Γερμανία: Εκλογές σε Βαυαρία και Έσση με μηνύματα για την κυβέρνηση

Γερμανία: Εκλογές σε Βαυαρία και Έσση με μηνύματα για την κυβέρνηση
AP Photo/Michael Probst

Σε δύο γερμανικά κρατίδια διεξάγονται εκλογές σήμερα Κυριακή, ενώ η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς βρίσκεται στα μέσα της θητείας της. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την κεντροδεξιά αντιπολίτευση πολύ μπροστά και την υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας να αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη στην εκστρατεία της για να γίνει κυβερνήτης της περιοχής της.

Περίπου 9,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δικαίωμα ψήφου στη Βαυαρία και περίπου 4,3 εκατομμύρια στη γειτονική Έσση, μια περιοχή που περιλαμβάνει την οικονομική πρωτεύουσα της Γερμανίας, τη Φρανκφούρτη. Και τα δύο κρατίδια έχουν ηγεσίες από το μπλοκ του συνασπισμού της αντιπολίτευσης της χώρας, που αποτελείται από τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) και τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) που είναι αποκλειστικά στη Βαυαρία.

Το αποτέλεσμα θα μπορούσε δείξει τις τάσεις του εκλογικού σώματος για τις εθνικές εκλογές του 2025 αλλά και να αυξήσει τις εντάσεις στον τρικομματικό συνασπισμό της κυβέρνησης του καγκελαρίου Σολτς, ο οποίος έχει ήδη εσωτερικές διαμάχες.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το CSU, το οποίο κυβερνά την Βαυαρία από το 1957, θα είναι κοντά στο 40%. Στην Έσση, οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο CDU διψήφιο προβάδισμα από τους αντιπάλους του, το Γερμανικό Συντηρητικό κόμμα, τους Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς και τους Πράσινους.

Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), η οποία έχει ανέλθει στη δεύτερη θέση στις εθνικές δημοσκοπήσεις πίσω από την Ένωση, δεν θα αποτελέσει συνέταιρο των κυβερνήσεων της Βαυαρίας ή της Έσσης, επειδή τα άλλα κόμματα αρνούνται να συνεργαστούν μαζί της. Ωστόσο, θα είναι σημαντικό αν αυξήσει τις δυνάμεις της

Τα τρία εθνικά κυβερνητικά κόμματα – οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες δεν προβλέπεται ότι θα τα  πάνε καλά σε αυτές τις εκλογές.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter