Γερμανία: Νίκη της δεξιάς και ενίσχυση ακροδεξιών τα πρώτα αποτελέσματα σε Βαυαρία-Εσση

Γερμανία: Νίκη της δεξιάς και ενίσχυση ακροδεξιών τα πρώτα αποτελέσματα σε Βαυαρία-Εσση
AP Photo/Michael Probst

Δεύτερη δύναμη στη Βαυαρία και ενδεχομένως και στην Έσση αναδεικνύεται η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από τις εκλογές των δύο κρατιδίων. Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) στην Έσση και το αδελφό κόμμα της, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) στη Βαυαρία επικράτησαν των αντιπάλων τους και θα συνεχίσουν να ηγούνται των τοπικών κυβερνητικών συνασπισμών.

Σύμφωνα με το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, στη Βαυαρία η CSU συγκεντρώνει ποσοστό 36,8% και καταγράφει το ιστορικά χαμηλότερο ποσοστό της (-0,4 από τις εκλογές του 2018), με την AfD στο 15,3%, ενισχυόμενη κατά 5,1 μονάδες. Οι Πράσινοι κερδίζουν 15,7% (-1,9) και ακολουθεί ο «μικρός» κυβερνητικός εταίρος, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FW), με 14,3% (+2,7). Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) περιορίζεται σε μονοψήφιο ποσοστό, 8,4% (-1,3) και οι Φιλελεύθεροι (FDP) δεν εξασφαλίζουν την είσοδό τους στο τοπικό κοινοβούλιο, καθώς κερδίζουν μόλις 3% (-2,1).

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ δήλωσε ήδη ότι οι Βαυαροί ψήφισαν υπέρ της σταθερότητας και άφησε να εννοηθεί ότι πρόθεσή του είναι να συνεχίσει να συγκυβερνά με τους Ελεύθερους Ψηφοφόρους. Προεκλογικά είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Πράσινους.

Στην Έσση το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) κερδίζει τις εκλογές με 34,9%, ενισχυόμενο κατά 7,9 μονάδες από τις εκλογές του 2018. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η AfDμε 16,7% (+3,6) και ακολουθούν οι Πράσινοι με 15,4% (-4,4) και με το ίδιο ποσοστό και τις ίδιες απώλειες το SPD (-4,4), επικεφαλής του οποίου ήταν η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ, η οποία επέλεξε μάλιστα να μην παραιτηθεί από την κυβέρνηση προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα στην Έσση. Το FDP δίνει τη μάχη της εισόδου στην τοπική βουλή, καθώς βρίσκεται στο όριο του 5% (-2,5).

Τα αποτελέσματα καθιστούν εφικτή τη διατήρηση του συνασπισμού CDU-Πρασίνων, εκτός εάν ο πρωθυπουργός Μπόρις Ράιν (CDU) επιλέξει να διαπραγματευτεί με το SPD, για τον σχηματισμό «μεγάλου» συνασπισμού. Στην πρώτη του εμφάνιση μετά τις εκλογές, ο κ. Ράιν δήλωσε ότι θέλει να σχηματίσει «έναν συνασπισμό του κέντρου», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιον εταίρο θα προτιμούσε.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter