Γερμανία: Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Γερμανία: Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Οι διαπραγματεύσεις τελεσφόρησαν, οι κομματικές βάσεις ενέκριναν τα σχέδια των κομμάτων και μετά από δύο μήνες από τις εκλογές, η νέα κυβέρνηση στη Γερμανία είναι γεγονός. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα που τερμάτισε πρώτο στην κούρσα των ψήφων παρουσιάζει σήμερα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, που θα ορκιστούν με τους υπόλοιπους υπουργούς την ερχόμενη Τετάρτη.

Το μεγαλύτερο – και πιο αναμενόμενο- όνομα που ανακοίνωσε το κεντροαριστερό κόμμα είναι εκείνο του Καρλ Λάουτερμπαχ, του 58χρονου βουλευτή από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία που θα διαδεχθεί τον χριστιανοδημοκράτη Γενς Σπαν στην θέση του υπουργού Υγείας. Ο Λάουτερμπαχ είναι ιατρός στο επάγγελμα ενώ έχει σπουδές στα οικονομικά της υγείας και την επιδημιολογία. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχε προειδοποιήσει πολλές φορές για την επικινδυνότητα του ιού και των μεταλλάξεών του. «Η πανδημία θα κρατήσει περισσότερο από ό,τι πιστεύαμε» είχε δηλώσει στην FAZ, συμπληρώνοντας ότι «θα τα καταφέρουμε».

Στο υπουργείο Εργασίας θα παραμείνει ο Χουμπέρτους Χάιλ, ενώ στο υπουργείο Οικιστικής Ανάπτυξης θα αναλάβει η Κλάρα Γκάιβιτς. Το ζήτημα της παροχής αρκετών, φθηνών οικιών, ειδικά μετά τις κινητοποιήσεις στο Βερολίνο και την κατάληψη άδειων διαμερισμάτων από ανθρώπους που διεκδικούσαν το δικαίωμα στην στέγαση, είναι ένα πολύ επείγον αίτημα των καιρών.

Η Νάνσυ Φέζερ θα είναι η καινούρια υπουργός Εσωτερικών, ενώ η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και Οικογένειας, Κριστίνε Λάμπρεχτ, θα αναλάβει το υπουργείο Άμυνας, που έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία τον τελευταίο καιρό που η Ευρώπη συζητά ανοικτά το θέμα της ενιαίας στρατιωτικής πολιτικής. Το κάδρο συμπληρώνουν οι Σβένια Σούλτσε ως υπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και ο Βόλφγκανγκ Σμιντ ως υπουργός της Καγκελαρίας.

Τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης

Το νέο ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο πρόκειται να ορκιστεί μετά την εκλογή του νέου ομοσπονδιακού καγκελαρίου, που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη. SPD και FDP ενέκριναν τη συμφωνία για τον συνασπισμό μέσα στο σαββατοκύριακο, ενώ οι Πράσινοι ενέκριναν το κείμενο σε συνέδριο σήμερα, με συντριπτικό ποσοστό (86% ). Οι υπόλοιπες θέσεις συμπληρώνονται ως εξής: οι Πράσινοι καταλαμβάνουν το υπουργείο Εξωτερικών με την Ανναλένα Μπέρμποκ, η οποία αναμένεται να τηρήσει διαφορετική στάση στις σχέσεις της χώρας με Κίνα και Ρωσία, αφού η 40χρονη πολιτικός έχει ψηλά στην ημερήσια διάταξη το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Το υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Προστασίας του Κλίματος με τον προοριζόμενο για αντικαγκελάριο Ρόμπερτ Χάμπεκ, το υπουργείο Οικογένειας  με την Άννε Σπίγκελ, το υπουργείο Περιβάλλοντος με τη Στέφι Λέμκε και το Υπουργείο Γεωργίας με τον Τζεμ Οζντεμίρ.

Στο FDP έχει δοθεί το υπουργείο Οικονομικών, με τον νεοφιλελεύθερο Κρίστιαν Λίντνερ να τρομάζει τις χώρες του Νότου της Ευρώπης με τον αέρα λιτότητας που φέρνει μαζί του, κάνοντας τους ευρωπαίους να ανακαλούν στην μνήμη τους τις εποχές Σόιμπλε. Υπουργός Μεταφορών είναι ο επίσης σκληρός νεοφιλελεύθερος και γενικός γραμματέας του FDP, Φόλκερ Βίσινγκ, ενώ στο υπουργείο Δικαιοσύνης  πηγαίνει ο Μάρκο Μπούσμαν και στο υπουργείο Παιδείας η Μπετίνα Σταρκ-Βάτζινγκερ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter