Γερμανία: «Εν μέρει αντισυνταγματικό» το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ του 2015

Γερμανία: «Εν μέρει αντισυνταγματικό» το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ του 2015

Σε μια απόφαση – κόλαφος προέβη το Ανώτατο Γερμανικό Δικαστήριο σχετικά με τη συνταγματικότητα του προγράμματος αγοράς κρατικών τίτλων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Συγκεκριμένα,  αποφάνθηκε ότι ορισμένες ενέργειες της ΕΚΤ αντίκεινται στο Σύνταγμα της Γερμανίας.

«Η Bundesbank δεν μπορεί να συμμετέχει πλέον στην εφαρμογή και εκτέλεση των επίμαχων αποφάσεων της ΕΚΤ, εκτός εάν το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ εκδώσει νέα απόφαση που να αποδεικνύει με κατανοητό και τεκμηριωμένο τρόπο ότι οι στόχοι νομισματικής πολιτικής που επιδιώκει το Πρόγραμμα Αγοράς του Δημόσιου Τομέα (PSPP) δεν είναι δυσανάλογοι με τις επιπτώσεις της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής που προκύπτουν από το πρόγραμμα» αναφέρει η απόφαση του Δικστηρίου.

Στην ουσία η απόφαση δίνει τρεις μήνες περιθώριο στη Bundesbank να αποσυρθεί από το πρόγραμμα ή την ΕΚΤ με νέα απόφαση στο ίδιο διάστημα να συμμορφωθεί ως προς τις ενστάσεις που εκφράζει το γερμανικό δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εφαρμόστηκε το 2015, για την αγορά κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά προκειμένου το κόστος δανεισμού να διατηρηθεί σχετικά χαμηλό, ανεστάλη το 2018 και ξεκίνησε ξανά τον Νοέμβριο του 2019, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Σύμφωνα με το Δικαστήριο, οι αποφάσεις της ΕΚΤ ελήφθησαν κατά παράβαση των αρμοδιοτήτων της. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και η Bundestag παραβίασαν θεμελιώδη δικαιώματα, επειδή απλώς παρακολουθούσαν άπραγοι. Δεν διαπιστώθηκε χρηματοδότηση των κρατών – η οποία απαγορεύεται -, ωστόσο η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ παραβιάζει εν μέρει το γερμανικό Σύνταγμα, διότι οι αποφάσεις δεν ελέγχθηκαν από κυβέρνηση και νομοθέτες.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του το Δικαστήριο διαπιστώνει ότι «πράξεις και αποφάσεις ευρωπαϊκών οργάνων προφανώς δεν καλύπτονται από την ευρωπαϊκή τάξη αρμοδιοτήτων», δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Αντρέας Φοσκούλε, κατά την ανακοίνωση της απόφασης. Για αυτόν τον λόγο οι αποφάσεις της ΕΚΤ δεν παράγουν αποτέλεσμα στην Γερμανία, πρόσθεσε. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο είναι υποχρεωμένοι να αντιταχθούν στην έως τώρα διαχείριση του PSPP», αναφέρεται στην σημερινή απόφαση και για αυτό απαγορεύεται στην Bundesbank, έπειτα από μια μεταβατική προθεσμία το πολύ τριών μηνών, να συμμετάσχει στην εφαρμογή του προγράμματος αγοράς της ΕΚΤ, εφόσον το Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν παρουσιάσει με κατανοητό τρόπο, με μια νέα απόφαση, ότι το πρόγραμμα είναι κατάλληλο. Όπως επισημαίνει η SZ, η σημερινή εξέλιξη «έχει σοβαρές επιπτώσεις σε ό,τι αφορά την δυνατότητα της ΕΚΤ να δράσει, διότι στην Bundesbank, η οποία είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της ΕΚΤ με μερίδιο 26%, αναλογεί ένα σοβαρό μέρος του όγκου των αγορών κρατικών ομολόγων, οι οποίες έχουν εν τω μεταξύ φθάσει στα 2,2 τρισεκατομμύρια ευρώ». Η απόφαση, εκτιμά η εφημερίδα, θα μπορούσε να επηρεάσει και τα νεότερα μέτρα στήριξης της ΕΚΤ, καθώς σε αυτά περιλαμβάνονται μεγάλες αγορές, όγκου 750 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το τέλος του 2020, παρά το γεγονός ότι το τρέχον πρόγραμμα δεν αποτέλεσε αντικείμενο της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Ετικέτες

Μυστικά & Documento

27/05/2023, 12:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter