Γεωτεχνικοί προς Τσιάρα για ΟΠΕΚΕΠΕ: Eίστε βασικοί υπεύθυνοι για την κατάντια σχεδόν όλοι οι υπουργοί -υφυπουργοί

Γεωτεχνικοί προς Τσιάρα για ΟΠΕΚΕΠΕ: Eίστε βασικοί υπεύθυνοι για την κατάντια σχεδόν όλοι οι υπουργοί -υφυπουργοί

Να μην υπαχθεί στην ΑΑΔΕ ο ΟΠΕΚΕΠΕ και να μην «πληρώσουν» για το σκάνδαλο κατώτεροι υπάλληλοι ζητούν από τον Τσιάρα οι γεωτεχνικοί δημόσιοι υπάλληλοι της ΠΟΓΕΔΥ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων), στην επιστολή-περάμβαση που έστειλαν σήμερα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα.

Σε αυτήν, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας τονίζουν ότι «όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν και σχεδόν όλοι οι υπουργοί και υφυπουργοί  είστε οι βασικοί υπεύθυνοι για την κατάντια». Χαρακτηρίζει «ιδιότυπο μαγαζί» τον ΟΠΕΚΕΠΕ και ένα «παράλληλο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης», που όμως έχει πήλινα πόδια.

Θεωρούν επίσης αδιανόητο να υπαχθεί η αρμοδιότητα εποπτείας του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ ή σε άλλο υπουργείο, καθώς «η ΑΑΔΕ είναι αρχή εσόδων και όχι πληρωμών και υπάρχει τεράστια διαφορά στο έργο και στην φύση του αντικειμένου τους».

Ο κ. Μαρινάκης «δίκασε, καταδίκασε και αθώωσε… Πώς το ξέρει;»

Ταυτόχρονα, κατακεραυνώνουν τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο: «Ειλικρινά απορήσαμε ακούγοντας τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στην καθημερινή ενημέρωση  προς τους δημοσιογράφους να αναφέρει πως φταίνε κατώτερα υπηρεσιακά στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ» αναφέρουν.

«Πώς το ξέρει αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος; Εσείς του το μεταφέρατε αυτό κ. Υπουργέ  μαζί με τα αποτελέσματα κάποιας έρευνας που δεν έχουμε ακόμη υπόψη; Δίκασε, καταδίκασε τα άγνωστα “κατώτερα υπηρεσιακά στελέχη”  και αθώωσε μόνος του όλους τους άλλους ο κ. Μαρινάκης;»

Όπως αναφέρουν «η Ομοσπονδία μας εδώ και σχεδόν μια δεκαετία έχει με πολλές παρεμβάσειςτης προσπαθήσει να “ταρακουνήσει” τις πολιτικές ηγεσίες του Υπ.Α.Α.Τ αναφορικά με τα τεκταινόμενα γύρω από το ΟΣΔΕ, τον ΟΠΕΚΕΠΕ και όλα όσα θεωρούσαμε πως είναι σχετικά».

Σύμφωνα με την ΠΟΓΕΔΥ, η αρχή του κακού έγινε όταν ο ΟΠΕΚΕΠΕ, αντί για ΝΠΔΔ, ιδρύθηκε ως ΝΠΙΔ, ενώ οι γεωτεχνικοί του δημοσίου γράφουν εκτενώς και για το γεγονός πως επί σειρά διοικήσεων, τα δεδομένα του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν μεταφέρθηκαν στο δημόσιο cloud. Κάτι που, όπως λένε, έπρεπε να είχε γίνει “χτες”.

Συγκεκριμένα για την ανασυγκρότηση του οργανισμού οι γεωτεχνικοί του δημοσίου προτείνουν:

«I.Κλείσιμο και ανασύσταση του ΟΠΕΚΕΠΕ σε άλλη μορφή. Θεωρούμε πως το παρόν λειτουργικό του σχήμα έχει κάνει τον κύκλο του και μάλιστα τον έκλεισε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Ήρθε η ώρα να ειπωθεί μία άλλη πολύ γνωστή ρήση από την ελληνική ταινία “Όλα είναι δρόμος” του 1998 και αναφερόμαστε  φυσικά στο  “ΗΛΙΑ ΡΙΧΤΟ”. Εκεί ο πρωταγωνιστής μέσα στο “νταλκά του” παρήγγειλε το γκρέμισμα του “νυχτερινού κέντρου” που γλεντούσε. Τώρα πρέπει εσείς να δώσετε εσείς την ανάλογη ΄”παραγγελιά” για το “νταλκά” των αγροτών. Αντιλαμβανόμαστε πως κάποιοι θα μορφάσουν υποτιμητικά διαβάζοντας  τις συγκεκριμένες εκφράσεις και με καθωσπρεπισμό θα μας ειρωνευτούν, αλλά ειλικρινά μπροστά στις “μαφιόζικες” τακτικές διασπάθισης των επιδοτήσεων που κάθε μέρα βγαίνουν στην επιφάνεια της δημοσιότητας, αυτές οι “αγοραίες” εκφράσεις μοιάζουν με εκφράσεις νηπιαγωγείου.

II.Η νομική μορφή που θα έχει ο νέος οργανισμός που προτείνουμε πρέπει να είναι δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) και ει δυνατόν να συσταθεί με την μορφή ανεξάρτητης αρχής η οποία θα υπάγεται στο Υπ.Α.Α.Τ. Με νομική μορφή παρόμοια δηλαδή της  ΑΑΔΕ και της σχέσης της με το Υπ.Οικ. Αυτό πρέπει να γίνει για να αποφευχθούν τα τραγικά λάθη που έγιναν στην εκκίνηση του οργανισμού και αναφέραμε αναλυτικά ανωτέρω. Δεν μπορεί και δεν πρέπει επουδενί να είναι ξανά ΝΠΙΔ για ευνόητους λόγους και φυσικά δεν μπορούμε να διανοηθούμε πως θα πάει η αρμοδιότητα εποπτείας σε άλλο υπουργείο ή και στην ΑΑΔΕ όπως ευρέως διαδίδεται. Η ΑΑΔΕ είναι αρχή εσόδων και όχι πληρωμών και υπάρχει τεράστια διαφορά στο έργο και στην φύση του αντικειμένου τους. Εάν πρόκειται να αποσυνδεθεί από το ΥπΑΑΤ  γιατί οι πολιτικές του ηγεσίες κρίνονται ανεπαρκείς, τότε προκρίνουμε την μορφή που έχει ο αντίστοιχος Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών (Κ.Ο.Α.Π) ο οποίος είναι ανεξάρτητη αρχή με μορφή δημοσίου δικαίου και δεν υπάγεται σε οποιοδήποτε Υπουργείο ή άλλη Ανεξάρτητη Υπηρεσία και αρμόδια αρχή διαπίστευσής ( και ελέγχου ) του είναι το αντίστοιχο Κυπριακό Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

III.Οι αρμοδιότητες ελέγχου πεδίου και εφαρμογής προγραμμάτων να μεταφερθούν -επανέλθουν στις αποκεντρωμένες υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ και στις ΔΑΟ-ΔΑΟΚ της χώρας. Δεν θα επεκταθούμε περισσότερο σε αυτό το σημείο καθώς προφανώς θέλει μεγάλη ανάπτυξη για να γίνει κατανοητό τι εννοούμε, αλλά με λίγα λόγια προτείνουμε ο νέος οργανισμός να ελέγχει τις πληρωμές και όχι να τις καθορίζει. Ειδάλλως είναι αυτό που είπαμε ξανά “Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει”. Να ελέγχει εν ολίγοις, ως δευτεροβάθμιος ελεγκτής, αυτούς που διενεργούν τους πρωτοβάθμιους ελέγχους και να κάνει την τελική πληρωμή.

IV.Για την υλοποίηση του προηγούμενου εδάφιου, να μεταφερθούν στο νέο οργανισμό οι υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ που είχαν εξειδικευθεί σε ηλεκτρονικές διαδικασίες και  ελέγχους, ενώ όλοι οι άλλοι υπάλληλοι του  να μεταφερθούν στις αποκεντρωμένες υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ και στις κατά τόπους ΔΑΟ-ΔΑΟΚ χωρίς να διαταραχθεί η οικογενειακή τους κατάσταση. Κανένας υπάλληλος του οργανισμού να μην δεχτεί πιέσεις κι εκβιασμούς για δυσμενή μετακίνηση εκτός της έδρας-περιοχής που εργάζεται, εκτός αν ο ίδιος το επιθυμεί.

V.ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΘΕΙ ΑΜΕΣΑ η εξαγγελία για ένα πραγματικά ελεύθερο και δωρεάν ΟΣΔΕ. Να γίνουν δημόσιες όλες οι βάσεις δεδομένων και οι πηγαίοι ηλεκτρονικοί κώδικες και να  φορτωθούν χωρίς προσκόμματα στο κυβερνητικό νέφος  (G-cloud) ώστε να έχουμε επιτέλους τεχνολογική αναβάθμιση της όλης διαδικασίας με ένα αντικειμενικό και αποδεκτό ψηφιακό γεωργικό μητρώο (Farm Registry) που θα επικοινωνεί με όλα τα υπόλοιπα μητρώα του κράτους (Κτηματολόγιο, taxis, κ.λ.π).»

Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή της ΠΟΓΕΔΥ προς τον Κώστα Τσιάρα:

Διαβάστε επίσης:

Η επιδοτούμενη ρίγανη, ο Αυγενάκης και μια γίδα στο καράβι της γραμμής

ΟΠΕΚΕΠΕ: «Οικογενειακή» κομπίνα με χιλιάδες ευρώ επιδοτήσεις – Υφάρπαξαν σχεδόν €180.000

ΟΠΕΚΕΠΕ: «Αγνοεί» έγγραφα και βίντεο το Μαξίμου για να καλύψει Αυγενάκη και Βορίδη

ΟΠΕΚΕΠΕ: «Εντολή από την πολιτική ηγεσία» για τις παράνομες επιδοτήσεις – Βίντεο Documento καίει Αυγενάκη, Μπαμπασίδη

Οι υπουργοί και το colpo grosso με τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Τσιάρας: Δήλωσε… «αδυναμία» να ελέγξει τις καταγγελίες για διαφθορά στον ΟΠΕΚΕΠΕ (Video)

Documento Newsletter