Γερμανία: Μπλόκα αγροτών μέσα στο Βερολίνο – «Δεν υπάρχουν χρήματα», λέει ο υπουργός Οικονομικών

Γερμανία: Μπλόκα αγροτών μέσα στο Βερολίνο – «Δεν υπάρχουν χρήματα», λέει ο υπουργός Οικονομικών
AP Photo/Ebrahim Noroozi

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ, απευθυνόμενος σε χιλιάδες αγρότες – που διαμαρτύρονται ενάντια στα μέτρα λιτότητας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με την κατάργηση των γεωργικών επιδοτήσεων – δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν χρήματα για περαιτέρω επιδοτήσεις».

Την ώρα που Βερολίνο έχει «παραλύσει» από τις διαδηλώσεις, καθώς οι κεντρικές λεωφόροι μπλόκαραν με φορτηγά και τρακτέρ των περίπου 10.000 αγροτών, εδώ και μία εβδομάδα η απόφαση για τις περικοπές στο γεωργικό ντίζελ έχει γίνει σημείο ανάφλεξης για την αντικυβερνητική οργή.

«Δεν μπορώ να σας υποσχεθώ περισσότερη κρατική βοήθεια από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό», τόνισε ο Λίντνερ στο πλήθος μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου. «Αλλά μπορούμε να αγωνιστούμε μαζί για να απολαύσετε περισσότερη ελευθερία και σεβασμό για τη δουλειά σας».

Όμως, οι αγρότες – με την υποστήριξη των συντηρητικών της αντιπολίτευσης αλλά και ακροδεξιών ομάδων που διαδήλωσαν μαζί τους – ισχυρίζονται ότι αυτό δεν αρκεί. «Τρέφω σεβασμό για κάθε πολιτικό που είναι έτοιμος να έρθει σε εμάς», είπε ο επικεφαλής της Ένωσης Αγροτών, Ιωακίμ Ρούκβιντ, ο οποίος κάποια στιγμή χρειάστηκε να πάρει το μικρόφωνο από τον Λίντνερ και να παρακαλέσει το πλήθος «να σταματήσει να αποδοκιμάζει» και να τον ακούσει.

Σημειώνεται, πως οι διαμαρτυρίες έχουν ασκήσει έντονη πίεση στον συνασπισμό του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει και την άνοδο των ακροδεξιών ομάδων.

Οι διαμαρτυρίες εντάθηκαν μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει σταδιακά τη φορολογική ελάφρυνση στο γεωργικό ντίζελ, καθώς προσπάθησε να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό του 2024 μετά από απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου τον Νοέμβριο, που την ανάγκασε να αναθεωρήσει τα σχέδιά της για τις δαπάνες.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter