Γεραπετρίτης και Κάμερον μαζεύουν τα «σπασμένα» Μητσοτάκη – Σούνακ

Γεραπετρίτης και Κάμερον μαζεύουν τα «σπασμένα» Μητσοτάκη – Σούνακ
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης στη σύνοδο του ΝΑΤΟ πίσω από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Τζενς Στολενμπεργκ και τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Αντονι Μπλινκεν (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Το διπλωματικό επεισόδιο που δυναμίτισε τις σχέσεις Ελλάδας-Βρετανίας, μετά την προσβολή του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ που ακύρωσε το βράδυ της Δευτέρας, την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσπάθησαν να «μαζέψουν» ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Βρετανός ομόλογος του Ντέιβιντ Κάμερον.

Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ και, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, συμφώνησαν ότι υφίσταται ανάγκη συνεργασίας για τη διαφύλαξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων. Ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε τη διαφωνία που υφίσταται στο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Εντύπωση έχει κάνει ότι το γεγονός ότι νωρίτερα σήμερα ο Γιώργος Γεραπετρίτης, είχε προβάλει άλλους, άγνωστους, λόγους σχετικά με την πρωτοφανή ακύρωση της επίσημης συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Ρίσι Σούνακ.

Όταν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ρωτήθηκε για το θέμα απάντησε ότι «Δεν μπορώ να πω ότι η ακύρωση προήλθε λόγω των ερωτήσεων για τα Γλυπτά. Επομένως δεν μπορώ να σχολιάσω σε αυτό». Και συνέχισε λέγοντας: «Αυτό που μπορώ να πως είναι ότι είναι θέμα αρχών να συζητάμε Δεν ήταν το ένα και μοναδικό θέμα που ήρθαμε εδώ να συζητήσουμε. Είχαμε ισχυρή ατζέντα και συζητήσαμε με αρκετούς ανθρώπους».

Διαβάστε επίσης: Μυστική διπλωματία Μητσοτάκη: «Η ακύρωση δεν έγινε για τα γλυπτά» υποστηρίζει ο Γεραπετρίτης (Video)

Από την πλευρά της Βρετανίας το γραφείο του Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε ότι: «η σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας είναι εξαιρετικά σημαντική. Από τη συνεργασία μας στο ΝΑΤΟ και στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων όπως η παράνομη μετανάστευση, μέχρι τις κοινές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ήταν διαθέσιμος να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να συζητήσουν αυτά τα σημαντικά θέματα».

Επίσης τόσο διαρροές από το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού όσο και βρετανικά ΜΜΕ επιμένουν ότι είχε συμφωνηθεί να μην τεθεί το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Λονδίνο, κάτι που διαψεύδει η ελληνική κυβέρνηση.

Συναντήσεις Γεραπετρίτη

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης είχε συνομιλία με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν και τον Σουηδό ομόλογό του Τομπίας Μπίλστρομ στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ακόμη καλωσόρισε την Φινλανδία στο ΝΑΤΟ και την Φιλανδή ομόλογό του E. Valtonen.

Διαβάστε επίσης: Guardian για Γλυπτά Παρθενώνα: Ο Μητσοτάκης είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα μιλήσει για το θέμα πριν τη συνάντηση με Σούνακ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter