Γερμανία: Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τη διάσωση του «γίγαντα» φυσικού αερίου Uniper

Γερμανία: Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τη διάσωση του «γίγαντα» φυσικού αερίου Uniper

Η γερμανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε την Παρασκευή να στηρίξει τον μεγαλύτερο εισαγωγέα φυσικού αερίου στον κόσμο, την Uniper, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω των μειωμένων ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την αναθεώρηση του νόμου για την ενεργειακή ασφάλεια που αλλάζει τους τρόπους με τους οποίους το κράτος μπορεί να στηρίξει οικονομικά τις ενεργειακές εταιρείες. Η προσθήκη στον νόμο, που εισήχθη την τελευταία στιγμή, ονομάστηκε «Lex Uniper».

Too big to fail

«Πολιτικά, ένα είναι σαφές: δεν θα επιτρέψουμε σε μια συστημικά σημαντική εταιρεία να χρεοκοπήσει και κατά συνέπεια να προκαλέσει αναταράξεις στην παγκόσμια αγορά ενέργειας», δήλωσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, υπουργός Οικονομίας και Δράσης για το κλίμα. Αμέσως μετά την ψήφιση του «Lex Uniper» από το κοινοβούλιο, η γερμανική εταιρεία, που ανήκει στη φινλανδική Fortum, υπέβαλε αίτηση για στήριξη σταθεροποίησης.

Ο Κλάους Ντίτερ Μάουμπαχ, Διευθύνων Σύμβουλος της Uniper, εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Παρασκευή ότι δεδομένου ότι η εταιρεία λάμβανε λιγότερο φυσικό αέριο από ό,τι είχε συμφωνηθεί από τη Ρωσία, έχανε εκατοντάδες εκατομμύρια σε κέρδη κάθε μέρα.

Οι αλλαγές νομικών συνθηκών σημαίνουν ότι, εάν η γερμανική κυβέρνηση κλιμακώσει το επίπεδο ενεργειακού συναγερμού στο τρίτο και πιο σοβαρό επίπεδο  «έκτακτης ανάγκης» οι εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να μετακυλίσουν το κόστος των προμηθειών τους. «Χρειαζόμαστε ένα διάταγμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης» για να ενεργοποιηθεί αυτό, είπε ο Μάουμπαχ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε αυτό.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Σε «πορτοκαλί» συναγερμό για το φυσικό αέριο

Uniper όπως Lehman Brothers

Ο Χάμπεκ είπε ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εργάζεται με ταχύτητα για μέτρα σταθεροποίησης. Είμαστε σε στενό διάλογο με όλους τους συντελεστές για αυτό». Ήδη, η Uniper έλαβε μια πιστωτική γραμμή 2 δισεκατομμυρίων ευρώ από την κρατική τράπεζα KfW για την προστασία του επενδυτικού βαθμού της εταιρείας. Τώρα, η εταιρεία ελπίζει να λάβει πιο σημαντική υποστήριξη για να σταματήσει την αιμορραγία. «Είμαι αισιόδοξος ότι η Uniper θα σταθεροποιηθεί», κατέληξε στη συνέντευξη Τύπου.

Προηγουμένως, ο Χάμπεκ συνέκρινε την Uniper με την αμερικανική τράπεζα Lehman Brothers, της οποίας η κατάρρευση είχε πυροδοτήσει την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.

Διαβάστε επίσης:

Όλαφ Σολτς: “Εκρηκτική ύλη” για την κοινωνία ο πληθωρισμός και το κόστος της ενέργειας

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter