Γεράσιμος Γερολυμάτος: Τα drones δίνουν λύσεις εκεί που οι «συμβατικές» επιλογές αδυνατούν

Γεράσιμος Γερολυμάτος: Τα drones δίνουν λύσεις εκεί που οι «συμβατικές» επιλογές αδυνατούν

Μπορεί η πλειονότητα του κόσμου να αντιμετωπίζει τα drones σαν… παιχνίδια, ωστόσο μπορούν να δημιουργήσουν νέα δεδομένα σε πλήθος κλάδων, όπως αναφέρει στο Documento o ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Gerobo International Γεράσιμος Γερολυμάτος.

Η κουβέντα για τα drones φέρνει στο μυαλό συνήθως κάποια ακριβά gadgets για παιχνίδι. Τελικά τα drones είναι παιχνίδι ή μπορούν να έχουν και πιο σοβαρές εφαρμογές;

Τα drones (unmanned aerial vehicles – UAVs) μπορούν να μεταδώσουν άμεσα πληροφορίες με εικόνα, φωτογραφία, θερμική απεικόνιση και οποιαδήποτε άλλη μορφή επεξεργασίας δεδομένων. Με αυτό τον τρόπο τα στελέχη μιας εταιρείας και κάθε εμπλεκόμενου φορέα μπορούν να λάβουν άμεσα όλα τα δεδομένα που απαιτούνται.

Τα drones βοηθούν επίσης στην εξοικονόμηση χρόνου και κόστους, ειδικά όταν πρόκειται για μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, όπως εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, ηλιακά πάρκα, αποθήκες ή αγωγούς ασφαλείας, όπου η σωστή real time παρακολούθηση είναι κρίσιμη. Καθώς οι κανόνες ασφαλείας γίνονται όλο και πιο απαιτητικοί, τα drones βοηθούν στη σωστή διασφάλιση και παρακολούθηση των περιουσιακών στοιχείων.

Τα τελευταία χρόνια είναι στη… μόδα η ανάπτυξη των «έξυπνων πόλεων». Τι θέση μπορούν να έχουν τα drones σε αυτές;

Πολλές και σύνθετες εφαρμογές έχουν ήδη ξεκινήσει να εμφανίζονται στο πλαίσιο των smart cities και στην Ελλάδα. Αυτές που θα μπουν πιο γρήγορα στη ζωή μας πιστεύω ότι είναι η αποστολή πακέτων από τα ταχυδρομεία, η προστασία πάρκων και δασών κ.ά. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες με τη νομοθεσία και αρκετά προβλήματα σε ό,τι αφορά τις πτήσεις εντός αστικού ιστού, αλλά και αυτά σταδιακά θα λυθούν τόσο με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης όσο και με την εξέλιξη του IoT, των παρόχων 5G αλλά και συνεργαζόμενων κατασκευαστών. Η ουσία είναι η παροχή υπηρεσιών smart city τόσο προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης του τελικού καταναλωτή όσο και στη δημιουργία λύσεων βοήθειας σε επίπεδο πρόβλεψης, επιτήρησης αλλά και αποστολής αγαθών.

Γνωρίζουμε ότι η ενασχόληση με τα drones δεν είναι ιδιαίτερα οικονομική. Μήπως τελικά οι πιο σοβαρές εφαρμογές τους είναι οικονομικά ασύμφορες;

Οι σοβαρές εφαρμογές δεν έχουν μεγάλο κόστος στην αγορά του ίδιου του drone αλλά στην παραμετροποίηση, ανάπτυξη και εφαρμογή του απαιτούμενου λογισμικού. Είναι διαφορετικό να πετάει ένα drone και να αναγνωρίζει, π.χ. με χρήση θερμικής κάμερας, το όπλο ή την πρόθεση του εισβολέα να πυροβολήσει και να δώσει σήμα ανάγκης στον επόπτη ή στην αστυνομία και άρα να κοστολογηθεί μια τέτοια υπηρεσία από το να πετάει ένα drone εντός εργασιακού χώρου κάνοντας τον γύρο των γραφείων με στόχο την αναζήτηση συμβάντων φωτιάς ή διαρροής. Είναι διαφορετικό να αναζητά το drone μια πινακίδα ενός κλεμμένου αυτοκινήτου από το να πετάει περιμετρικά ενός τάνκερ κοιτάζοντας για την ποιότητα βαφής του ή ρωγμές ή επικίνδυνα συμβάντα. Οι custom εφαρμογές που ζητούν οι πελάτες μας επιφέρουν έξτρα κόστος αλλά δεν θεωρούμε πως είναι ασύμφορο, μια και απαντούν στη λύση σοβαρών προβληματισμών για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Πώς προέκυψε η ιδέα για την Gerobo;

Η ιδέα για τη δημιουργία της εταιρείας ξεκίνησε το 2010, όταν έδειξε τα δόντια της η κρίση, της οποίας τα αποτελέσματα ζούμε και σήμερα. Το «Ge» είναι από το «Γεράσιμος» και από το τμήμα μάρκετινγκ που αναζητούσε μια διεθνή και εύκολη ονομασία για τη ρομποτική. Εχοντας επισκεφτεί περισσότερες από 450 ελληνικές και ξένες βιομηχανίες, logistics centers και οργανισμούς, είδα τις ανάγκες αυτοματοποίησης με συστήματα ρομποτικής, αυτοκινούμενων συνεργατικών ρομπότ και drones και μπορώ να πω πως τόσο οι Ελληνες επιχειρηματίες όσο και οι ομάδες τους έχουν πολύπλευρη και σημαντική εμπειρία από τη σημερινή τεχνολογία.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα ανταγωνιστικά σας πλεονεκτήματα;

Εχουμε στο DNA μας την προσπάθεια, το φιλότιμο και την εξέλιξη και κυρίως αυτό που αρκετοί λένε –αλλά δεν το τηρούν– «ανοιχτά χαρτιά». Διαθέτουμε εξαιρετικά στελέχη στην Ελλάδα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ελβετία, στο Βέλγιο και στην Κύπρο, που εκτός των ακαδημαϊκών τους προσόντων έχουν τα χαρακτηριστικά που θέλει η εταιρεία μας να προαγάγει: την τιμιότητα, την απάντηση στο πρόβλημα του πελάτη όποτε κι αν υπάρχει, την τήρηση του χρονοδιαγράμματος παράδοσης του έργου και κυρίως την ενσυναίσθηση, που μας οδήγησε και στο μότο της εταιρείας: «People first, robots next!».

Τι μας φέρνουν τα drones στο μέλλον;

Η τεχνητή νοημοσύνη και το machine learning βοηθούν στο να τροφοδοτήσουν το μέλλον των drones. Βοηθούν τα drones να επιταχύνουν διαδικασίες σε πολλές βιομηχανίες, καθώς έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν σε καταστάσεις και συνθήκες όπου οι άνθρωποι δεν μπορούν. Εκεί που θα δούμε σοβαρά άλματα είναι αφενός στην κατασκευή νέων drones με δυνατότητες μεταφοράς ανθρώπων και εμπορευμάτων και αφετέρου στη δημιουργία των λεγόμενων vertiplaces, vertiports και vertistops. Εχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter