Γερμανία: Εκτίναξη του πληθωρισμού στο 7,9% τον Μάϊο – Ο υψηλότερος εδώ και 50 χρόνια

Γερμανία: Εκτίναξη του πληθωρισμού στο 7,9% τον Μάϊο – Ο υψηλότερος εδώ και 50 χρόνια

Εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Μάιο αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο μισού σχεδόν αιώνα, λόγω των υψηλότερων τιμών των τροφίμων και των τιμών ενέργειας.

Οι τιμές καταναλωτή διαμορφώθηκαν στο 7,9% σε ετήσια βάση σύμφωνα με τα εθνικά πρότυπα και στο 8,7% με βάση τα εναρμονισμένα με την ΕΕ πρότυπα, αμετάβλητος από τις αρχικές εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν στις 30 Μαΐου.

Η εκτίναξη του πληθωρισμού σε επίπεδο που δεν είχε ξαναβρεθεί από το 1973, τροφοδοτήθηκε από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας και τροφίμων, τόνισε η στατιστική υπηρεσία Destatis.

Οι γερμανικές τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο 0,9% σε μηνιαία βάση τον Μάιο με βάση τα εθνικά πρότυπα, και 1,1% σύμφωνα με τα εναρμονισμένα με την ΕΕ πρότυπα.

Το πετρέλαιο θέρμανσης είχε σχεδόν διπλάσια τιμή, ενώ το φυσικό αέριο ακρίβυνε κατά 41% και η ηλεκτρική ενέργεια κατά 21,5%. Στα τρόφιμα, τα βρώσιμα λίπη και τα έλαια, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 38,7%, στο κρέας και τα προϊόντα του κατά 16,5%.

«Οι λεπτομέρειες των στοιχείων δείχνουν για μία ακόμη φορά ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία οφείλεται κυρίως σε εξωτερικούς παράγοντες και δεν σχετίζεται με ενδεχόμενη υπερθέρμανση της γερμανικής οικονομίας», δήλωσε ο Σεμπάστιαν Ντουλιέν, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Έρευνας Επιχειρηματικού Κύκλου του Ιδρύματος «Χανς Μπέκλερ», ενώ σε ό,τι αφορά τις τιμές των τροφίμων, είναι πρωτίστως οι διεθνείς εξελίξεις που οδηγούν τις τιμές σε άνοδο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter