Γερμανία-Κορονοϊός: Η Μέρκελ «φοβάται» τα Χριστούγεννα

Γερμανία-Κορονοϊός: Η Μέρκελ «φοβάται» τα Χριστούγεννα

Ο φόβος αυξάνεται στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU), διότι η παράταση των ισχυόντων περιορισμών επαφών έως τα Χριστούγεννα θα μπορούσε να βλάψει την αποδοχή των κανόνων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Λαμβάνοντας υπόψη τους αριθμούς των κρεβατιών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, η καγκελάριος Μέρκελ ανησυχεί.

«Δεν θα πρέπει να μιλάμε για χαλάρωση. Ίσως χρειαστεί να εντείνουμε τις προσπάθειες», δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ στην τηλεδιάσκεψη του Προεδρείου του CDU χτες. Στο νοσοκομείο Charité του Βερολίνο, έχουν ήδη αναβληθεί εγχειρήσεις για να υπάρχουν ελεύθερα κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για τις σοβαρές περιπτώσεις κορονοϊού. Αυτο την ανησυχεί πάρα πολύ, φέρεται να είπε η Μέρκελ σύμφωνα με πληροφορίες του δικτύου ntv από κύκλους συμμετεχόντων στην τηλεδιάσκεψη.

Πάνω απ ‘όλα όμως, αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις ελπίδες εκατομμυρίων πολιτών που ελπίζουν ότι οι ισχύοντες περιορισμοί επαφής θα χαλαρώσουν πριν από τα Χριστούγεννα. Χωρίς τέτοια χαλάρωση, οι συναντήσεις ανθρώπων από περισσότερες των δύο οικογενειών είτε θα εξακολουθήσουν να θεωρούνται «μη αποδεκτές», όπως αναφέρεται στην τελευταία απόφαση μετά την συνάντηση της Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των ομοσπονδιακών κρατιδίων, είτε θα απαγορευτούν εντελώς, όπως στη Βαυαρία, συν τις επαπειλούμενες ποινές.

Οι συνηθισμένοι οικογενειακοί εορτασμοί κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο συνήθως περιλαμβάνουν περισσότερες από δύο οικογένειες. Παππούδες και γιαγιάδες, ενήλικα παιδιά, αδέλφια και εγγόνια, κοντολογίς εκατομμύρια Γερμανοί ταξιδεύουν απ΄άκρη σε άκρη της χώρας την περίοδο των Χριστουγέννων για να περάσουν τις γιορτινές μέρες μαζί. Να καταστρέψει την (μεγαλύτερη) γιορτή των Γερμανών με αυστηρούς κανόνες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού; Αυτό ανησυχεί σοβαρά την καγκελάριο – και όχι μόνο αυτήν.

Στη συνεδρίαση του προεδρείου του CDU, ο Γενικός Γραμματέας Πάουλ Τσίμιακ επέστησε μεταξύ άλλων την προσοχή στα εξής: «Εάν δεν επιτραπεί στους πολίτες να δουν τις οικογένειές τους κατά τη διάρκεια των διακοπών, αυτό θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά την αποδοχή και την κατανόησή τους για τους κανόνες αντιμετώπισης του κορονοϊού και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζικές παραβιάσεις των κανόνων. Θα μπορούσε ίσως κανείς να ζητήσει από τους πολίτες να κατανείμουν τις οικογενειακές τους συγκεντρώσεις στις 3 χριστουγεννιάτικες μέρες αργίας, αλλά περισσότερα δεν είναι δυνατά», είπε. Παρόμοιος σκεπτικισμός επικράτησε σχετικά με το ερώτημα εάν η τρέχουσα απαγόρευση σε ξενοδόχους να επιτρέπουν την διανυκτέρευση σε όσους ταξιδιώτες προέρχονται από περιοχές υψηλού κινδύνου θα πρέπει να διατηρηθεί κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Την ερχόμενη Παρασκευή, οι επικεφαλής των γραφείων των πρωθυπουργών των ομοσπονδιακών κρατιδίων θα συζητήσουν για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα ταξίδια των Χριστουγέννων. Οι γερμανικοί σιδηρόδρομοι (Deutsche Bahn) θα πρέπει επίσης να κάνουν προτάσεις για το πώς θα χειριστούν την μαζική προσέλευση των επιβατών, χωρίς να συνωστίζονται στους διαδρόμους των τρένων όπως τα προηγούμενα χρόνια. Η Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων θα συναντηθούν ξανά τη Δευτέρα προκειμένου να λάβουν αποφάσεις.

Πηγή: ntv.de, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter