Γεννηματά: Έχουμε κυβέρνηση Καρατζαφέρη – 25% χαμηλότερη η επικουρική σύνταξη με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα

Γεννηματά: Έχουμε κυβέρνηση Καρατζαφέρη – 25% χαμηλότερη η επικουρική σύνταξη με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα

«Αντί για μεταρρυθμίσεις και κέντρο, έχουμε κυβέρνηση Καρατζαφέρη» είπε από το βήμα της Ολομέλειας η Φώφη Γεννηματά, επικαλούμενη την ταυτόχρονη παρουσία στο κυβερνητικό σχήμα των Μάκη Βορίδη, Άδωνη Γεωργιάδη και Θάνου Πλεύρη. Ως προς το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, έκανε λόγο για εξαπάτηση των νέων και μελλοντική μείωση των επικουρικών συντάξεων εξαιτίας των διογκούμενων ελλειμμάτων, ενώ παρέθεσε δέσμη προτάσεων σε εκ διαμέτρου διαφορετική φιλοσοφία από αυτήν της κυβερνητική πλειοψηφίας.

Μετά το αποχαιρετηστήριο μήνυμα για τον Μίκη Θεοδωράκη, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στηλίτευσε το γεγονός ότι και πάλι τα σχολεία θα ανοίξουν με συνωστισμό στις τάξεις. Ως προς τον ανασχηματισμό, έκανε λόγο για «κυβέρνηση Καρατζαφέρη», τονίζοντας πως «έπεσε το κεντρώο προσωπείο». Συμπέρανε δε πως «ο κ. Μητσοτάκης με τον ανασχηματισμό ομολόγησε αυτό που δεν παραδεχόταν, την πλήρη αποτυχία του στα δυο μεγάλα μέτωπα της πανδημίας και των πυρκαγιών».

Σχετικά με το νομοσχέδιο, ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί την κατάργηση του αναδιανεμητικού συστήματος στην κοινωνική ασφάλιση, ξεκινώντας από τις επικουρικές συντάξεις, ενώ υποστήριξε πως μεταφέρεται η ευθύνη σε μια μελλοντική Κυβέρνηση, η οποία θα οδηγηθεί σε νέα πολύ μεγάλη μείωση των επικουρικών συντάξεων, μετά από αυτή που επέβαλε ο Νόμος Κατρούγκαλου.

«Με το κυβερνητικό σχέδιο δημιουργείται ένα σύστημα 2 ταχυτήτων. Διατηρείται το σημερινό σύστημα για τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους άνω των 35 ετών και εισάγεται ένα αυστηρά κεφαλαιοποιητικό σύστημα (κουμπαράς) για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και προαιρετικά τους νέους ως 35 ετών» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Προσέξτε όμως: Δεν υπάρχει πειστική απάντηση στο ερώτημα του πως θα καλυφθούν τα όλο και μεγαλύτερα ελλείμματα του σημερινού ενιαίου επικουρικού Ταμείου (ΕΤΕΑΕΠ), μια και θα μειώνονται χρόνο με το χρόνο τα έσοδα του και οι εισφορές των νέων θα εντάσσονται στον νέο φορέα».

Κατά τα λεγόμενα της κ. Γεννηματά, οι αναλογιστικές μελέτες αποδεικνύουν ότι το ετήσιο έλλειμμα θα είναι 1 δισ. ευρώ μετά το 2030 και 3 δισ. ευρώ μετά το 2040. «Και το συνολικό κόστος της μετάβασης, γι’ αυτό το επικίνδυνο εγχείρημα θα φθάσει τα 75-78 δις ευρώ. Νομίζει η Κυβέρνηση ότι μιλά σε αφελείς, όταν δήθεν μας ¨διαβεβαιώνει¨ ότι το κράτος θα καλύπτει τέτοια ελλείμματα» επισήμανε και διαπίστωσε ότι «η μόνη ασφάλεια που υπάρχει στο νομοσχέδιο για τους νέους είναι μια ¨εγγυημένη επικούρηση¨ που θα είναι 25% χαμηλότερη από τη σημερινή».

«Επικίνδυνο το κυβερνητικό σχέδιο»

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αποκάλεσε επικίνδυνο το κυβερνητικό σχέδιο για τους νυν εργαζόμενους και χωρίς να προσφέρει ουσιαστικά στους νέους. «Γι΄ αυτό και καταψηφίζουμε» ξεκαθάρισε και ανακοίνωσε πέντε προτάσεις για τη στήριξη του δημόσιου κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος.

Ειδικότερα, παρέθεσε την εξής δέσμη μέτρων

1) Στήριξη του πρώτου πυλώνα της ασφάλισης με τη μετάβαση σε ένα Φορέα ΕΦΚΑ που λειτουργεί με διαφάνεια , αποτελεσματικότητα και παρέχει κίνητρο ασφάλισης μέσα από την ενίσχυση του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης. Η σημερινή κατάσταση του ΕΦΚΑ αποτελεί παράγοντα απαξίωσης της Κοινωνικής Ασφάλισης πολύ περισσότερο για τους νέους.

2) Ανάπτυξη του δεύτερου πυλώνα της Ασφάλισης, με σύσταση και ανάπτυξη των επαγγελματικών Ταμείων.

Χωρίς κανένα ηλικιακό διαχωρισμό.

Αυτή ήταν η πραγματική μεταρρύθμιση που ξεκίνησε το 2010 από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν είχε συνέχεια.

Η εμπειρία από τα 4 πρώτα επαγγελματικά Ταμεία που ιδρύθηκαν και λειτουργούν (Φαρμακοϋπαλλήλων, Ασφ. Επιχειρήσεις, Πετρελαιοειδών, Τροφίμων) με συμφωνίες εργοδοτών-εργαζόμενων, αποτελεί μια θετική παρακαταθήκη για την συνέχεια.

Τα επαγγελματικά Ταμεία, έχουν την δυνατότητα να αξιοποιούν με δική τους επιλογή τα αποθεματικά τους, χωρίς κρατικές παρεμβάσεις και να εξασφαλίζουν τις μεγαλύτερες αποδόσεις για ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

3) Θεσμοθέτηση ελάχιστου και εγγυημένου εισοδήματος για τους συνταξιούχους με επαναφορά μιας νέας μορφής ΕΚΑΣ.

Αυτό που καθιέρωσε η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το 1996 και κατήργησε τελικά το Μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ.

4) Γενναία μέτρα για το Δημογραφικό τώρα.

Με οικονομική στήριξη των νέων ζευγαριών που αποκτούν παιδιά αλλά και ουσιαστική επιδότηση, της απόκτησης στέγης (ή του ενοικίου τους).

5) Κίνητρα για την είσοδο των νέων στην αγορά εργασίας.

Για κάθε 1.000 ευρώ που πληρώνει μια επιχείρηση για πρόσληψη επιπλέον εργαζόμενων (με πλήρη απασχόληση) να φοροαπαλλάσσεται για 1.500.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής, επί του συνόλου αλλά και επί των τροπολογιών του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter