Γερμανία: Έφοδοι της αστυνομίας σε κατοικίες Τούρκων ιμάμηδων

Οι γερμανικές διωκτικές αρχές διεξάγουν έρευνες σε θρησκευτικούς λειτουργούς της τουρκικής μουσουλμανικής οργάνωσης Ditib με την κατηγορία της κατασκοπίας οπαδών του Γκιουλέν.

Η γερμανική αστυνομία και η Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος προχώρησαν σε έρευνες κατοικιών ιμάμηδων στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία και στη Ρηνανία Παλατινάτο. Οι ιμάμηδες ανήκουν στην οργάνωση Ditib και φέρεται να κατασκόπευαν οπαδούς του κινήματος Γκιουλέν. 

Σύμφωνα με τη γενική εισαγγελία υπάρχει η υποψία ότι οι ιμάμηδες συγκέντρωναν πληροφορίες για τους οπαδούς του Γκιουλέν και τις προωθούσαν στο τουρκικό Γενικό Προξενείο της Κολωνίας. Η τουρκική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το κίνημα Γκιουλέν ευθύνεται για το αποτυχημένο πραξικόπημα τον περασμένο Ιούλιο. Η οργάνωση Ditib έχει παραδεχθεί στο πρόσφατο παρελθόν ότι ιμάμηδες συγκέντρωναν πληροφορίες και τις διοχέτευαν στην Τουρκία. Οι εντολές από την Άγκυρα δεν απευθύνονταν ωστόσο σε ιμάμηδες στη Γερμανία. 

Η Γενική Εισαγγελία πάντως διέταξε τη διεξαγωγή ερευνών για τη δράση μυστικών πρακτόρων. Σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία δεν χρειάζεται κάποιος να ενεργεί άμεσα κατ΄ εντολή μιας μυστικής υπηρεσίας για να θεωρηθεί ως πράκτορας μιας ξένης δύναμης. Αυτή ακριβώς την υποψία επιδιώκει να τεκμηριώσει η Γενική Εισαγγελία και με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στη σημερινή έφοδο στα σπίτια των ιμάμηδων.

Στη Γερμανία αναμένονται Τσαβούσογλου και Γιλντιρίμ

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας ζήτησε από τη Ditib την «πλήρη διαλεύκανση» των κατηγοριών. Σε περίπτωση όμως που επιβεβαιωθεί η υποψία της κατασκοπίας τότε θα πρέπει η τουρκική θρησκευτική οργάνωση να θεωρηθεί, τουλάχιστον μερικώς, ως προέκταση της τουρκικής κυβέρνησης. Ο κ. Μάας κάλεσε τη Ditib να αποδεσμευτεί από την Άγκυρα, διότι «μόνο ως ένα ανεξάρτητο γερμανικό σωματείο θα έχει η Ditib ένα μέλλον ως αξιόπιστος εταίρος.»

Προς το παρόν πάντως δύσκολα μπορεί να εκτιμήσει κανείς το τι συνέπειες θα έχουν οι ενέργειες των γερμανικών διωκτικών αρχών για τις γερμανοτουρκικές σχέσεις. 

Ας σημειωθεί πάντως, ότι οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν μια μέρα πριν από ομιλία του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Κολωνία όπου είναι καλεσμένος σε εκδήλωση μιας τουρκικής οργάνωσης που πρόσκειται στο κυβερνητικό ΑΚΡ. Ενώ το Σάββατο στην πόλη Ομπερχαούζεν, 80 χιλιόμετρα βόρεια της Κολωνίας, έχει προγραμματιστεί εκδήλωση 10.000 ατόμων με κεντρικό ομιλητή τον τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.

 Αναμένεται ότι θέμα της ομιλίας του θα είναι το επίμαχο δημοψήφισμα στις 16ης Απριλίου για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του προέδρου της Δημοκρατίας στο οποίο συμμετέχουν και οι Τούρκοι της Γερμανίας. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες διοργανωτής της εκδήλωσης είναι η τουρκική κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.