Γερμανία: Αποχωρεί από την τουρκική βάση στο Ιντσιρλίκ

Γερμανία: Αποχωρεί από την τουρκική βάση στο Ιντσιρλίκ

Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε την αποχώρηση των γερμανών στρατιωτών από την τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ. Η γερμανική βάση θα μεταφερθεί στη Ιορδανία. Το «πότε» παραμένει όμως ανοιχτό.

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε χωρίς περαιτέρω συζητήσεις το σχέδιο της υπουργού Άμυνας Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν (CDU), ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη μετακίνηση των 260 στρατιωτών μαζί με τα αναγνωριστικά Tornado τους και το αεροπλάνο ανεφοδιασμού στην Ιορδανία. Στο μέλλον οι άνδρες θα πραγματοποιούν επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης IS από την νέα τουw βάση, που βρίσκεται στην περιοχή της Αλ-Ασρά της Ιορδανίας κοντά στα νότια σύνορα της Συρίας.

Λόγω της μεταφοράς οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα πρέπει να διακοπούν κατά πάσα πιθανότητα για δύο μήνες. Με εντολή του υπουργικού συμβουλίου η φον ντερ Λάιεν θα διευκρινίσει με τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ πότε ακριβώς πρέπει να ξεκινήσει η μετακίνηση των στρατιωτικών δυνάμεων, καθώς και ποιος θα τις αντικαταστήσει κατά τη μεταβατική περίοδο.

Ο λόγος της μετακίνησης του γερμανικού σώματος είναι η τουρκική απαγόρευση σε γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν το Ιντσιρλίκ. Με την κίνηση αυτή η τουρκική κυβέρνηση αντέδρασε στη χορήγηση ασύλου σε τούρκους στρατιωτικούς στη Γερμανία. Η Άγκυρα κατηγορεί τους αξιωματικούς ότι ενέχονται στην απόπειρα του πραξικοπήματος το καλοκαίρι του 2016. Η τελευταία προσπάθεια για να διευθετηθεί η διαφορά, που έγινε με τη διαμεσολάβηση του υπ. Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τη Δευτέρα, απέτυχε.

Σε χώρα εκτός ΝΑΤΟ

Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας θα ενημερωθούν για την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα. Από νομική άποψη δεν είναι απαραίτητη η συναίνεση της βουλής, επειδή στην εντολή που έχει δοθεί δεν αναφέρεται ονομαστικά η στρατιωτική βάση. Παρ’ όλα αυτά όμως ενδέχεται η να ζητηθεί και η έγκριση του κοινοβουλίου για πολιτικούς λόγους. Γίνονται ήδη συζητήσεις για μία πρόταση ψηφίσματος, με την οποία το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο μπορεί να ασχοληθεί το ταχύτερο στις 21 Ιουνίου.

Όλα τα κόμματα του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου είναι υπέρ της αποχώρησης του στρατού από το Ιντσιρλίκ. Η Αριστερά μάλιστα ζητά την πλήρη διακοπή των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Η μετακίνηση αυτή είναι πρωτοφανής στα χρονικά: το στρατιωτικό σώμα θα μεταφερθεί σε βάση έξω από την περιοχή δικαιοδοσίας του ΝΑΤΟ, αφού οι σχέσεις των εταίρων, Γερμανίας και Τουρκίας, είναι τόσο τεταμένες ώστε παρά τις πολύμηνες προσπάθειες να μην εξευρεθεί συμβιβασμός. Η γεωγραφική θέση και ο ανεφοδιασμός στο Αλ Ασράκ πάντως δυσκολεύουν τις συνθήκες της αποστολής για τους στρατιώτες.

Πηγή:Frankfurter Allgemeine Zeitung

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter