Γερμανία: Η ακροδεξιά απασφάλισε

Γερμανία: Η ακροδεξιά απασφάλισε

Μιλούν στο Documento η αντιπρόεδρος και βουλευτής του Die Linke Μαρτίνα Ρένερ και ο βουλευτής του FDP Μπένιαμιν Στράσερ

«Η τρομοκρατική επίθεση στο Χάναου της δυτικής Γερμανίας είναι ένα ακόμη περιστατικό τρομοκρατικής βίας με ρατσιστικά και ακροδεξιά κίνητρα, το οποίο δεν πρέπει να δούμε μεμονωμένα αλλά υπό το πρίσμα της γενικότερης ανόδου της ακροδεξιάς στη Γερμανία» δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Documento ο Μιλτιάδης Ούλιος, δημοσιογράφος στη δημόσια ραδιοτηλεόραση της Γερμανίας.

Ο 43χρονος Τομπίας Ρ. εισέβαλε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης σε δύο μπαρ με ναργιλέ (shisha bars) όπου συχνάζουν μετανάστες στο κέντρο της μικρής πόλης Χάναου, λίγο έξω από τη Φρανκφούρτη, και αφού δολοφόνησε εννιά άτομα –τουλάχιστον πέντε εκ των οποίων τουρκικής καταγωγής– επέστρεψε σπίτι του, όπου δολοφόνησε τη μητέρα του προτού αυτοκτονήσει.

Πρόκειται για το φονικότερο περιστατικό ακροδεξιάς βίας μετά τις επιθέσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης NSU την περασμένη δεκαετία. Δεν αποτελεί, ωστόσο, το μοναδικό. Είναι η τρίτη «δεξιά τρομοκρατική επίθεση» –όπως τη χαρακτηρίζουν ακόμη και συντηρητικοί Γερμανοί πολιτικοί– που σημειώνεται σε διάστημα μόλις ενός έτους, γεγονός που μαρτυρά κλιμάκωση της ακροδεξιάς βίας. Το πρώτο ήταν η δολοφονία του πολιτικού των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο κρατίδιο της Εσσης Βάλτερ Λίμπκε, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ της εγκατάστασης προσφύγων από τη Συρία. Απόπειρες δολοφονίες κατά δημάρχων έχουν επίσης πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα. Το δεύτερο περιστατικό ήταν η επίθεση σε συναγωγή στη Χάλε της ανατολικής Γερμανίας τον περασμένο Οκτώβρη, όπου το μακελειό αποτράπηκε λόγω των ενισχυμένων μέτρων ασφαλείας. Ο δράστης κατάφερε να σκοτώσει δύο άτομα που βρίσκονταν σε κοντινό μαγαζί.

Περί Εναλλακτικής και τυφλότητας

Παρότι η συμπρόεδρος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) Αλις Βάιντελ επέλεξε επίσημα να εκφράσει τη λύπη της για την επίθεση, απέφυγε προκλητικά να αναφερθεί στα ακροδεξιά κίνητρα του δράστη, ενώ ο Γκέοργκ Πατζέρσκι, στέλεχος του κόμματος, εξαπέλυσε επίθεση στην… Ανγκελα Μέρκελ και στους Χριστιανοδημοκράτες, τους οποίους κατηγόρησε ότι δεν έχουν κάνει πράξη το προεκλογικό σλόγκαν του 2017 το οποίο μιλούσε για τη «Γερμανία στην οποία ζούμε μια καλή ζωή».

«Είναι ξεκάθαρο ότι η άνοδος της δημοτικότητας της AfD ενθαρρύνει τέτοιες επιθέσεις επειδή νομιμοποιεί έναν συγκεκριμένο λόγο, όπως ισχύει και στην Ελλάδα και αλλού» είπε ο Ούλιος αναφερόμενος στις προσπάθειες της ηγεσίας του κόμματος να αποστασιοποιηθεί από τις ρατσιστικές επιθέσεις.

Για τον Ελληνα δημοσιογράφο, ο οποίος διευκρίνισε ότι από τη στιγμή που την υπόθεση ανέλαβε η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Γερμανίας έχουμε σαφώς να κάνουμε με τρομοκρατία, αγκάθι αποτελεί το σημαντικό κενό στα μητρώα της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών ασφαλείας σχετικά με πιθανούς ακροδεξιούς δράστες. «Στη Γερμανία συνηθίζουμε να λέμε ότι οι υπηρεσίες είναι τυφλές στο δεξί μάτι» είπε.

Τη στιγμή που οι βάσεις δεδομένων βρίθουν από πιθανούς ισλαμιστές δράστες, για τους οποίους οι αρχές καιροφυλακτούν, η αντίστοιχη έρευνα για πιθανούς ακροδεξιούς κινδύνους είναι περιορισμένη. Εξού και το γεγονός ότι ο δράστης στο Χάναου ήταν εντελώς άγνωστος στις αρχές, παρότι σύμφωνα με πληροφορίες είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο ρατσιστικά λογύδρια κατά των μεταναστών. Το μανιφέστο που άφησε πίσω του επιβεβαιώνει την απαξίωσή του απέναντι σε μετανάστες, κυρίως αραβικής καταγωγής.

Η Μέρκελ δεν μάσησε τα λόγια της

Τη σύνδεση των τριών φονικών ακροδεξιών επιθέσεων φρόντισε να καταγγείλει στις επίσημες δηλώσεις της η καγκελάριος Μέρκελ υποστηρίζοντας ότι «αυτό το μίσος υπάρχει στην κοινωνία μας κι ευθύνεται για υπερβολικά πολλά εγκλήματα». Τόνισε ότι οι επιθέσεις αποκάλυψαν «το δηλητήριο του ρατσισμού» στη γερμανική κοινωνία, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα ορθώσει ανάστημα ενάντια σε όσους προσπαθούν να διαιρέσουν τη χώρα.

Σε αυτούς συγκαταλέγεται αναμφισβήτητα ο πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος (δηλαδή των μυστικών υπηρεσιών για το εσωτερικό της χώρας) Χανς Γκέοργκ Μάσεν, ο οποίος είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί όταν αμφισβήτησε τη Μέρκελ ισχυριζόμενος ότι δεν υπήρξε ανθρωποκυνηγητό μεταναστών από ακροδεξιούς στην πόλη Κέμνιτς.

Στην ανάρτησή του στο Twitter, την οποία έσπευσε να διαγράψει μετά τη δημόσια κατακραυγή, τα έβαλε με «τη λογική των σοσιαλιστών» βάσει της οποίας «δράστες είναι πάντα δεξιοί, θύματα πάντα αριστεροί» και κατέληξε εξισώνοντας τους αντιφασίστες με τους ναζί.

Μίλησαν στο Documento

«Ζούμε την τρίτη σοβαρή δεξιά τρομοκρατική επίθεση σε λιγότερο από έναν χρόνο. Οι πράξεις αυτές καθιστούν σαφές ότι η κοινωνική άνοδος της Δεξιάς δεν είναι φαινόμενο που διαδραματίζεται μονάχα σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και σε τηλεοπτικά πάνελ, αλλά συνιστά θανάσιμο κίνδυνο για πολλούς στη Γερμανία. Χρειαζόμαστε έναν επιθετικό αντιρατσισμό, την αποκήρυξη και απομόνωση δεξιών και ρατσιστικών τοποθετήσεων και αλληλεγγύη με τα θύματα της δεξιάς βίας»

«Οσα συνέβησαν στο Χάναου με αφήνουν εμβρόντητο και με γεμίζουν θλίψη. Μετά τη δολοφονία του Βάλτερ Λίμπκε και την επίθεση στο Χάλε είναι η τρίτη δεξιά τρομοκρατική επίθεση μέσα σε έναν χρόνο. Εχουμε σοβαρό πρόβλημα δεξιάς τρομοκρατίας στη Γερμανία. Αυτό εκφράζεται ποικιλοτρόπως – από οργανωμένες και δικτυωμένες τρομοκρατικές ομάδες μέχρι δράστες που ριζοσπαστικοποιούνται και φαίνεται να κινούνται μόνοι τους. Είναι αναγκαίο να ξεκαθαριστεί γρήγορα και ενδελεχώς πού και πώς ριζοσπαστικοποιήθηκε ο δράστης του Χάναου, εάν υπάρχει περίγυρος και σε ποιους ακροδεξιούς κύκλους κινούνταν»

Μαρτίνα Ρένερ (Αντιπρόεδρος και βουλεύτρια του Die Linke)

«Όσα συνέβησαν στο Χάναου με αφήνουν εμβρόντητο και με γεμίζουν θλίψη. Μετά τη δολοφονία του Βάλτερ Λίμπκε και την επίθεση στο Χάλε είναι η τρίτη δεξιά τρομοκρατική επίθεση μέσα σε έναν χρόνο. Έχουμε σοβαρό πρόβλημα δεξιάς τρομοκρατίας στη Γερμανία. Αυτό εκφράζεται ποικιλοτρόπως – από οργανωμένες και δικτυωμένες τρομοκρατικές ομάδες μέχρι δράστες που ριζοσπαστικοποιούνται και φαίνεται να κινούνται μόνοι τους. Είναι αναγκαίο να ξεκαθαριστεί γρήγορα και ενδελεχώς πού και πώς ριζοσπαστικοποιήθηκε ο δράστης του Χάναου, εάν υπάρχει περίγυρος και σε ποιούς ακροδεξιούς κύκλους κινούνταν»

Μπένιαμιν Στράσερ (Βουλευτής Φιλελευθέρων)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter