Γερμανία: Και επίσημα κρατική παρέμβαση για τη διάσωση της Uniper

Γερμανία: Και επίσημα κρατική παρέμβαση για τη διάσωση της Uniper

Το «χέρι στην τσέπη» βάζει το γερμανικό κράτος για να συνδράμει τον ενεργειακό κολοσσό Uniper, που απειλείται με πτώχευση, λόγω της μείωσης των εξαγωγών του ρωσικού αερίου.

Το σχέδιο διάσωσης θα οδηγήσει «σε δημόσια συμμετοχή της τάξεως του 30%», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο όμιλος. Η συμμετοχή θα γίνει μέσω της αύξησης του κεφαλαίου κατά 267 εκατομμύρια ευρώ περίπου με την τιμή του 1,70 ευρώ ανά μετοχή.

«Η Uniper είναι μία εταιρεία κεφαλαιώδους σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας και για την τροφοδοσία των πολιτών σε ενέργεια», εξήγησε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς παρουσιάζοντας τα έκτακτα μέτρα. Ο όμιλος θα έχει επίσης την ενίσχυση δημοσίου δανείου ύψους «μέχρι 7,7 δισεκατομμυρίων ευρώ» σε μετατρέψιμα ομόλογα που θα μεταβληθούν μακροπρόθεσμα σε μετοχές, σύμφωνα με την Uniper.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τη διάσωση του «γίγαντα» φυσικού αερίου Uniper

Η Uniper, πρώτος εισαγωγέας φυσικού αερίου στη Γερμανία, έχει πληγεί σημαντικά από την μείωση κατά 60% από τα μέσα του Ιουνίου των παραδόσεων φυσικού αερίου από την Gazprom. Η εταιρεία ήταν ο βασικός πελάτης του ρωσικού ομίλου στην Γερμανία. Στο εξής, για να ανταποκριθεί στους όρους των συμβολαίων της, θα πρέπει να προμηθεύεται φυσικό αέριο στην αγορά spot, όπου οι τιμές έχουν εκτοξευθεί. Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, η εταιρεία άρχισε ήδη από την περασμένη εβδομάδα να χρησιμοποιεί τα αποθέματά της σε φυσικό αέριο που κανονικά προορίζονταν για τον χειμώνα.

Ο όμιλος ζητούσε τη βοήθεια του γερμανικού κράτους εδώ και εβδομάδες. Ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς δεσμεύθηκε προσωπικά για την αποτροπή της πτώχευσης της Uniper, που θα είχε δυσάρεστες συνέπειες στην ενεργειακή αγορά και σε χιλιάδες πελάτες.

Πηγή: Reuters

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter