Γερμανία: Απεβίωσε ο πρώην πρόεδρος Ρόμαν Χέρτσογκ

Γερμανία: Απεβίωσε ο πρώην πρόεδρος Ρόμαν Χέρτσογκ

Σε ηλικία 82 ετών πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Γερμανίας, Ρόμαν Χέρτσογκ, ο οποίος είχε ζητήσει «συγγνώμη» από τους Πολωνούς το 1994, κατά την 50η επέτειο της εξέγερσης του γκέτο της Βαρσοβίας, «γι’ αυτό που (τους) έκαναν οι Γερμανοί».

Την επόμενη χρονιά, κατά την 50η επέτειο της απελευθέρωσης του Άουσβιτς, είχε επιλέξει να παρευρεθεί σε μια εβραϊκή τελετή, στο εμβληματικό στρατόπεδο του Ολοκαυτώματος, αντί να παραστεί στην επίσημη τελετή που είχε οργανώσει η πολωνική κυβέρνηση.

Όπως ανακοίνωσε η γερμανική προεδρία, ο Χέρτσογκ, διάσημος στη χώρα του επειδή είχε καλέσει τους Γερμανούς να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις σε ομιλία του το 1997, πέθανε σε ηλικία 82 ετών. Νομικός, γεννημένος στη Βαυαρία και μεγαλωμένος υπό το καθεστώς των Ναζί, είχε προεδρεύσει του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, πριν γίνει, από το 1994 έως το 1999, ο πρώτος αρχηγός του κράτους που εξελέγη από τους αντιπροσώπους της επανενωμένης Γερμανίας.

Σ’ αυτό το αξίωμα, χωρίς εκτελεστικά καθήκοντα, το οποίο όμως επιτρέπει μεγάλη ελευθερία λόγου, είχε προκαλέσει αντιδράσεις με μια έντονη ομιλία του τον Απρίλιο του 1997 με την οποία είχε καλέσει τη Γερμανία «να κουνηθεί» και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

«Οφείλουμε να αποχαιρετήσουμε τα αγαπημένα μας κεκτημένα. Αυτό αφορά όλους, όλοι οφείλουν να κάνουν θυσίες, όλοι οφείλουν να συμβάλλουν», είχε δηλώσει, μερικά χρόνια πριν από τις μεταρρυθμίσεις του κράτους πρόνοιας που επιβλήθηκαν από τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Μυστικά & Documento

05/02/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter