Γερμανία: Δάνειο 500 εκατ. και… γερμανική καθοδήγηση για την ανοικοδόμηση περιοχών του Ιράκ

Γερμανία: Δάνειο 500 εκατ. και… γερμανική καθοδήγηση για την ανοικοδόμηση περιοχών του Ιράκ

Η Γερμανία υπέγραψε σήμερα μια συμφωνία με το Ιράκ με βάση την οποία θα χορηγήσει σειρά δανείων ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ στις ήδη οικονομικά ρημαγμένες περιοχές του Ιράκ.

Το δάνειο δίνεται ώστε να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση των περιοχών που υπέστησαν καταστροφές στις εχθροπραξίες με τους τζιχαντιστές.

Αυτό το δάνειο, το μεγαλύτερο που έχει δοθεί ως σήμερα στο Ιράκ, εκπληρώνει την υπόσχεση για συμφωνία που είχε δώσει η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στον ιρακινό πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Αμπάντι πριν από έναν χρόνο.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε την ιρακινή κυβέρνηση να ανοικοδομήσει τις δημόσιες υποδομές, ώστε οι άνθρωποι που είχαν αναγκαστεί να φύγουν για να σωθούν από την τρομοκρατία του ISIS να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε μια ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

Σύμφωνα με τον Γκάμπριελ, η απελευθέρωση της ανατολικής Μοσούλης από τους τζιχαντιστές τουISIS που κατάφεραν οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας αποτέλεσε μια σημαντική επιτυχία και δεκάδες χιλιάδες Ιρακινοί έχουν ήδη επιστρέψει στα σπίτια τους, όπως και σε άλλες περιοχές, όπως οι πόλεις Ράμαντι, Φαλούτζα και Τικρίτ.

«Το Ισλαμικό Κράτος δεν μπορεί να ηττηθεί μόνο με στρατιωτικά μέσα», επισήμανε ο Γκάμπριελ. «Χρειάζονται μεγαλύτερες δεσμεύσεις και επενδύσεις και να εξασφαλιστεί ότι θα λειτουργούν τα δίκτυα υδροδότησης, ενέργειας και συγκοινωνιών ώστε να μεταμορφωθούν αυτές οι πόλεις σε περιοχές όπου ζουν άνθρωποι ειρηνικά».

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Μέρκελ δέχεται πιέσεις εντός της Γερμανίας να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών, στο πλαίσιο της οποίας έχουν φθάσει στη χώρα πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι μέσα στα τελευταία δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων χιλιάδων ιρακινών.

Η χρηματοδότηση θα προέλθει από τον Όμιλο ΤραπεζικήςKFW και μια μικρή ομάδα Γερμανών αξιωματούχων θα οργανώσει, καθοδηγώντας την ιρακινή κυβέρνηση,  την κατανομή της.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter