Γερμανία: Αποχώρηση από την Αριστερά και νέο κόμμα ανακοίνωσε η Ζάχρα Βάγκενκνεχτ

Γερμανία: Αποχώρηση από την Αριστερά και νέο κόμμα ανακοίνωσε η Ζάχρα Βάγκενκνεχτ

Μια εξέχουσα προσωπικότητα της λαϊκιστικής γερμανικής Αριστεράς αποχώρησε και έθεσε τη Δευτέρα τα θεμέλια για ένα νέο κόμμα, που αναμένεται να κερδίσει υποστήριξη από την ακροδεξιά δεξαμενή ψηφοφόρων και να διασπάσει περαιτέρω το πολιτικό τοπίο.

Η Ζάχρα Βάγκενκνεχτ, βουλευτής του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) και μια από τις πιο ζωηρές φωνές της αντιπολίτευσης από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου κι έπειτα, ανακοίνωσε ότι ξεκινά μια νέα πολιτική ένωση με το όνομά της.

Αντιμεταναστευτική ρητορική

Η Συμμαχία Ζάχρα Βάγκενκνεχτ (BSW), η οποία περιλαμβάνει άλλους εννέα βουλευτές, θα αποχωρήσει από το Linke για να επικεντρωθεί στον σχηματισμό του δικού της κόμματος μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Ο τρόπος που πάνε τα πράγματα δεν μπορεί να συνεχιστεί», είπε ο Βάγκενκνεχτ, 54 ετών, σε μια κατάμεστη συνέντευξη Τύπου. «Διαφορετικά, πιθανότατα δεν θα αναγνωρίζαμε τη χώρα μας σε 10 χρόνια», ανέφερε, λέγοντας ότι η «ανεξέλεγκτη μετανάστευση» επιδείνωσε «τα προβλήματα στα σχολεία μας, κυρίως στις φτωχές γειτονιές».

Η Βάγκενκνεχτ σημείωσε ότι η νέα της πολιτική θα σηματοδοτήσει μια απότομη στροφή «από τον τυφλό, τυχοδιωκτικό οικολογικό ακτιβισμό που κάνει τις ζωές των ανθρώπων ακόμα πιο ακριβές χωρίς να κάνει τίποτα για να βοηθήσει το κλίμα».

Οι… αρετές της Βάγκενκνεχτ

«Το όνομα Βάγκενκνεχτ είναι ελκυστικό. Οι δημοσκοπήσεις αυτό δείχνουν», δήλωσε τη Δευτέρα ο δημοσιογράφος του Der Spiegel, Ματιέ φον Ρορ. Ο έμπειρος δημοσιογράφος σημειώνει ότι η καινούρια πολιτική συμμαχία μπορεί να βρει πρόσφορο έδαφος, στο πολιτικό κενό όπου συνδυάζονται ο αντιαμερικανισμός, η απολογητική για τον Πούτιν, ο σοσιαλισμός, η αντιμεταναστευτική ρητορική και οι θεωρίες συνωμοσίας.

Η Βάγκενκνεχτ όταν λαμβάνει μέρος σε πολιτικά talk show έχει κατηγορήσει συχνά τη Δύση και το ΝΑΤΟ για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ προκαλεί αμφιβολίες σχετικά με τα κυβερνητικά μέτρα για τον έλεγχο της εξάπλωσης του κορωνοϊού κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Με δύο ομόσπονδα κρατίδια της Ανατολικής Γερμανίας να πηγαίνουν στις κάλπες το επόμενο έτος, όπου το AfD αναμένεται να έχει καλές επιδόσεις, οι αναλυτές είπαν ότι το νέο κόμμα του Βάγκενκνεχτ μπορεί να διασπάσει την μονοκρατορία των ακροδεξιών, καθιστώντας όμως πιο δύσκολο για τα κυβερνητικά δημοκρατικά κόμματα να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Οι συνέπειες σε Αριστερά και ακροδεξιά

Το Linke, το οποίο έχει τις ρίζες του τόσο στον κομμουνισμό της Ανατολικής Γερμανίας όσο και στο εργατικό κίνημα της Δυτικής Γερμανίας, έχει εδώ και καιρό διχαστεί από διαμάχες και η αποστασία της ομάδας του Βάγκενκνεχτ θα μπορούσε τελικά να είναι ο επιθανάτιος ρόγχος του.

Ωστόσο, οι πολιτικοί αναλυτές επικεντρώνονται κυρίως στην πιθανή απειλή της BSW για την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), η οποία έχει ενισχυθεί λόγω των φόβων για τη μετανάστευση και βρίσκεται σε δημοσκόπηση περίπου στο 22%, μπροστά από τα τρία κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς.

Μια έρευνα του ανεξάρτητου ινστιτούτου έρευνας κοινής γνώμης INSA που δημοσιεύθηκε την Κυριακή από το καθημερινό ταμπλόιντ Bild έδειξε ότι το 27% των Γερμανών ψηφοφόρων δήλωσε ότι θα μπορούσε να στηρίξει το νέο λαϊκιστικό κόμμα.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter