Γερμανία: Επανακτούν χαμένες δυνάμεις οι Χριστιανοδημοκράτες;

Γερμανία: Επανακτούν χαμένες δυνάμεις οι Χριστιανοδημοκράτες;

Η συντηρητική Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ και το αδελφό της κόμμα στη Βαυαρίας (CSU) επανέκτησε το προβάδισμα έναντι του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA για την εφημερίδα Bild η οποία δημοσιεύθηκε χθες.

Η δημοσκόπηση του INSA μεταξύ 2.030 ψηφοφόρων από την 17 έως και την 20ή Φεβρουαρίου έδειξε ότι ο συνδυασμός CDU/CSU θα κέρδιζε 31,5% στις εκλογές, ένα ποσό αυξημένο κατά 1,5 εκατοστιαίες μονάδες την εβδομάδα που πέρασε, ενώ το ανανεωμένο SPD θα κέρδιζε 30%, μια μονάδα λιγότερη. Μια δημοσκόπηση του INSA στις 6 Φεβρουαρίου έδειξε ότι το μαρτυρικό SPD προηγούνταν του CDU/CSU για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια.

Την Κυριακή, δημοσκόπηση του ινστιτούτου Emnid έδειξε ότι το SPD προηγούνταν του CDU/CSU για πρώτη φορά από το 2006, στηριζόμενο στην υποψηφιότητα του Μάρτιν Σουλτς για την καγκελαρία, που θέλει να οδηγήσει το κόμμα του αριστερά για να νικήσει τη Μέρκελ στις εκλογές.

Η αναπάντεχη άνοδος του SPD κατά 12 περίπου μονάδες τον περασμένο μήνα αιφνιδίασε τη Μέρκελ και τους συντηρητικούς της, σύμφωνα με αναλυτές, επτά μόλις μήνες πριν τις εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου, όπου η καγκελάριος αναμένεται να κερδίσει εύκολα μια τέταρτη θητεία.

Στη δημοσκόπηση του Emnid, 1.885 ψηφοφόροι έδωσαν στο SPD 33% των ψήφων, μια άνοδος μιας μονάδας την εβδομάδα που πέρασε, ενώ το CDU/CSU πήρε 32%, σημειώνοντας πτώση κατά 1 μονάδα.

Η δημοσκόπηση του INSA έδειξε μεταξύ άλλων και μια πτώση στους πιθανούς αριστερούς συμμάχους του SPD. Η σκληροπυρηνική Αριστερά (Linke) είχε πτώση μισής μονάδας, φθάνοντας το 9,5%, και οι Πράσινοι το ίδιο, καταλήγοντας στο 6,5%.

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), προτιμώμενοι σύμμαχοι του CDU/CSU σε πιθανό συνασπισμό, ανέβηκαν κατά μισή μονάδα στο 5,5%. Το εξοστρακισμένο ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) σημείωσε πτώση μιας μονάδας, φθάνοντας στο 11%, σύμφωνα με το INSA.

Το SPD, συγκυβερνών κόμμα στον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ, είχε μείνει πολύ πίσω σε ποσοστά από τους συντηρητικούς της καγκελαρίου σε δημοσκοπήσεις που είχαν διεξαχθεί μέχρι το χρίσμα του Σουλτς, οπότε ανέκαμψε. Η πιό πρόσφατη εκλογική νίκη του κόμματος ήταν υπό τον Γκέρχαρντ Σρέντερ το 2002.

Την Παρασκευή, η Ομάδα Εκλογικών Ερευνών δημοσίευσε μια δημοσκόπηση για την τηλεόραση ZDF στην οποία το SPD κατακτά το 30% αλλά ξανά πίσω από το CDU/CSU, το οποίο βρίσκεται στο 34%.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter