Γερμανία: Απαγόρευση δραστηριοτήτων της Χαμάς και της Σαμιντούν

Γερμανία: Απαγόρευση δραστηριοτήτων της Χαμάς και της Σαμιντούν

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς το είχε ήδη ανακοινώσει πριν από τρεις εβδομάδες και την Πέμπτη η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ ανακοίνωσε την εφαρμογή της απαγόρευσης των δραστηριοτήτων της Χαμάς και των συναθροίσεων για την οργάνωση Σαμιντούν στη Γερμανία.

Αναφορές σε αντισημιτισμό

«Ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση στη Γερμανία», ανέφερε η Φέζερ. Η υπουργός σημείωσε ότι η Σαμιντούν (Δίκτυο Αλληλεγγύης Παλαιστινίων Φυλακισμένων) έχει μια «αντισημιτική, απάνθρωπη κοσμοθεωρία». Οι αυθόρμητοι πανηγυρισμοί τους μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ ήταν «αποκρουστικοί», σύμφωνα πάντα με τη Φέζερ. Το συνταγματικό κράτος ενεργεί «με όλη του τη σοβαρότητα» εδώ, επεσήμανε η σοσιαλδημοκράτης υπουργός.

Αρχικά δεν έγιναν έρευνες ή συλλήψεις. Από εδώ και στο εξής, οι δραστηριότητες και για τις δύο ομάδες απαγορεύονται στη χώρα, όπως και η χρήση των συμβόλων τους. Εάν οι υποστηρικτές το παραβιάζουν, διαπράττουν ποινικό αδίκημα. Στην περίπτωση της Χαμάς, δεν υπήρχε πλήρης απαγόρευση της οργάνωσης επειδή η ομάδα είναι ξένη οργάνωση.

Χωρίς σταθερές δομές

Η Χαμάς δεν έχει ακόμη απαγορευτεί στη Γερμανία επειδή δεν έχει σταθερή δομή σε αυτή τη χώρα. Το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος υπολογίζει ότι η ομάδα έχει περίπου 450 υποστηρικτές στη Γερμανία. Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία χρησιμοποιείται από τη Χαμάς κυρίως ως καταφύγιο και για τη συλλογή δωρεών ή τη στρατολόγηση νέων οπαδών, σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες. Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία χαρακτηρίζει επίσης τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση.

Η ομάδα Σαμιντούν επίσης δεν έχει σταθερή δομή ομάδας και λέγεται ότι έχει μόνο μερικές δεκάδες ακτιβιστές, οι οποίοι είναι πολύ δραστήριοι. Η Σαμιντούν ήρθε στο επίκεντρο την ημέρα της επίθεσης της Χαμάς, όταν υποστηρικτές της μοίρασαν μπακλαβά στη συνοικία Νόικελν του Βερολίνου. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτό χαρακτηρίστηκε ως «εορτασμός της νίκης της αντίστασης». Μέχρι σήμερα, η ομάδα χαιρετίζει την επίθεση της Χαμάς ως «ηρωική αντίσταση» ενάντια στην «αποικιακή σιωνιστική βία». Το σύνθημα ότι η Παλαιστίνη πρέπει να επεκταθεί «από τον ποταμό ως τη θάλασσα» χρησιμοποιείται ξανά και ξανά, σύνθημα το οποίο ερμηνεύεται ως κάλεσμα για την εξάλειψη του Ισραήλ.

Κάλεσμα εναντίον του Ισραήλ

Η Σαμιντούν, που ιδρύθηκε στις ΗΠΑ το 2011, υποστηρίζει Παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές. Η ομάδα συνδέεται με το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), το οποίο οι αρχές ασφαλείας χαρακτηρίζουν τρομοκρατικό. Τουλάχιστον στο Ισραήλ, η Σαμιντούν θεωρείται επίσης τρομοκρατική οργάνωση.

Στη Γερμανία, η ομάδα πρόσφατα κάλεσε σε διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ σε όλη τη χώρα. Το ίδιο κάνει και σε μια μεγάλη διαδήλωση στο Βερολίνο το Σάββατο. Μετά την ανακοίνωση της απαγόρευσης, η Σαμιντούν είχε ήδη δηλώσει ότι προτίθεται να αμφισβητήσει νομικά την απαγόρευση και να «μείνει σταθερή» στη θέση της.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter