέτρεψε να είναι ενωμένοι, εισπράττοντας θερμό χειροκρότημα. «Είστε ενωμένοι, τότε θα νικήσουμε» κατέληξε.

Στη συνέχεια, προβλήθηκε ταινία για τη ζωή και το έργο του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώνεται απόψε με συναυλία από τη Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης και τη συμμετοχή του Ηλία Ανδριόπουλου και του Μανώλη Μητσιά.

Η βάση θα αποφασίσει για μετεκλογικές συνεργασίες

Πέρα από τον ενθουσιασμό, που ήταν προφανής τόσο μεταξύ των συνέδρων, όσο και μεταξύ των κορυφαίων στελεχών του Κινήματος Αλλαγής, καθώς ζήσαμε σκηνές… πρωτόγνωρες, όπως τον Βενιζέλο να χειροκροτά τον Παπανδρέου και τον Παπανδρέου να χειροκροτά τον Βενιζέλο, τα δύο βασικά συμπεράσματα από τη διεξαγωγή του συνεδρίου είναι τα εξής: πρώτον, υπάρχει ένα γενικευμένο αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, που οφείλεται κυρίως στην προσπάθεια της κυβέρνησης να προσεγγίσει το χώρο της Κεντροαριστεράς, με ένα τρόπο που ενόχλησε τα μέλη της παράταξης και, δεύτερον (σ.σ. και παρά τα λεγόμενα Βενιζέλου) ότι η βάση του Κινήματος είναι άκρως επιφυλακτική έως και αρνητική στο ενδεχόμενο μιας νέας συγκυβέρνησης με τη ΝΔ.

Τη λύση προσέφερε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, που πρότεινε να αποφασίσει η βάση με νέο συνέδριο, σε περίπτωση που μετεκλογικά κληθεί το κόμμα να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε κυβέρνηση συνεργασίας.

Προς το παρόν, η ηγεσία του Κινήματος δηλώνει απολύτως ικανοποιημένη από τη δυναμική και το πνεύμα ενότητας και συσπείρωσης που χαρακτήρισε τις εργασίες του συνεδρίου, ενώ πλέον όλα τα στελέχη, από την κορυφή έως τη βάση, βάζουν ως πρώτο στόχο ένα καλό, ίσως και διψήφιο, ποσοστό στις ευρωεκλογές. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter