«Γεράκι» και επιχειρηματίας της Boeing ο νέος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ

«Γεράκι» και επιχειρηματίας της Boeing ο νέος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ

Ο Πάτρικ Σάναχαν, ο οποίος θα αναλάβει προσωρινά επικεφαλής του Πενταγώνου την πρώτη Ιανουαρίου, είναι βετεράνος, αλλά όχι βετεράνος πολέμου.

Ο μέχρι σήμερα Υφυπουργός Άμυνας δεν είχε πολιτική ή στρατιωτική εμπειρία πριν αναλάβει την θέση αυτή τον περασμένο Ιούλιο. Ο 56χρονος επιχειρηματίας είχε περάσει τις τελευταίες τρεις δεκαετίες στην αμερικανική εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Boeing. Κατά τη διάρκεια της μακράς του θητείας στην εταιρεία, διετέλεσε αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Boeing Missile Defense Systems. Ο Σάναχαν έβγαλε τα γάντια του μηχανικού το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο πρόεδρος Τραμπ τον πρότεινε ως δεύτερο στην ιεραρχία του Πενταγώνου.

Ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, είχε απειλήσει μάλιστα να εμποδίσει το διορισμό του Σάναχαν, όταν τον άκουσε να λέει ότι έπρεπε να «επανεξετάσει το ζήτημα», ερωτηθείς για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία. Ο Μακέιν, ο οποίος ήταν τότε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων, είπε ότι ήταν «ενοχλητικό» το ότι δεν γνώριζε το θέμα. Τελικά η Γερουσία επικύρωσε την υποψηφιότητα του Σάναχαν τον περασμένο Ιούλιο με ψήφους 92 υπέρ έναντι επτά.

Ο Σάναχαν θα αναλάβει τα καθήκοντα υπουργού Άμυνας την 1η Ιανουαρίου αντικαθιστώντας τον Τζέιμς Μάτις.

Ο νέος προσωρινός επικεφαλής του Πενταγώνου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αύξηση των αμυντικών δαπανών στον προϋπολογισμό του 2019.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον διορισμό του Σάναχαν με ένα tweet, χαρακτηρίζοντας το πρώην ηγετικό στέλεχος της Μπόινγκ «πολύ ταλαντούχο».

«Έχω τη χαρά να ανακοινώσω ότι ο πολύ ταλαντούχος αναπληρωτής υπουργός μας Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν θα αναλάβει καθήκοντα προσωρινού υπουργού Άμυνας αρχής γενομένης της 1ης Ιανουαρίου» έγραψε στο Twitter.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης γράφουν ότι ο Τραμπ αισθάνεται συμπάθεια για τον “πολύ ταλαντούχο” επιχειρηματία επειδή του δίνει συχνά τον λόγο να διαμαρτύρεται για το κόστος των αμυντικών συστημάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter