Γεωργία: Εκθέτει τον Λουκασένκο ο Σαακασβίλι για την διπλωματική ατζέντα της Λευκορωσίας

Γεωργία: Εκθέτει τον Λουκασένκο ο Σαακασβίλι για την διπλωματική ατζέντα της Λευκορωσίας

Ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι αποκάλυψε την Τετάρτη τέσσερις μυστικές συναντήσεις Λονδίνο με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, με στόχο κατά την προεδρία του, να τον πείσει να μην αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.

Πρόκειται για περιοχή που η Μόσχα το 2008, επέλεξε να αναγνωρίσει ως αυτόνομη, με αποτέλεσμα η Γεωργία να διακόψει κάθε διπλωματική σχέση με τη Ρωσία.

Ο Σαακασβίλι πάντως, συνελήφθη στην Γεωργία την 1η Οκτωβρίου, λίγες μέρες αφότου επέστρεψε στην χώρα, παραμονές των δημοτικών εκλογών, καθώς κατηγορείται και για υπέρβαση καθήκοντος και συγκεκριμένα για την εντολή που είχε δώσει στις δυνάμεις επιβολής της τάξεως να διαλύσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7 Νοεμβρίου του 2007, όπως επίσης και για παράνομη επιδρομή της αστυνομίας με δική του εντολή στα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού «Ιμέντι» την ίδια ημέρα.

Εάν μάλιστα, κριθεί ένοχος κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης τουλάχιστον 9 ετών.

Στο δικαστήριο της Τιφλίδας όπου δικάζεται με την κατηγορία της διασπάθισης κρατικών κονδυλίων περίπου 3 εκ. δολαρίων ισχυρίστηκε:

«Είχα τέσσερις μυστικές συναντήσεις στο Λονδίνο με τον Λουκασένκο. Πρώτη φορά μιλάω γι’ αυτό. Αυτό ήταν μυστική διπλωματία. Το ότι η Νότια Οσετία και η Αμπχαζία μέχρι στιγμής δεν έχει αναγνωρισθεί από τον Λουκασένκο, είναι αποτέλεσμα των ταξιδιών μου στο Λονδίνο».

Ο πρώην πρόεδρος δεν ανέφερε ακριβείς ημερομηνίες των συναντήσεων αυτών που είχε στο Λονδίνο, επικαλούμενος το απόρρητο των στοιχείων αυτών που αφορούσαν στις πτήσεις με προορισμό την βρετανική πρωτεύουσα.

Σημειώνεται πάντως ότι σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνέντευξη του στον κανάλι «Σαλαβιόφ-Live» στο You Tube του δημοσιογράφου Βλαντίμιρ Σαλαβιόφ, ο Λουκασένκο είχε δηλώσει ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει την Νότια Οσετία και την Αμπχαζία και υπογράμμισε πως μόλις καταλάβει ότι είναι αναγκαίο ένα τέτοιο βήμα, ύστερα από υπόδειξη του Βλαντίμιρ Πούτιν, τότε αυτό μπορεί να συμβεί.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γεωργίας, σε δηλώσεις της εκπροσώπου του Μαριάμ Ναρτσεμασβίλι, αναφέρει ότι το ζήτημα της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας από τη Λευκορωσία δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη δεδομένων των σχέσεων Γεωργίας-Λευκορωσίας.

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter