Γερμανία: Επίσκεψη Μερτς στο Κίεβο, συνάντηση με Ζελένσκι

Γερμανία: Επίσκεψη Μερτς στο Κίεβο, συνάντηση με Ζελένσκι

Ο αρχηγός του CDU, Φρίντριχ Μερτς, έκανε την Τρίτη το ταξίδι στο Κίεβο, όπου συναντήθηκε με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο συντηρητικός πολιτικός εκμεταλλεύτηκε την απροθυμία του γερμανού καγκελάριου Σολτς να επισκεφθεί την Ουκρανία, με το ταξίδι του να τυχαίνει αρνητικής υποδοχής από το γερμανικό κοινό. 

Με ανάρτησή του στο Twitter την Τρίτη, ενημέρωσε τους ακολούθους του για το ταξίδι του. «Ένα ολονύχτιο ταξίδι στο δρόμο για το #Κίεβο», έγραψε, δημοσιεύοντας ένα βίντεο 17 δευτερολέπτων με την ίδια λεζάντα.

«Έχουμε ένα ενδιαφέρον ταξίδι μπροστά μας και μέχρι στιγμής μπορώ μόνο να πω: όλα είναι ασφαλή, όλα είναι καλά και οι ουκρανικές αρχές είναι εξαιρετικά συνεργάσιμες. Πολύ ευχάριστοι άνθρωποι. Είναι ωραίο να βρίσκεσαι σε αυτή τη χώρα». Το βίντεο δείχνει το Μερτς στο βαγόνι κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς το τρένο ταξιδεύει μέσα σε μια δασώδη περιοχή.

Πρώτος σταθμός το Ιρπίν

Ξεκίνησε την περιοδεία του στην Ουκρανία το απόγευμα της Τρίτης στο Ιρπίν: περιτριγυρισμένος από δημοσιογράφους, ο Μερτς περπάτησε στους δρόμους της ουκρανικής πόλης περνώντας από κτίρια που είχαν καταρρεύσει. Το Σαββατοκύριακο διέρρευσε ότι ο Μερτς ήθελε να πάρει μια ιδέα για την κατάσταση στην Ουκρανία και ήθελε να ταξιδέψει ο ίδιος στη χώρα. Το πρωί της Τρίτης, λοιπόν, έγινε η άφιξη στο Ιρπίν, γύρω στα 27 χιλιόμετρα από το Κίεβο.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης απέδωσε «κάθε σεβασμό» και «μεγάλη εκτίμηση» στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για τον αγώνα τους ενάντια στη ρωσική εισβολή, μιλώντας στη Welt. «Νομίζω ότι εμείς στη Γερμανία είμαστε ακόμη υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε να βοηθάμε αυτή τη χώρα και να βοηθάμε μια πόλη όπως το Ιρπίν στην ανοικοδόμηση».

Μεταξύ άλλων, ο ηγέτης του CDU θέλησε να συναντήσει στην Ουκρανία τον Πρωθυπουργό της Ουκρανίας Ντένις Σμίχαλ και τον δήμαρχο Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, όπως έμαθε το Γερμανικό Πρακτορείο Τύπου από κύκλους της ουκρανικής κυβέρνησης. Συζητήσεις με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ρουσλάν Στέφαντσουκ και πολιτικούς της αντιπολίτευσης ήταν επίσης στο πρόγραμμά του. Δεν ήταν αρχικά προγραμματισμένο να συναντηθεί και με τον Πρόεδρο Ζελένσκι.

Αρνητικές αντιδράσεις

Στη Γερμανία, η επίσκεψη του Μερτς στην Ουκρανία δεν προκαλεί ακριβώς ενθουσιασμό. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα του ινστιτούτου έρευνας κοινής γνώμης Civey, η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Tagesspiegel, το 53% των 5.000 ερωτηθέντων πιστεύει ότι το ταξίδι είναι λάθος. Μόνο το 29% το βρίσκει σωστό, το 18% είναι αναποφάσιστοι.

Ωστόσο, η έγκριση για το ταξίδι είναι υψηλότερη μεταξύ των υποστηρικτών του CDU/CSU. Εδώ το 69% πιστεύει ότι το ταξίδι είναι σωστό, μόνο το 19% το αξιολογεί ως λάθος. Ο Μερτς είναι επίσης πιο δημοφιλής στους ψηφοφόρους του FDP. Εδώ, το 46% πιστεύει ότι η επίσκεψη είναι σωστή, ενώ το 28% την απορρίπτει.

Οι ψηφοφόροι του SPD είναι ιδιαίτερα επικριτικοί για το ταξίδι: μόνο το οκτώ% το υποστηρίζει, το 80% πιστεύει ότι κάνει λάθος. Τουλάχιστον το 17% των υποστηρικτών των Πρασίνων αξιολογεί θετικά την επίσκεψη, ενώ το 60% είναι εναντίον της.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter