Γερμανία: Για δύο μήνες με πιθανά μπλακ άουτ, προειδοποιεί η Πολιτική Προστασία

Γερμανία: Για δύο μήνες με πιθανά μπλακ άουτ, προειδοποιεί η Πολιτική Προστασία

Τους επερχόμενους χειμερινούς μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο πιθανώς να σημειωθούν μπλακ άουτ προειδοποίησε απόψε ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Γραφείου Πολιτικής Προστασίας και Βοήθειας σε Καταστροφές της Γερμανίας, Ραλφ Τίσλερ.

Μιλώντας στην γερμανική Welt, εκτίμησε ότι η τεταμένη κατάσταση στον ενεργειακό εφοδιασμό πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση στις διακοπές ρεύματος τους επόμενους μήνες στη Γερμανία. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για πιθανά μπλακ άουτ τον χειμώνα», δήλωσε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «Με αυτό εννοώ τοπικές και χρονικά περιορισμένες διακοπές ρεύματος».

Ο λόγος για τα μπλακ άουτ δεν είναι μόνο η έλλειψη ενέργειας αλλά και η στοχευμένη, προσωρινή διακοπή λειτουργίας των δικτύων από τους φορείς εκμετάλλευσης, προκειμένου να προστατευθούν τα δίκτυα και να μην τεθεί σε κίνδυνο η συνολική παροχή. «Ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, επομένως υποθέτουμε ότι από εκεί και πέρα θα υπάρξουν διακοπές στην τροφοδοσία για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο», δήλωσε ο Τίσλερ.

Κριτική στις κρατικές υπηρεσίες

Ο πρόεδρος του γερμανικού Ομοσπονδιακού Γραφείου Πολιτικής Προστασίας και Βοήθειας σε Καταστροφές άσκησε κριτική και στις κρατικές υπηρεσίες τονίζοντας πως δεν είναι πάντα επαρκώς προετοιμασμένες για καταστάσεις κρίσης, όπως διακοπές ρεύματος. Ορισμένοι δήμοι και αρχές είναι «πραγματικά υποδειγματικοί», με ακριβή σχέδια διασφαλίζοντας την παροχή ρεύματος μέσω γεννητριών έκτακτης ανάγκης επί τόπου. «Άλλοι βρίσκονται σε πολύ χειρότερη θέση, δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένοι. Είναι πολύ διαφορετικό», εξήγησε ο επικεφαλής της αρχής.

Σχέδια έκτακτης ανάγκης

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες ήρθε στη δημοσιότητα από το Reuters ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο προετοιμάζουν οι γερμανικές αρχές σε περίπτωση πιθανού ενεργειακού μπλακ άουτ, εάν η Ρωσία διακόψει τελικά τις παραδόσεις φυσικού αερίου.

Στο σχέδιο περιλαμβάνεται και η Bundesbank, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, η οποία έχει κληθεί να ορίσει έκτακτα μέτρα που θα ισχύσουν σε περίπτωση ανάγκης. Η Bundesbank είναι έτοιμη να ρίξει επιπλέον δισεκατομμύρια ευρώ στην αγορά για να αντιμετωπίσει την αύξηση της ζήτησης, ενώ παράλληλα η λίστα περιέχει και την επιβολή capital controls.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter