Γεωργιάδης: Ούτε λέξη για την τιμητική πολιτογράφηση του Κουβετιανού επιχειρηματία που συνδέεται με Πούτιν και Ερντογάν

Γεωργιάδης: Ούτε λέξη για την τιμητική πολιτογράφηση του Κουβετιανού επιχειρηματία που συνδέεται με Πούτιν και Ερντογάν

Την απόλυτη επιβεβαίωση του δημοσιεύματος της εφημερίδας Documento αυτής της Κυριακής, που αφορούσε την τιμητική πολιτογράφηση του Κουβετιανού επιχειρηματία Ουαλίντ Αμπου Σουντ του προέδρου της AGC Equity Partners, ο οποίος έχει αγοράσει τον Αστέρα Βουλιαγμένης και κατασκευάζει το ξενοδοχείο Four Seasons στη Μύκονο, έδωσε μέσω σημερινής ανακοίνωσης που εξέδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνης Γεωργιάδης. Ο Αδ. Γεωργιάδης, επέλεξε κατά την προσφιλή του πρακτική, να μην αναφέρει λέξη για την ουσία του δημοσιεύματος, το οποίο απλά έσπευσε να χαρακτηρίσει ως «συκοφαντικό».

Είναι προφανές ότι φαντάζει αδύνατο να φανταστούμε τι ακριβώς θεωρεί συκοφαντικό ο Αδ. Γεωργιάδης στο επίμαχο δημοσίευμα, όπου σκιαγραφείται με πληθώρα στοιχείων πως ο Ουαλίντ Αμπού Σουντ ο οποίος πολιτογραφήθηκε τιμητικά -μέσω συστατικής επιστολής και του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων-, συνδέεται επιχειρηματικά τόσο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, όσο και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το σημαντικότερο όμως δεν είναι οι χαρακτηρισμοί που εξαπολύει για ακόμη μια φορά ο Αδ. Γεωργιάδης εναντίον του Documento. Το σημαντικότερο είναι ότι η ανακοίνωσή του, είναι η απόδειξη πως τελικά θεωρεί πως «Έλληνας δε γεννιέσαι, αλλά γίνεσαι». Αρκεί να έχεις λεφτά.

Αυτό που αξίζει παρόλα αυτά να σχολιαστεί από την ανακοίνωση του Αδ. Γεωργιάδη, είναι ότι αναφέρεται σε σειρά μεγάλων επενδύσεων στις οποίες έχει προχωρήσει η εταιρεία AGC του Ουαλίντ Αμπου Σοουντ σε διάφορες χώρες. Πράγματι, αυτό είναι σωστό κι αναφέρεται μάλιστα στο δημοσίευμα του Documento. Αυτό το γεγονός όμως, για ποιο λόγο αποτελεί υπερασπιστική γραμμή του Αδ. Γεωργιάδη; Γιατί σε καμία από τις άλλες χώρες όπου πραγματοποιήθηκαν οι συγκεκριμένες επενδύσεις, ο Ουαλίντ Αμπου Σουντ δεν έλαβε τιμητική πολιτογράφηση; Γιατί ήθελε να πολιτογραφηθεί Έλληνας; Και κυριότερα: από πότε προβλέπεται ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να λάβει τιμητική πολιτογράφηση, αρκεί να έχει χρήματα; Κι όλα αυτά τη στιγμή που η επίμαχη τιμητική πολιτογράφηση έγινε από τη συγκεκριμένη κυβέρνηση, η οποία έχει υιοθετήσει μια αδιανόητα ακροδεξιά μεταναστευτική πολιτική, αφήνοντας ανθρώπους να πεθάνουν στα νερά του Αιγαίου. Προφανώς, όλα αυτά τα ερωτήματα είναι ρητορικά, αφού ο Αδ. Γεωργιάδης δεν θέλησε να τα απαντήσει στην ανακοίνωση που εξέδωσε. Είναι επίσης περιττό να αναφερθεί ότι ο Αδ. Γεωργιάδης, δεν σχολίασε ότι η εταιρεία του Ουαλίντ Αμπου Σουντ έχει ήδη αποσβέσει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που κατέβαλε για την αγορά του Αστέρα Βουλιαγμένης, μέσω της πώλησης υπερπολυτελών βιλών. Το σημαντικότερο για τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, είναι απλά να απαριθμεί νούμερα, χάριν εντυπωσιασμού.

Οι συνδέσεις με τον Πούτιν

Αυτό που ανέφερε βέβαια ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, είναι «δεν προκύπτει καμία σχέση» του Ουαλίντ Αμπού Σουντ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ταγίπ Ερντογάν. Επειδή ενδεχομένως ο υπουργός να μην διάβασε προσεκτικά το επίμαχο ρεπορτάζ εξαιτίας βεβαρυμμένου φόρτου εργασίας -αυτό επικαλέστηκε και όταν το Documento τον κάλεσε ζητώντας διευκρινίσεις για τους λόγους που έδωσε συστατική επιστολή για την επίμαχη τιμητική πολιτογράφηση-, ας αναφέρουμε ενδεικτικά κάποια στοιχεία του ρεπορτάζ του Documento, που κυκλοφορεί σήμερα στα περίπτερα.

Ο Ουαλίντ Αμπου Σουντ, σύμφωνα με στοιχεία του Ανεξάρτητου Παγκόσμιου Δικτύου Ερευνητών Δημοσιογράφων, συνδέεται με την offshore εταιρεία Dredillet Investments Limited, που εδρεύει στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Με την επίμαχη offshore εταιρεία, συνδέεται -σύμφωνα με ιστοσελίδες επιχειρηματικής ενημερότητας- η εταιρεία The Russian Prosperity Fund. Στην τελευταία αυτή εταιρεία, είναι επικεφαλής επενδυτικός σύμβουλος -σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ίδιος στο βιογραφικό του-, ο Alexander Branis. Πρόκειται για ένα πρόσωπο, που όπως αποδεικνύεται εύκολα με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, αποτελεί ένα πρόσωπο που βρίσκεται πολύ κοντά στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, συμμετέχοντας εδώ και πολλά χρόνια σε ιδιωτικά και κυβερνητικά χρήματα που στοχεύουν στην εισροή επενδύσεων στη Ρωσία. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι ο Alexander Branis συγκαταλέγεται σύμφωνα με δημοσιεύματα στους είκοσι «κορυφαίους διαχειριστές χρημάτων για τη Ρωσία».

Άλλωστε το πόσο στενά συνδεδεμένος με τον Βλαντιμίρ Πούτιν είναι τόσο ο Alexander Branis, όσο και η Prosperity Capital Management, διαφαίνεται από πληθώρα άλλων ρεπορτάζ, όπου σκιαγραφείται η κορυφαία θέση που έχει στη Ρωσία του Πούτιν ο Alexander Branis, προκείμενου να εισέρχονται κεφάλαια στη Ρωσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας foreignpolicy.com, ο Alexander Branis συγκαταλέγεται στους «ταύρους της Ρωσίας», που έχουν καταφέρει να φέρουν δισεκατομμύρια κεφάλαια στη χώρα. Όλα αυτά όμως δεν αποδεικνύουν καμία σχέση του Ουαλίντ Αμπου Σουντ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Οι συνδέσεις με τον Ερντογάν

Το ίδιο θεωρεί ο Αδ. Γεωργιάδης και για όσα αναφέρθηκαν στο ρεπορτάζ του Documento αναφορικά με τη σύνδεση του Ουαλίντ Αμπου Σουντ με τον Ταγίπ Ερντογάν. Πρόκειται για κάτι που προκαλεί εντύπωση, γιατί τα όσα γράφτηκαν στο ρεπορτάζ είναι σαφή: Το ξενοδοχείο Astir Palace στον Αστέρα Βουλιαγμένης έχει αγοραστεί από το θυγατρικό fund της AGC, Jermyn Street Real Estate. Σε αυτό το fund, συμμετέχει μεταξύ άλλων ως επενδυτής ο τουρκικός όμιλος Dogus, πρόεδρος του οποίους είναι ο Ferit Sahenk.

Πρόκειται για ένα πρόσωπο που είναι εκτελεστικό μέλος του Συμβουλίου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας, ενώ έχει συμμετάσχει σε πληθώρα κυβερνητικών επιχειρηματικών σχημάτων. Είναι με άλλα λόγια, ένα από τα κορυφαία στελέχη του καθεστώτος Ερντογάν, προκειμένου να εισέρχονται στην Τουρκία κεφάλαια από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Επίσης, ο όμιλος Dogus ελέγχει τον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό ΝΤV. Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, «σε τηλεφωνικές συνομιλίες που διέρρευσαν, οι οποίες αποδίδονται στη Nermin Yurteri, την αρχισυντάκτρια του καναλιού ειδήσεων NTV, που ανήκει στον όμιλο Dogus, ακούστηκε να έχει συνομιλία με τον τότε επικεφαλής σύμβουλο του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν, Yalcin Akdogan. Στη συνομιλία ο Akdogan την πίεσε να έχει φιλοκυβερνητικούς καλεσμένους στον αέρα μεταξύ πολλών άλλων συντακτικών παρεμβάσεων».

Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι όπως αποκαλύφθηκε το 2017, η οικογένεια Ερντογάν έλαβε «ως δώρο» το 2008 μέσω offshore εταιρείας, το πετρελαιοφόρο Agdash αξίας 25 εκατομμυρίων δολαρίων. Ένα από τα πρόσωπα που συμμετείχε προκειμένου να επιτευχθεί η συγκεκριμένη μεταβίβαση, ήταν ο Αζέρο-Τούρκος δισεκατομμυριούχος Mubariz Mansimov, ο οποίος δύο χρόνια νωρίτερα είχε γίνει Τούρκος πολίτης. Ο συγκεκριμένος δισεκατομμυριούχος συνδέεται επιχειρηματικά με το Ferit Sahenk, τον συνεργάτη του Ουαλίντ Αμπου Σουντ, στον οποίο έδωσε συστατική επιστολή για να πολιτογραφηθεί Αδ. Γεωργιάδης. Σύμφωνα με τον Τουρκικό Τύπο, ο Ferit Sahenk, και ο Mubariz Mansimov, αγόρασαν από κοινού το 70% των εστιατορίων Günaydın, καταβάλλοντας ποσό της τάξης των 350 εκατ. τουρκικών λιρών. Οι δυο τους εμφανίζονται από τότε να έχουν συνεργαστεί σε μια σειρά από επιχειρηματικές δραστηριότητες, που αφορούν κυρίως την αγορά της εστίασης.

Τίποτα από όλα αυτά δεν αφορούν τον Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος παρότι έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση, δεν έγραψε λέξη για τα στοιχεία που έφερε στο φως της δημοσιότητας το Documento. Το μόνο που απασχολούσε τον Αδ. Γεωργιάδη ήταν να καταγράψει το πόσα χρήματα έχει επενδύσει και που ο Ουαλίντ Αμπου Σουντ. Τουλάχιστον προέκυψε και κάτι θετικό από την ανακοίνωση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων: Μάθαμε ότι το ύψος των επενδύσεων που πραγματοποιείς -και μόνο αυτό- αρκούν για να λάβεις τιμητική πολιτογράφηση στην Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Από εκεί και πέρα, τίποτα άλλο δεν έχει σημασία. Ίσως, ακόμη και ο Πάμπλο Εσκομπάρ να είχε ελπίδες, αν ζούσε, να λάβει ελληνική υπηκοότητα…

Η δήλωση του Αδ. Γεωργιάδη:

Δήλωση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη:

«Σε απάντηση συκοφαντικού δημοσιεύματος του σημερινού φύλλου του «Documento» για την απονομή τιμητικής ιθαγένειας στον επιχειρηματία, Ουαλίντ Αμπου Σουντ, οφείλω να επισημάνω τα εξής:

O πατέρας του κυρίου Ουαλίντ Αμπού Σουντ είναι ο δημιουργός του πρώτου κρατικού ταμείου στον κόσμο (Kuwait Investment Authority), ενώ βοήθησε και στη δημιουργία του Abu Dhabi Fund (Abu Dhabi Investment Authority).

Ενδεικτικά να αναφέρω ότι κάποια από τα σημαντικότερα έργα του σε όλο τον κόσμο είναι:

1. Το CitiGroup Τower (η μεγαλύτερη επένδυση σε ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο) αξίας άνω του 1 δισ. GBP

2. Το Squaire Building στη Φρανκφούρτη Γερμανία (το μεγαλύτερο κτίριο στη Γερμανία) αξίας άνω του 1 δισ. Ευρώ.

3. Το Verizon Media California, αξίας σχεδόν 1 δισ. USD

4. Το ξενοδοχείο Astir Palace, η μεγαλύτερη ξένη επένδυση στην Ελλάδα εν μέσω κρίσης, ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Ουαλίντ Αμπού Σουντ στήριξε την Ελλάδα όταν η Ελλάδα το χρειαζόταν περισσότερο. Όταν οι περισσότεροι προσπαθούσαν να απεμπλακούν οικονομικά από την Ελλάδα, εκείνος ξεκίνησε να επενδύει στην Ελλάδα.

Λόγω των capital controls, του προτάθηκαν διευκολύνσεις από τραπεζικά ιδρύματα, που θα του απέφεραν πρόσθετο ποσό της τάξης των 100εκατομμυρίων ευρώ. Ο ίδιος όμως αρνήθηκε γιατί ήθελε να βοηθήσει την Ελλάδα και τα χρήματα να μπουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα τη στιγμή που τα χρειαζόμασταν περισσότερο.

Είναι μεγάλος υποστηρικτής της Ελλάδας και διατηρεί επαφές σε υψηλό επίπεδο με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Πλήρωσε το υψηλότερο τίμημα για το Astir Palace, καταβάλλοντας 100 εκατομμύρια περισσότερα από τον δεύτερο ενδιαφερόμενο. Πήρε ένα μεγάλο ρίσκο αλλά το έκανε για να βοηθήσει την Ελλάδα να ξανασταθεί στα πόδια της μετά τη δύσκολη δεκαετία που πέρασε. Συνέβαλε και αυτός να γίνουν τάση οι διεθνείς επενδύσεις στη χώρα μας και να ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμά του.

Βοήθησε και αυτός να αλλάξει ο τουρισμός στην Αθήνα καθώς πλέον την επισκέπτονται για τις διακοπές τους πολλοί δισεκατομμυριούχοι και celebrities από όλο τον κόσμο. Η μαρίνα του Astir Palace αποτελεί βάση για τους πελάτες με mega yachts που έρχονται από τη μαρίνα του Μονακό.

Εξακολουθεί να επενδύει στην Ελλάδα, αφού αυτή τη στιγμή χτίζει ένα κορυφαίο ξενοδοχείο στη Μύκονο και άλλη μία μεγάλη επενδυτική του πρόταση αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα.

Δεν προκύπτει καμία σχέση του ούτε με τον πρόεδρο Πούτιν ούτε με τον πρόεδρο Ερντογάν και χαίρει απολύτου σεβασμού στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα. Στα πλαίσια του νόμου που προβλέπεται για την απόδοση τιμητικής ιθαγένειας για σημαντικές επενδύσεις στη χώρα μας, ως αρμόδιος Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων έδωσα συστατική επιστολή και ο Υπουργός Εσωτερικών του παρείχε την ελληνική ιθαγένεια.

Δυστυχώς, ο κ. Ουαλίντ δεν σκέφτηκε να δώσει και αυτός μερικά εκατομμύρια για να βοηθήσει στηνέκδοση του «Documento» ή για να αγοράσει τηλεοπτικό σταθμό ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί στην περίπτωση αυτή είναι βέβαιο ότι και ο κύριος Βαξεβάνης θα ζητούσε την απόδοση τιμητικής ιθαγένειας σε αυτόν.

Εμείς μένουμε προσηλωμένοι στην υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Η μεγάλη αύξηση στις επενδύσεις (συν 38% από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ) επί της θητείας της παρούσης κυβερνήσεως οφείλεται στη σχέση εμπιστοσύνης που χτίζουμε με τους επενδυτές που τιμούν τη χώρα μας. Και αυτό θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter