Γερμανία-Βρετανία: Η έντονη χιονόπτωση προκαλεί προβλήματα στις δύο χώρες

Γερμανία-Βρετανία: Η έντονη χιονόπτωση προκαλεί προβλήματα στις δύο χώρες

Δεκάδες οδηγοί πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους, παγιδευμένοι από το χιόνι σε έναν αυτοκινητόδρομο στη βορειοδυτική Γερμανία, ενώ τα κέντρα εμβολιασμού κατά της COVID-19 χρειάστηκε να κλείσουν στη Βρετανία, η οποία επλήγη από ένα έντονη χιονόπτωση.

Οι οδηγοί ΙΧ αυτοκινήτων και βαρέων οχημάτων αποκλείστηκαν περίπου για τριάντα χλμ. στον αυτοκινητόδρομο A2 κοντά στο Μπίλεφελντ (Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία) λόγω των ισχυρών χιονοπτώσεων που σημειώνονται στη Γερμανία τις τελευταίες 48 και πλέον ώρες, σύμφωνα με την αστυνομία.

Φορτηγά ανατράπηκαν με αποτέλεσμα να κλείσει ο αυτοκινητόδρομος και στις δύο κατευθύνσεις.

Η πλειονότητα των οδηγών πέρασαν σχεδόν 16 ώρες στα αυτοκίνητά τους, μέσα στην παγωνιά. Διασώστες τους προμήθευσαν κουβέρτες και ζεστά ροφήματα.

«Η γενική κατάσταση είναι δύσκολη», δήλωσε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος της αστυνομίας του Μπίλεφελντ. «Θα χρειαστεί πολύς χρόνος προκειμένου για να διαλυθεί το μποτιλιάρισμα», υπερθεμάτισε εκπρόσωπος του κέντρου ελέγχου αυτοκινητοδρόμων της περιοχής.

Οδηγοί αποκλείστηκαν επίσης για μερικές ώρες τη νύχτα στο κέντρο της Γερμανίας, στον αυτοκινητόδρομο A4.

Ο υπουργός Μεταφορών, Αντρέας Σόιερ, κάλεσε τους κατοίκους της βόρειας και κεντρικής Γερμανίας να αποφύγουν να κυκλοφορήσουν τουλάχιστον έως αύριο, Τετάρτη.

Η χιονόπτωση και η συσσώρευση χιονιού στους δρόμους προκάλεσε επίσης καθυστερήσεις και ακυρώσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο, σύμφωνα με την Deutsche Bahn. Πολλές γραμμές μεγάλων αποστάσεων επηρεάστηκαν σε όλη τη Γερμανία.

Σήμερα και αύριο αναμένονται νέες χιονοπτώσεις όμως στη συνέχεια η έντασή τους αναμένεται να μειωθεί. Το κρύο ωστόσο θα παραμείνει τσουχτερό αυτή την εβδομάδα, με τις θερμοκρασίες να πέφτουν κοντά στους -20 βαθμούς Κελσίου τη νύχτα σε ορισμένες περιοχές.

Πολλές πόλεις, όπως η Φρανκφούρτη (κέντρο), αύξησαν την ικανότητα υποδοχής και τη φροντίδα των αστέγων.

Στη Νυρεμβέργη (Βαυαρία, νότια), ένα τμήμα του πληθυσμού δεν έχε θέρμανση λόγω πυρκαγιάς σε ηλεκτρικό σταθμό.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επισήμως θύματα από την κακοκαιρία. Χθες, Δευτέρα, ένας άνδρας βρέθηκε νεκρός στο χιόνι, στο Μπίλεφελντ, χωρίς μέχρι τώρα ο θάνατός του να συνδέεται με την κακοκαιρία.

Έντονη χιονόπτωση παρατηρείται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, από το Βέλγιο μέχρι την κεντρική Ευρώπη και τη Δανία.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη σε ένα μεγάλο τμήμα της Βρετανίας, από τη νότια Αγγλία, ένα τμήμα της Βόρειας Ιρλανδίας και έως τη Σκοτία στα βόρεια.

Οι περιοχές αυτές τέθηκαν σήμερα σε κατάσταση κίτρινου συναγερμού λόγω χιονοπτώσεων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στις οδικές ή σιδηροδρομικές μετακινήσεις, σύμφωνα με τη βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία (Met Office). Η τελευταία προειδοποιεί επίσης για τον κίνδυνο πτώσεων λόγω της παγωνιάς.

Στο Λονδίνο, το χιόνι έπεφτε χωρίς διακοπή σήμερα το πρωί, δημιουργώντας ένα λεπτό άσπρο στρώμα στα πάρκα, πάνω στο οποίο έπαιζαν τα παιδιά.

Στο βόρειο και στο ανατολικό τμήμα της χώρας, το ύψος του χιονιού μπορεί να έφθανε έως τα 15 εκατοστά.

Πολλά κέντρα εμβολιασμού κατά του κορονοϊού χρειάστηκε να κλείσουν, στο Ίπσουιτς και στο Κόλτσεστερ κυρίως, ενώ η χώρα, η οποία βρίσκεται σε λοκντάουν, συνεχίζει την εκστρατεία της με εντατικό ρυθμό ώστε να μπορέσει να υπάρξει σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών.

Κάποια σχολεία, που λειτουργούν μόνο για ειδικά παιδιά ή για τα παιδιά απαραίτητων εργαζομένων, χρειάστηκε επίσης να παραμείνουν κλειστά στη νοτιοανατολική Αγγλία και στο Λίνκολνσιρ (ανατολικά).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter