Γερμανία: Ενεργοποίηση σχεδίου έκτακτης ανάγκης για ενδεχόμενη διακοπή παροχής φυσικού αερίου

Γερμανία: Ενεργοποίηση σχεδίου έκτακτης ανάγκης για ενδεχόμενη διακοπή παροχής φυσικού αερίου

Η Γερμανία έχει ενεργοποιήσει το πρώτο στάδιο ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για τη διαχείριση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο στο πλαίσιο της προετοιμασίας για πιθανή διακοπή ή διακοπή του εφοδιασμού με φυσικό αέριο από τη Ρωσία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η Ρωσία αντιπροσώπευε το 55 % των εισαγωγών φυσικού αερίου της Γερμανίας το 2021 ωστόσο κατάφερε τις τελευταίες εβδομάδες να περιορίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο σε 40%, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Αυτή τη στιγμή, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου στη Γερμανία είναι κατά 25% πλήρεις, όπως σημειώνει το ΑΠΕ.

Στη Γερμανία, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση της Bundestag σχετικά με το ανώτατο όριο αποθήκευσης αερίου, η πληρότητα θα φθάσει στο 90% την 1η Δεκεμβρίου, εφόσον δεν υπάρξει κάποια διακοπή στην παροχή, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Αναλυτικά το σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Το «Emergency Plan Gas» του Βερολίνου έχει τρία επίπεδα κρίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Το πρώτο επίπεδο, το οποίο πυροδότησε η κυβέρνηση, είναι η έγκαιρη προειδοποίηση, όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα μπορούσε να αναπτυχθεί έκτακτη ανάγκη εφοδιασμού.

To δεύτερο επίπεδο είναι εκείνο του συναγερμού, όταν μια διαταραχή στον εφοδιασμό ή η πιθανότητα εξαιρετικά υψηλής ζήτησης διαταράσσει τη συνήθη ισορροπία, αλλά μπορεί ακόμα να διορθωθεί χωρίς παρέμβαση.

Το τρίτο επίπεδο ή διαφορετικά το «επείγον», όταν τα βασιζόμενα στην αγορά μέτρα δεν έχουν αποκαταστήσει τις ελλείψεις. Στο παρόν στάδιο, η ρυθμιστική αρχή του δικτύου της Γερμανίας, η Bundesnetzagentur, πρέπει να αποφασίσει τον τρόπο διανομής τυχόν υπολειπόμενων προμηθειών φυσικού αερίου σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι συνέπειες

Εάν η Γερμανία δεν εξασφαλίσει αρκετό φυσικό αέριο, η βιομηχανία, η οποία αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο της γερμανικής ζήτησης φυσικού αερίου, θα πληγεί πρώτα, τονίζει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.

«Αυτό σημαίνει ότι η βιομηχανική παραγωγή χάνεται, ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού χάνονται», δήλωσε ο Leonhard Birnbaum, διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού ενεργειακού ομίλου E.ON (EONGn.DE), δήλωσε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός ARD. «Συγκεκριμένα μιλάμε για πολύ μεγάλες ζημιές.»

Τα ιδιωτικά νοικοκυριά θα έχουν προτεραιότητα έναντι της βιομηχανίας, ενώ τα νοσοκομεία, οι εγκαταστάσεις φροντίδας και άλλα ιδρύματα του δημόσιου τομέα με ειδικές ανάγκες θα επηρεαστούν τελευταία από μια διαταραχή.

Οι επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας που αντιπροσώπευαν το 13 % της κατανάλωσης φυσικού αερίου πέρυσι θα μπορούσαν θεωρητικά να στραφούν σε μονάδες καύσης άνθρακα εντός των χαρτοφυλακίων τους. Ωστόσο, ένα εν εξελίξει πρόγραμμα εξόδου από τον άνθρακα ενδέχεται να χρειαστεί να τροποποιηθεί σύμφωνα με τους νόμους έκτακτης ανάγκης, ώστε να εξασφαλιστεί επαρκής χωρητικότητα.

Εκτός από τους παρόχους ενέργειας, οι βιομηχανίες που ανησυχούν περισσότερο για την απώλεια φυσικού αερίου, περιλαμβάνουν τις χημικές ουσίες, όπου το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται για την παραγωγή των πάντων από πλαστικά και λιπάσματα έως ίνες και διαλύτες. Με τη σειρά τους, οι αυτοκινητοβιομηχανίες εξαρτώνται από χημικά προϊόντα για προϊόντα όπως οι μπαταρίες και το laquer.

Η Union IG BCE δήλωσε ότι η εγκατάσταση της BASF (BASFn.DE) Ludwigshafen θα μπορούσε να επανεξεταστεί για τη μείωση των δραστηριοτήτων σε περίπτωση που ο εφοδιασμός με φυσικό αέριο υπερβαίνει το ήμισυ.

Τα διυλιστήρια χρειάζονται αέριο για να λειτουργούν πυρόλυση για να παράγουν προϊόντα όπως νάφθα, βενζίνη, καύσιμο αεριωθούμενων, ντίζελ και πετρέλαιο θέρμανσης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter