Γερμανία: Γνώριζαν κι όμως υποβάθμισαν την περίπτωση Άμρι

Η εσωτερική ασφάλεια της Γερμανίας τίθεται επί τάπητος στο συνέδριο του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος, που ξεκινάει σήμερα στο μοναστήρι Seeon, κοντά στη λίμνη Chimsee της άνω Βαυαρίας, με την τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο να θέτει σε νέα δοκιμασία τις σχέσεις του με το αδελφό CSU.

Αιτία, η διαπίστωση ότι, ενώ οι γερμανικές διωκτικές αρχές ασχολούνται πάνω από ένα χρόνο με την περίπτωση του 24χρονου Τυνήσιου, που οδήγησε τη νταλίκα στην χριστουγεννιάτικη αγορά, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι, υποβάθμισαν τον κίνδυνο, σύμφωνα με έρευνες της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung και των ραδιοφωνικών ιδρυμάτων NDR και WDR.

Ήδη από τις 17 Φεβρουαρίου του 2016, ο Ανίς Άμρι είχε χαρακτηριστεί εν δυνάμει επικίνδυνος για τρομοκρατικές επιθέσεις. Οι πληροφορίες προέρχονταν από μια πηγή, που η αστυνομία άφησε να διεισδύσει σε ισλαμιστικούς κύκλους της Ρηνανίας Βεστφαλίας, και από τις μαροκινές μυστικές υπηρεσίες εσωτερικού DST και ήταν το αποτέλεσμα αξιολόγησης ευρημάτων που ανιχνεύτηκαν στο κινητό του, ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο. Σύμφωνα με αυτήν, ο Άμρι είχε σερφάρει σε μια ισλαμιστική διαδικτυακή σελίδα, αναζητώντας οδηγίες για την κατασκευή βομβών.

Στις 2 Φεβρουαρίου του 2016, παραδέχθηκε ότι ήρθε σε επαφή με φερόμενα μέλη του Ισλαμικού Κράτους και προσφέρθηκε να δράσει ως καμικάζι. Γνωστό ήταν επίσης, ότι ήθελε να προμηθευτεί όπλα στη Γερμανία για επίθεση και ότι αναζητούσε συνεργούς. Παρά το γεγονός ότι οι απόψεις των διαφόρων υπηρεσιών ήταν αντικρουόμενες για την επικινδυνότητά του, τελικά οι υπηρεσίες υιοθέτησαν την υπόθεση ότι δεν επρόκειτο να προχωρήσει σε επίθεση. Συγχρόνως, η Υπηρεσία κατά του Εγκλήματος στο Ντίσελντορφ γνωστοποίησε εγγράφως ότι «επί τη βάσει των μέχρι τώρα υπαρχόντων διαπιστώσεων, μπορεί να τεθεί ως διαπίστωση ότι ο Άμρι θα συνεχίσει να σχεδιάζει επιθέσεις μακροπρόθεσμα».

Η μεγαλύτερη ευκαιρία για τις γερμανικές αρχές να σταματήσει τους σχεδιασμούς Άμρι, χάθηκε κατά πάσα πιθανότητα τον Ιούλιο του 2016, σε συνεδρίαση του Κοινού Κέντρου Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας. Ομάδα εργασίας εξέταζε τη δυνατότητα άμεσης απέλασης του Τυνήσιου, επί τη βάσει του άρθρου 58α του νόμου που ρυθμίζει τα περί της άδειας παραμονής στη Γερμανία. 

Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει ως προϋπόθεση την ύπαρξη διαπιστωμένου άμεσου κινδύνου για την ασφάλεια της Γερμανίας. Από τις συζητήσεις σε αυτό το όργανο, προέκυψε το συμπέρασμα ότι δεν υφίστανται στοιχεία για έναν τέτοιο κίνδυνο, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν δικαστικά. Και έτσι ο Άμρι παρέμεινε στη χώρα.

Υπό το πρίσμα των εξελίξεων στον τομέα της τρομοκρατίας και 9 μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές, ξεκινά το μεσημέρι το παραδοσιακό χειμερινό συνέδριο του Χριστιανοκοινωνικου κόμματος CSU, στο μοναστήρι Seeon κοντά στη λίμνη Chimsee της άνω Βαυαρίας. 

Ως προσκεκλημένοι αναμένονται μεταξύ άλλων η πρωθυπουργός της Νορβηγίας, ο διευθυντής της Frontex και ο πρόεδρος των Γερμανικών Μυστικών Υπηρεσιών. Προσκεκλημένος ήταν και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά ακύρωσε τη συμμετοχή του.

Όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, στο επίκεντρο των τριήμερων εργασιών είναι σειρά θεμάτων με κύρια την προσφυγική κρίση και την εσωτερική ασφάλεια. Η τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο θέτει σε νέα δοκιμασία τις σχέσεις του CSU με το αδελφό Χριστιανοκοινωνικό κόμμα. Το ειδυλλιακό τοπίο της Βαυαρίας δεν μπορεί να κρύψει τις διενέξεις που χωρίζουν τα δύο κόμματα, στην προσπάθεια κατάρτισης κοινού προεκλογικού προγράμματος. 

Η πιο σημαντική είναι η θέσπιση ανώτατου ορίου υποδοχής προσφύγων που να μην ξεπερνά τους 200.000 το χρόνο. Ο Βαυαρός πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος Χορστ Ζεχόφερ, το έθεσε και πάλι ως προϋπόθεση για μια νέα κυβερνητική συνεργασία μετά τις εκλογές. 

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.