Γερμανία: Εκατοντάδες μηνύσεις κατά της ακροδεξιάς Μπέατριξ φον Στορχ για «υποκίνηση μίσους»

Γερμανία: Εκατοντάδες μηνύσεις κατά της ακροδεξιάς Μπέατριξ φον Στορχ για «υποκίνηση μίσους»

Μια υποτιμητική τοποθέτηση της πολιτικού της AfD Μπέατριξ φον Στορχ για τους άνδρες μουσουλμανικής καταγωγής προκάλεσε πολιτικές και νομικές αντιπαραθέσεις σχετικά με τα μηνύματα μίσους που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο. 

Στην Εισαγγελία της Κολωνίας κατατέθηκαν εκατοντάδες μηνύσεις κατά της Στορχ με την κατηγορία της υποκίνησης μίσους- μεταξύ άλλων και από την αστυνομία της Κολωνίας, η οποία είχε το βράδυ της Πρωτοχρονιάς δημοσιεύσει πληροφορίες και στην αραβική γλώσσα. Η Στορχ ρωτούσε μέσω tweet της την αστυνομία εάν με το μήνυμα στα αραβικά ήθελε να “καλοπιάσει” τις “βάρβαρες, μουσουλμανικές ορδές ανδρών βιαστών”. Ο λογαριασμός της στο Twitter “μπλοκαρίστηκε” για δώδεκα ώρες από την υπηρεσία.

Ο επικεφαλής της AfD Αλεξάντερ Γκάουλαντ έκανε λόγο για “μεθόδους Στάζι” και υποστήριξε ότι το “μπλοκάρισμα” του λογαριασμού είναι συνέπεια του νόμου για τα κοινωνικά δίκτυα (NetzDG) του ομοσπονδιακού Υπουργού Δικαιοσύνης Χάικο Μαας (SPD), που ισχύει από τις αρχές του χρόνου. Ο Γκάουλαντ κάλεσε όλους τους χρήστες κοινωνικών δικτύων να συνεχίσουν να δημοσιεύουν “ξανά και ξανά” τα σχόλια που διεγράφησαν.

Η αστυνομία της Κολωνίας είχε κάθε δικαίωμα να καταθέσει μήνυση, δήλωσε στην FAZ η Γ.Γ. του FDP Νίκολα Μπέερ, κάνοντας λόγο για “ανάρμοστες και απαράδεκτες” τοποθετήσεις της Στορχ. Επισήμανε δε ότι η Στορχ μπλοκαρίστηκε βάσει των κανονισμών του Twitter κι ότι ο αποκλεισμός αυτός δεν σχετίζεται με τον νέο νόμο.

Ο πολιτικός των Πρασίνων Κονσταντίν φον Νοτζ ανέφερε: “Η ελευθερία της γνώμης είναι σημαντικό αγαθό κι αυτό ισχύει και για την AfD. Εάν όμως ο κύριος Γκάουλαντ συνδέει την υποκίνηση ρατσιστικού μίσους με τον νέο νόμο, τότε προβαίνει στη διατύπωση θεωριών συνωμοσίας έχοντας πολιτικές σκοπιμότητες”.

«Υποκινώντας το μίσος»

Σε σχόλιό του για το θέμα στην ίδια εφημερίδα με τίτλο «Υποκινώντας το μίσος» ο Ντάνιελ Ντέκες αναφέρει: Οι καλές προθέσεις δεν είναι πάντοτε καλές. Αυτό αφορά σίγουρα ως έναν βαθμό και τον νέο νόμο για τα κοινωνικά δίκτυα. Όμως, όποιος, όπως (τώρα) ο επικεφαλής της AfD Αλεξάντερ Γκάουλαντ, μετά τη διαγραφή τοποθετήσεων (του κόμματός του) στο facebook και στο twitter που υποκινούν το μίσος κάνει λόγο για μεθόδους της Στάζι, όχι μόνο αποδεικνύει έλλειμμα ιστορικής γνώσης, αλλά δημιουργεί και μια παραμορφωτική εικόνα του παρόντος. Στη σημερινή Γερμανία η ελευθερία της γνώμης προστατεύεται ως θεμελιώδες δικαίωμα από το Σύνταγμα, στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας με τη λογοκρισία της αυτό δεν ίσχυε. Ωστόσο το δικαίωμα αυτό δεν ισχύει χωρίς περιορισμούς, και ιδίως όχι στις “νέες πλατφόρμες δημόσιας συζήτησης”. To να υποχρεούται να λογοδοτεί κανείς για περιεχόμενο που υποκινεί το μίσος ή που συνιστά άλλου είδους αδικοπραξία είναι το λιγότερο που πρέπει να απαιτεί ένα κράτος- για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων του όσο και του δημοσίου συμφέροντος.

Πηγή: Frankfurter Allgemeine Zeitung / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter