Γερμανία: Κρίσιμη ημέρα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού – Παραμένουν σοβαρές διαφωνίες

Γερμανία: Κρίσιμη ημέρα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού – Παραμένουν σοβαρές διαφωνίες

Η Άνγκελα Μέρκελ είναι έτοιμη για «επώδυνους συμβιβασμούς» για να αποσπάσει μία συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τους σοσιαλδημοκράτες, σήμερα, τελευταία ημέρα των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από το πολιτικό αδιέξοδο.

«Διαφωνίες παραμένουν σε ουσιαστικά θέματα και κάθε ένας από μας θα πρέπει να αποδεχθεί επώδυνους συμβιβασμούς», δήλωσε η συντηρητική καγκελάριος. Είμαι έτοιμη γι΄αυτό, εάν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι τελικά τα πλεονεκτήματα θα βρίσκονται επάνω από τα μειονεκτήματα», είπε τονίζοντας ότι πρόκειται για «το ύψιστο συμφέρον της χώρας».

Επειτα από μαραθώνιες συνομιλίες οι ηγέτες των χριστιανικών ενώσεων και των σοσιαλδημοκρατών έχουν θέσει τη σημερινή ημέρα ως τελικό όριο για την επίτευξη συμφωνίας για τη συγκρότηση μείζονος κυβερνητικού συνασπισμού με τη συμμετοχή της Χριστιανοδημορκατικής Ενωσης (CDU), της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).

«Πιστεύω ότι σήμερα είναι η ημέρα που θα αποφασισθεί» εάν τα δύο στρατόπεδα μπορούν να συμφωνήσουν, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του SPD Μάρτιν Σουλτς.

Σύμφωνα με την Τζούλια Κλέκνερ, σύμβουλο της καγκελαρίου, οι διαπραγματεύσεις μπορεί να διαρκέσουν μέχρι αργά τη νύκτα.

Θέματα εσωτερικής πολιτικής παραμένουν ανοικτά

Χθες ανακοινώθηκε ότι υπήρξε συμφωνία ως προς σειρά θεμάτων, αρχής γενομένης από την Ευρώπη, όπου τα δύο στρατόπεδα είναι έτοιμα να υποστηρίξουν επί της αρχής τις προτάσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της Ευρώπης. Ο Μάρτιν Σουλτς μάλιστα μίλησε για το τέλος της πολιτικής λιτότητας στην Ευρωζώνη.

Ωστόσο, θέματα εσωτερικής πολιτικής παραμένουν ανοικτά, ο τομέα της υγείας και η αγορά εργασίας.

Οι σοσιαλδημοκράτες ζητούν περιορισμό των ανισοτήτων ανάμεσα σε δημόσια και ιδιωτικά ταμεία υγειονομικής ασφάλισης και μείωση των συμβάσεων απασχόλησης περιορισμένου χρόνου. Ως προς τα δύο αυτά θέματα, οι συντηρητικοί παραμένουν αμετακίνητοι.

Οι δύο πλευρές δεν συμφωνούν επίσης για το ύψος των αμυντικών δαπανών, τη στιγμή που η Γερμανία ως μέλος του ΝΑΤΟ τελεί υπό την πίεση των ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ για την αύξηση της συνεισφοράς του Βερολίνου στη συμμαχία. «Η Γερμανία πρέπει να μπορεί να δείξει ότι «είναι άξια εμπιστοσύνης σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ.

Από την πλευρά τους οι σοσιαλδημοκράτες θα πρέπει να επιτύχουν ορατές υποχωρήσεις του συντηρητικού στρατοπέδου, αρκετά εμφανείς προς τη βάση του SPD που θα κληθεί να εγκρίνει τελικά τη συμφωνία, αφού τα 440.000 μέλη του κόμματος θα έχουν τον τελευταίο λόγο σε εσωτερική ψηφοφορία που θα ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του Μαρτίου.

«Συνασπισμός των χαμένων»

Ελλείψει συμφωνίας, η Άνγκελα Μέρκελ θα πρέπει να αποδεχθεί στον σχηματισμό μίας ασταθούς κυβέρνησης μειοψηφίας ή την διεξαγωγή νέων εκλογών, με κίνδυνο να δοθεί έδαφος για την αύξηση της εκλογικής δύναμης της γερμανικής ακροδεξιάς.

Σε περίπτωση επιτυχίας των διαπραγματεύσεων και τη συγκρότηση του μείζονος συνασπισμού, η τέταρτη θητεία της Μέρκελ προαναγγέλλεται περιπεπλεγμένη. Ηδη ορισμένα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται ειρωνικά στον «συνασπισμό των χαμένων».

Οι σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται στην πλέον ευάλωτη κατάσταση. Αφού κατέγραψαν κατά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου το χειρότερο μεταπολεμικό τους σκορ (20%), το παλαιότερο κόμμα της Γερμανίας συνεχίζει την καθοδική του πορεία στις δημοσκοπήσεις. Πιστώνεται με το 17% (INSA), ενώ η ακροδεξιά βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής με 15%.

Οι συντηρητικοί βρίσκονται επίσης σε υποχώρηση, με 30,5%. Οι CDU και CSU δεν εκπροσωπούν πλέον την πλειοψηφία των Γερμανών, γεγονός πρωτόγνωρο στις δημοσκοπήσεις στη Γερμανία. Και αυτό, πριν ακόμη αρχίσουν να κυβερνούν.

Πιθανό το «ναυάγιο»

Το ενδεχόμενο αποτυχίας των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ακόμη και την τελευταία στιγμή, άφησε ανοιχτό ο Πρωθυπουργός της Έσσης και στέλεχος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φόλκερ Μπουφιέ.

“Δεν αποκλείω απολύτως τίποτα”, δήλωσε ο κ. Μπουφιέ προσερχόμενος σε έναν ακόμη γύρο διαπραγματεύσεων, τονιζοντας ωστόσο ότι όλοι “το παλεύουν” και ότι μια συμφωνία είναι εφικτή. “Αν θα επιτευχθεί, δεν είναι βέβαιο”, πρόσθεσε και εξέφρασε κατανόηση για το γεγονός ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) πρέπει να εξασφαλίσει κάποια κέρδη προκειμένου να πείσει τα μέλη του. “Και τα δικά μας μέλη όμως περιμένουν να υπερασπιστούμε τις θέσεις μας”, σημείωσε.

Σύμφωνα πάντως με τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), κατά την τελευταία μέρα των διαπραγματεύσεων διαπιστώνονται “σημαντικά περισσότερες” διαφορές από ό,τι ήταν ως τώρα γνωστό. Εκτός από τα θέματα αγοράς εργασίας και υγειονομικής περίθαλψης που είχαν αναφερθεί ήδη από χθες ως εκκρεμότητες, ο Μάρτιν Σουλτς μίλησε σήμερα για απόσταση στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, ενώ το dpa κάνει λόγο και για διαφωνίες σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό για την άμυνα και την ανάπτυξη, αλλά και την δημοσιονομική πολιτική.

Η Πρωθυπουργός του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας και αντιπρόεδρος του SPD Μανουέλα Σβέσιγκ έκανε λόγο για ανάγκη υποχωρήσεων από την άλλη πλευρά στα θέματα υγείας και αγοράς εργασίας, τονίζοντας ότι οι πολίτες περίμεναν ήδη αρκετά “και για αυτό θέλουμε σήμερα να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Μυστικά & Documento

07/08/2022, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter