Γερμανία: Ανάσα για τον Σουλτς η νίκη του SPD στην Κάτω Σαξονία

Γερμανία: Ανάσα για τον Σουλτς η νίκη του SPD στην Κάτω Σαξονία

Κόντρα στις προβλέψεις που για μεγάλο διάστημα έβλεπαν μπροστά την CDU το SPD κέρδισε απροσδόκητα ξεκάθαρα τις περιφερειακές εκλογές στην Κάτω Σαξονία παίρνοντας σημαντική ανάσα μετά τον κόλαφο της ομοσπονδιακών εκλογών.

Τρεις εβδομάδες μετά την ιστορική ήττα στις ομοσπονδιακές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου οι Σοσιαλδημοκράτες πέτυχαν μια απροσδόκητη και εντυπωσιακή νίκη. Σύμφωνα με τα exit poll της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, στις σημερινές περιφερειακές εκλογές στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας το SPD αύξησε σημαντικά τα ποσοστά του και αναδεικνύεται πρώτη δύναμη στο κρατίδιο μετά από σχεδόν 20 χρόνια. Με δεδομένες τις σημαντικές απώλειες για το κόμμα των Πρασίνων όμως, η συνέχιση του νυν κυβερνητικού συνασπισμού SPD και Grüne δεν μπορεί να θεωρείται βέβαιη. Την ίδια ώρα οι Χριστιανοδημοκράτες και ενώ το μεγαλύτερο διάστημα προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις, βιώνουν το χειρότερο εκλογικό τους αποτέλεσμα στο κρατίδιο από το 1959.

Σε περίπτωση που τα επίσημα αποτελέσματα επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις αυτές και SPD και Πράσινοι δεν συγκεντρώσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία για τη συνέχιση της κυβερνητικής τους συνεργασίας, τότε οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης στο δεύτερο μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας αναμένονται δύσκολες και χρονοβόρες. Πιθανά εναλλακτικά σενάρια θα ήταν η συγκρότηση ενός συνασπισμού μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων, μια συγκυβέρνηση SPD, Φιλελευθέρων και Πρασίνων αλλά και ο λεγόμενος συνασπισμός της Τζαμάικα. Το τελευταίο είναι και το πιθανότερο σενάριο σε ομοσπονδιακό επίπεδο, με τις σχετικές διερευνητικές επαφές να ξεκινούν την προσεχή Τετάρτη.

Τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με τα exit poll που μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση, το SPD κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά του κατά πέντε περίπου μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2013, σκαρφαλώνοντας από το 32,6% στο 37%-37,5%. Μιάμιση μονάδα χάνει η CDU τα ποσοστά της οποίας υποχωρούν στο 34,5%. Για πρώτη φορά από το 2003 οι Χριστιανοδημοκράτες δεν είναι πλέον πρώτη δύναμη στην Κάτω Σαξονία. Σημαντικές απώλειες καταγράφουν την ίδια ώρα οι Πράσινοι που υποχωρούν από το 13,7% στο 8-8,5%.

Απώλειες και για τους Φιλελεύθερους που χάνουν τρεις περίπου μονάδες και περιορίζονται στο 7-7,5%. Ώρες αγωνίας την ίδια ώρα για την Αριστερά που βάσει των εκτιμήσεων δεν ξεπερνά οριακά τον εκλογικό σκόπελο του 5%. Για πρώτη φορά θα εκπροσωπείται αντίθετα στο τοπικό Κοινοβούλιο το εθνολαϊκιστικό AfD που με 5,9% όμως συγκεντρώνει πολύ χαμηλότερα ποσοστά σε σύγκριση με την μεγάλη επιτυχία των εθνικών εκλογών.

Ανάσα για τον Μ. Σουλτς

Μετά τις διαδοχικές εκλογικές ήττες φέτος, με κυριότερη εκείνη στις ομοσπονδιακές εκλογές πριν από τρεις εβδομάδες, οι Σοσιαλδημοκράτες βιώνουν την πρώτη μεγάλη τους εκλογική επιτυχία. Το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα δίνει αέρα στα πανιά του εξασθενημένου πολιτικά αρχηγού του κόμματος Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος παρά την εκλογική πανωλεθρία που υπέστη στις 24 Σεπτεμβρίου, προτίθεται να είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος στο συνέδριο του Δεκεμβρίου.

Για την Α. Μέρκελ αντίθετα, η σημερινή ήττα έρχεται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία αφού σε τρεις μέρες ξεκινούν επίσημα οι διερευνητικές επαφές με Φιλελεύθερους και Πράσινους για το σχηματισμό κυβέρνησης. Το κακό εκλογικό αποτέλεσμα στην Κάτω Σαξονία σίγουρα δεν ενισχύει την διαπραγματευτική της θέση. Σύμφωνα με αναλυτές, βασικός λόγος για τη σημερινή ήττα της CDU στην Κάτω Σαξονία είναι οι καθοδικές τάσεις που κατέγραψε το κόμμα στις ομοσπονδιακές εκλογές, η «μεταγραφή» της πολιτικού των Πρασίνων Τβέστε στους Χριστιανοδημοκράτες αλλά και τα χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας του κεντρικού της υποψηφίου.

Στον προεκλογικό αγώνα κυριάρχησαν πάντως αμιγώς τοπικά/περιφερειακά ζητήματα με κυριότερα το σχολικό και την αγροτική πολιτική.

Πηγή: Deutsche Velle

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter