Γερμανία: Ήξεις αφήξεις από τον νέο υπουργό Άμυνας για την αποστολή αρμάτων στην Ουκρανία

Γερμανία: Ήξεις αφήξεις από τον νέο υπουργό Άμυνας για την αποστολή αρμάτων στην Ουκρανία

Ο νέος υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, υποσχέθηκε την Πέμπτη ότι η χώρα του θα σταθεί πλάι στις ΗΠΑ για την Ουκρανία, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν, στο Βερολίνο. Ωστόσο δεν έκανε καμιά σαφή αναφορά σχετικά με την αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία σε εύλογο χρονικό διάστημα. Η κατασκευάστρια των Leopard εκτιμά, πάντως, ότι το νωρίτερο που θα μπορέσει να αποστείλει άρματα στο Κίεβο είναι στις αρχές του 2024.

Ο Πιστόριους φιλοξένησε τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ στη γερμανική πρωτεύουσα εν μέσω αυξανόμενων διεθνών εκκλήσεων προς τις δύο χώρες να εξασφαλίσουν σύγχρονα άρματα μάχης για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Ο Πιστόριους, ο οποίος διορίστηκε την Τρίτη μετά την παραίτηση της προκατόχου του, είπε ότι το θεμέλιο του ΝΑΤΟ ήταν «να προχωρήσει με κοινές αξίες και κοινή ευθύνη».

Δεσμεύτηκε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία μαζί με τις ΗΠΑ, αλλά δεν έκανε καμία αναφορά σε άρματα μάχης. Αντίθετα, ανέφερε τα μαχητικά οχήματα πεζικού και τα συστήματα αεράμυνας Patriot που οι ΗΠΑ και η Γερμανία υποσχέθηκαν να στείλουν από κοινού αυτόν τον μήνα στο Κίεβο.

Για τα τανκ, η στάση της Γερμανίας είναι κρίσιμη γιατί ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς όχι μόνο έχει τη δύναμη να προμηθεύσει στην Ουκρανία γερμανικής κατασκευής Leopard 2 από τα αποθέματα της χώρας του, αλλά πρέπει επίσης να αποφασίσει εάν θα επιτρέψει σε 12 άλλες ευρωπαϊκές χώρες που χρησιμοποιούν το Leopard 2 να στείλουν τα δικά τους.

Οι Γερμανοί αξιωματούχοι είναι ανένδοτοι ότι δεν θα δώσουν πράσινο φως στα τανκ αν δεν κάνουν το ίδιο οι ΗΠΑ. Αλλά οι ΗΠΑ δεν αναμένεται να δεσμευτούν να στείλουν άρματα μάχης Abrams αμερικανικής κατασκευής αυτή την εβδομάδα. Ο Όστιν είπε ότι η Γερμανία παραμένει ένας από τους «πιο σημαντικούς συμμάχους» των ΗΠΑ στην Ευρώπη και ευχαρίστησε τη χώρα για την υποστήριξή της στην Ουκρανία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter