Γεράκι ή κόρακας;

Γεράκι ή κόρακας;

Ο διάβολος ζει στα ήσυχα νερά, λέει μια ρωσική παροιμία. Ποιος θα το περίμενε ότι το ήσυχο ποταμάκι, κατά την ελληνική παροιμία, υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θα είχε τοποθετήσει δύο μήνες πριν το πλαίσιο για τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Τώρα αν κατάλαβε τι έκανε, θα σας γελάσω, αλλά τα λόγια βγήκαν σίγουρα από το στόμα του, όπως άλλωστε σας είχε ενημερώσει η Μπάμπουσκα τον Νοέμβριο. Ο Ελληνας υπουργός είχε βρεθεί στην Εσθονία, στο 15ο Συνέδριο της Βαλτικής για την Αμυνα, και μίλησε για το ΝΑΤΟ και για όσα πιθανότατα του έγραψαν να πει (όλοι οι υπουργοί έχουν λογογράφους, μη γίνεστε κακοί). Η ομιλία του όμως δεν είχε τίποτε συνηθισμένο και διπλωματικό για μια χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία ανήκει μεν στη Συμμαχία, αλλά έχει δεσμούς και με τη Ρωσία. Ο κ. Παναγιωτόπουλος, με το που βρέθηκε μπροστά στο μικρόφωνο, μίλησε σαν στρατηλάτης των νατοϊκών δυνάμεων και υπουργός μεγάλης δύναμης. Περιέγραψε τη Ρωσία ως απειλητική δύναμη με στρατιωτική επεκτατική δράση, απέναντι στην οποία έπρεπε να γίνουν τα δέοντα. Και για να μην παρεξηγηθώ παραθέτω αυτούσιο το απόσπασμα:

«Η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Σ.Α. του ΟΗΕ και μεγάλη πυρηνική δύναμη μπορεί και έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές. Ετσι το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι έτοιμο για ένα μακροχρόνιο αγώνα στις σχέσεις του με τη Ρωσία. Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να προετοιμαστεί για μακρύ αγώνα στις σχέσεις του με τη Ρωσία, υιοθετώντας μια σταθερή διττή προσέγγιση. Από τη μία, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους μας αποδοτικά, για να δώσουμε μια αξιόπιστη, καλά ισορροπημένη, αναλογική και βιώσιμη απάντηση στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας».

Η δήλωση ωστόσο δεν είχε καμιά σχέση με την εμφανή εξωτερική πολιτική της Ελλάδας των προσεκτικών αποστάσεων και είχε προκαλέσει την αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος τηλεφώνησε στον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια και τον πέρασε γενεές δεκατέσσερις για την αιφνίδια αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. Ο Δένδιας, ο οποίος ως υπουργός Εξωτερικών δεν γνώριζε αυτή την αλλαγή πορείας στην εξωτερική πολιτική, απείλησε με παραίτηση τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Να όμως που ο ιέραξ του ελληνικού Πενταγώνου δείχνει να δικαιώνεται από τις εξελίξεις. Οι άνθρωποί μου στο Μαξίμου ωστόσο επιμένουν ότι ο συμπαθής Παναγιωτόπουλος δεν είναι γεράκι και μάλιστα του πολέμου, αλλά έπαιξε ρόλο κορακιού. Ως γνωστόν τα κοράκια (μια κατηγορία τέλος πάντων κορακοειδών) μπορούν να μιμηθούν την ανθρώπινη γλώσσα. Ετσι

ο υπουργός Αμυνας αναπαρήγαγε και αναμάσησε τη «γραμμή» που αγνοούσε ο Δένδιας, αλλά υπήρχε. Το ερώτημα είναι από ποιους διοχετεύτηκε; Την πήρε απευθείας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος είχε ενημερωθεί ότι πρέπει να ετοιμαστεί το σχετικό κλίμα για την επιθετικότητα της Ρωσίας, αφού επρόκειτο να προωθηθεί η είσοδος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ; Ή απλώς αναπαρήγαγε την ομιλία του λογογράφου

(κατονομάζουν τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τσιόδρα) ο οποίος είχε τοποθετήσει το θέμα σε αυτήν τη διάσταση. Και στα δύο σενάρια, πάντως, παίζει το όνομα του Τζέφρι Πάιατ, απερχόμενου πρέσβη των ΗΠΑ και ειδικού σε θέματα Ουκρανίας. Τόσο ειδικού που είχε πάρει ενεργό μέρος στην «επανάσταση» που ανέτρεψε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς το 2014.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter