Γερμανία: Nίκη SPD στις εκλογές της Κάτω Σαξονίας – Μεγάλη άνοδος για Πράσινους και Ακροδεξιά

Γερμανία: Nίκη SPD στις εκλογές της Κάτω Σαξονίας – Μεγάλη άνοδος για Πράσινους και Ακροδεξιά

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), παρά τις απώλειες, διατηρεί το «κάστρο» του, την Κάτω Σαξονία, κερδίζοντας τις σημερινές κρατιδιακές εκλογές. Ενισχυμένοι αναδεικνύονται οι Πράσινοι και η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), ενώ μεγάλοι χαμένοι της βραδιάς είναι το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) και το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP).

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη καταμέτρηση, όπως τη μετέδωσε το δεύτερο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ZDF, το SPD, με επικεφαλής τον νυν πρωθυπουργό Στέφαν Βάιλ, συγκεντρώνει 33,2% (-3,7 από το 2017), ενώ ακολουθεί το CDU με 28% (-5,6). Οι Πράσινοι ενισχυόμενοι βρίσκονται στην τρίτη θέση με 14% (+5,3), ενώ αντίστοιχη αύξηση των ποσοστών της καταγράφει και η AfD με 11,7% (+5,5). Το FDP δίνει μάχη προκειμένου να εξασφαλίσει την είσοδό του στο τοπικό κοινοβούλιο, καθώς βρίσκεται στο όριο του 5% (-2,5). Εκτός βουλής παραμένει και σε αυτές τις εκλογές η Αριστερά, με 2,7% (-1,9).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, SPD και Πράσινοι συγκεντρώνουν 69 από τις 135 έδρες του κοινοβουλίου και το πιθανότερο είναι ότι θα σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας. Ο κ. Βάιλ, ο οποίος συγκυβερνά με το CDU από το 2017, είχε ήδη προεκλογικά δηλώσει ότι αυτό θα ήταν για τον ίδιο το επιθυμητό σενάριο.

Για «καθαρή νίκη» μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του SPD Κέβιν Κιούνερτ, ενώ ο αρχηγός των Πρασίνων Όμιντ Νουριπούρ έκανε λόγο για «εντολή διακυβέρνησης». «Δεν είναι καλό αποτέλεσμα για μας, αλλά επιθυμούμε μια σταθερή κυβέρνηση για την Κάτω Σαξονία. Θα ήταν καλό να συνεχίσει ο ίδιος συνασπισμός», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του CDU Μάριο Τσάγια. Για «βραδιά θλίψης», μίλησε ο αρχηγός του FDP Κρίστιαν Λίντνερ και απέδωσε την πτώση του κόμματός του στη συμμετοχή στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. «Για πολλούς από τους υποστηρικτές μας, αυτός ο συνασπισμός είναι κάτι ξένο. Σίγουρα πληρώνουμε ένα τίμημα για το πολιτικό μας προφίλ, διότι κάποιοι δεν αναγνωρίζουν πλέον το FDP ως φιλελεύθερη δύναμη του κέντρου και θεωρούν ότι είμαστε κι εμείς αριστερό κόμμα», δήλωσε ο κ. Λίντνερ, ο οποίος ωστόσο απέρριψε το ενδεχόμενο αποχώρησης του FDP από τον κυβερνητικό συνασπισμό. «Έδωσα όρκο. Έχω τις φιλελεύθερες πεποιθήσεις μου, το φιλελεύθερό μας πρόγραμμα. Αλλά έχουμε επίσης και επίγνωση της ευθύνης μας για αυτή τη χώρα και τους ανθρώπους της», τόνισε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter