Γερμανία: Αποκαλύψεις του «Spiegel» για σκάνδαλο στην αγορά μασκών – Αναφορές για εμπλοκή του υπουργού Υγείας

Γερμανία: Αποκαλύψεις του «Spiegel» για σκάνδαλο στην αγορά μασκών – Αναφορές για εμπλοκή του υπουργού Υγείας

Προσωπική ανάμιξη του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν σε υπόθεση αγοράς προστατευτικών μασκών σε «τρομακτική» τιμή αποκαλύπτει το περιοδικό «Der Spiegel», λίγες ώρες πριν από την έναρξη του κρίσιμου συνεδρίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU).

Σύμφωνα με το περιοδικό, την προηγούμενη άνοιξη, η γερμανική κυβέρνηση αγόρασε από ελβετική εταιρία μάσκες τύπου FFP-2 στην τιμή των 5,40 ευρώ, ενώ πριν από την πανδημία πωλούνταν έναντι 0,45 ευρώ και ενώ το υπουργείο Υγείας είχε θέσει ως πλαφόν τα 4,50 ευρώ. Συνολικά, η Γερμανία κατέβαλε 350 εκατομμύρια ευρώ στην εταιρία Emix, η οποία ελέγχεται τώρα από την Εισαγγελία της Ζυρίχης, για υπερτιμολόγηση κατά την πώληση μασκών στις ένοπλες δυνάμεις της Ελβετίας. Μάσκες από την ίδια εταιρία έχουν αγοράσει τα κρατίδια της Βαυαρίας και της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και μάλιστα έναντι 9,90 ευρώ το κομμάτι.

Το περιοδικό αναφέρει ακόμη ότι από το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας απλώς επιβεβαιώθηκε η επαγγελματική σχέση με την ελβετική εταιρία χωρίς να απαντηθούν άλλα ερωτήματα, οι κυβερνήσεις της Βαυαρίας και της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας δικαιολόγησαν από την πλευρά τους παραπέμποντας στην έκτακτη κατάσταση που επικρατούσε την περασμένη άνοιξη. Οι πληροφορίες του περιοδικού αναφέρουν ότι τα δύο κρατίδια συντονίστηκαν, κατόπιν πρωτοβουλίας της πρώην υπουργού Υγείας της Βαυαρίας Μέλανι Χουμλ, η οποία παραιτήθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου, τρεις μέρες αφότου η κυβέρνηση της Βαυαρίας είχε ενημερωθεί από το Spiegel για την εν εξελίξει έρευνα.

Σύμφωνα με το περιοδικό, ο Γενς Σπαν έχει αναμιχθεί προσωπικά στην αγορά των μασκών από την Emix, μέσω της λομπίστριας της εταιρίας Αντρέα Τάντλερ, κόρης του πρώην Γενικού Γραμματέα των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU). Είναι χαρακτηριστικό ότι η ελβετική εταιρία απασχολεί μόλις επτά εργαζόμενους, αλλά η κυρία Τάντλερ είχε πρόσβαση ακόμη και στο κινητό τηλέφωνο του κ. Σπαν, με τον οποίο αντάλλασσε και γραπτά μηνύματα. Μέχρι τώρα ο υπουργός δεν έχει επιβεβαιώσει ή διαψεύσει όσα αναφέρει το περιοδικό.

Οι ιδιοκτήτες της Emix, Λούκα Σ. και Γιάσα Ρ., δημιούργησαν την εταιρία τους ήδη το 2016, όταν ήταν ακόμη έφηβοι. Βασική της δραστηριότητα ήταν οι «γκρίζες» εισαγωγές, προϊόντων όπως π.χ. φθηνές κρέμες, τις οποίες αγόραζαν από το εξωτερικό σε τιμές προσφοράς από «ξεπουλήματα» και όχι από επίσημους αντιπροσώπους.

Σε αυτό το πλαίσιο η εταιρία προμηθεύτηκε στις αρχές του 2020 και προστατευτικές μάσκες από την Κίνα, οι οποίες έγιναν ανάρπαστες κατά την α’ φάση της πανδημίας. Στον ελβετικό στρατό πωλήθηκαν μάσκες αξίας περίπου 20 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων. Οι δύο νέοι ήταν μέχρι πρόσφατα μέλη του προεδρείου της Νεολαίας του δεξιού κόμματος SVP στην Ζυρίχη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter