Γερμανία: Μια Πράσινη για την καγκελαρία

Γερμανία: Μια Πράσινη για την καγκελαρία

Σκληρή προβλέπεται η μάχη για το ποιος θα καλύψει το κενό που αφήνει η Aνγκελα Μέρκελ στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας.

Η φετινή εκλογική χρονιά θα είναι το κύκνειο άσμα της Άνγκελα Μέρκελ, καθώς αποχωρεί από την ενεργή πολιτική ύστερα από σχεδόν δύο δεκαετίες απόλυτης κυριαρχίας στα κοινά της Γερμανίας.

Τα χνάρια της προσπαθούν να ακολουθήσουν οι υποψήφιοι για την καγκελαρία των κομμάτων που ερίζουν για την εξουσία. Μέχρι στιγμής η Αναλένα Μπέρμποκ των Πρασίνων συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για νίκη, ακολουθούμενη από τον Αρμιν Λάσετ της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) και τον Ολαφ Σολτς των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

Η πρώην γυμνάστρια έτοιμη να κυβερνήσει

Το κόμμα των Πρασίνων ύστερα από χρόνια ανόδου των οικολογικών κινημάτων καταφέρνει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη δυναμική για να προτείνει υποψήφιο καγκελάριο. Η 40χρονη πρώην γυμνάστρια Αναλένα Μπέρμποκ είναι η εκλεκτή τους. Η Μπέρμποκ δεν έχει καμία κυβερνητική εμπειρία. Ωστόσο σε κάθε δημόσια εμφάνισή της δηλώνει ότι είναι έτοιμη για την ευθύνη της κυβέρνησης, ελπίζοντας ότι το τωρινό προβάδισμά της στις δημοσκοπήσεις θα κρατήσει μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Αν και πλασάρεται ως φέρουσα κάτι καινούργιο, φροντίζει επιμελώς να κρατάει ασαφές το περιεχόμενο του σχεδίου της. Αυτή η ασάφεια επιστρατεύτηκε στο πλαίσιο της συντελούμενης στροφής του κόμματος σε πιο κεντρώες ατραπούς ούτως ώστε να δώσει εκλογική διέξοδο με προοδευτικό μανδύα στους ψηφοφόρους της Μέρκελ. Θετικά συμβάλλει στην υποψηφιότητά της και η στροφή της γερμανικής οικονομίας σε περιβαλλοντικά πιο υπεύθυνες επενδύσεις.

Μεγάλη η φθορά για το CDU

Αν οι Πράσινοι βρίσκονται πρώτοι στις δημοσκοπήσεις, αυτό δεν οφείλεται τόσο στη σημαντική για τα δεδομένα τους άνοδο όσο στη δραματική πτώση του CDU, που από τον Φεβρουάριο έχει χάσει πάνω από δώδεκα ποσοστιαίες μονάδες στην εκτίμηση ψήφου. Ο υποψήφιός τoυ Αρμιν Λάσετ καλείται να διαχειριστεί την κακή εικόνα της κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες.

Το CDU πληρώνει την οδυνηρά αργή διαδικασία εμβολιασμού, καθώς μόλις το 7,3% των Γερμανών πολιτών έχει εμβολιαστεί με τη δεύτερη δόση. Η επικείμενη αποχώρηση της Μέρκελ αλλά και τα σκάνδαλα με δημόσιες συμβάσεις ιατρικού υλικού στα οποία ενεπλάκησαν βουλευτές του κόμματος επιδείνωσαν έτι περαιτέρω την κατάσταση. Ακόμη και η διαδικασία εκλογής του υποψηφίου για την καγκελαρία ήταν διχαστική, καθώς ο Λάσετ και ο αντίπαλός του Μάρκους Ζέντερ κονταροχτυπήθηκαν με σφοδρότητα.

Ολαφ Σολτς; Ποιος είναι αυτός;

Το πάλαι ποτέ κραταιό SPD είναι πλέον σκιά του εαυτού του. Η ανακοίνωση του υποψηφίου Ολαφ Σολτς δεν είχε την απήχηση που είχαν οι ανακοινώσεις των άλλων κομμάτων. Το SPD πλέον έχει μείνει στάσιμο στο επίπεδο του 15% σε όλα τα κρατίδια.

Η ιδεολογική περιπλάνηση στο κέντρο του πολιτικού φάσματος του κόστισε ακριβά. Αν και ο Σολτς υπόσχεται αύξηση του κατώτατου μισθού, αυτό δεν είναι αρκετό για την αποκατάσταση της σχέσης με την εκλογική βάση. Στην ανατροπή αυτής της κατάστασης δεν βοηθά ούτε η προσωπικότητα του υποψηφίου.

Ο ίδιος θεωρεί ότι έχει τα προσόντα για να γίνει καγκελάριος κι ας αναγνωρίζει ότι έχει την ελκυστικότητα… λογιστή. Ωστόσο, σε αυτό ποντάρουν και στο κόμμα: οι ψηφοφόροι να εμπιστευτούν έναν έμπειρο τεχνοκράτη. Παρ’ όλα αυτά, σε δημοσκόπηση της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD ο Σολτς έμεινε πίσω από την Μπέρμποκ, η οποία κρίθηκε πιο αξιόπιστη.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter