Γενς Μπάστιαν: Να επενδυθούν τα πλεονάσματα σε κοινωνικά προγράμματα

«Πρέπει να ξανασκεφτούμε το θέμα του “κουρέματος” του χρέους. Πρέπει να επενδυθούν τα πλεονάσματα των προηγουμένων ετών σε κοινωνικά προγράμματα και σε προγράμματα απασχόλησης, αντί να διατίθενται για την εξόφληση των τόκων», τόνισε ο Γερμανός οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν, ο οποίος υπήρξε επί δύο χρόνια μέλος της ομάδας δράσης (Task Force) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk - DLF).

Σύμφωνα με τον κ. Μπάστιαν, ο οποίος εργάζεται και ζει με την Ελληνίδα σύζυγό τους στην Αθήνα «η πολιτική της λιτότητας είναι το λάθος φάρμακο, δεν έχει αποτέλεσμα. Εάν δεν αρχίσει η ελληνική οικονομία να αναπτύσσεται και μάλιστα με βιώσιμο τρόπο για πολλά χρόνια, καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν θα είναι ούτε στο ελάχιστο σε θέση να εξοφλήσει το βουνό του χρέους. Οι λύσεις οι οποίες συζητούνται (παράταση του χρόνου εξόφλησης του χρέους και πέραν των 50 ετών, περαιτέρω μείωση των ήδη χαμηλών επιτοκίων δανεισμού) είναι απλά εμβαλωματικές, ίσα-ίσα για να μπορεί αν ειπωθεί στην γερμανική κοινή γνώμη ότι το θέμα είναι υπό έλεγχο. Η Ελλάδα βρίσκεται εν τω μεταξύ όχι μόνο σε οικονομική κρίση αλλά και σε κοινωνική κρίση. Οι φόροι και οι εισφορές είναι υψηλοί. Ολοένα και περισσότεροι πολίτες δεν ξέρουν πώς να τα βγάλουν πέρα. Φοβάμαι ότι η Ελλάδα κάνει οικονομίες μέχρις εξαντλήσεως. Τα όρια έχουν ξεπεραστεί κατά πολύ. Πρέπει να δοθεί στην κοινωνία ένα μήνυμα ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ», όπως τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.