Γερμανία: Ο Ερντογάν εγκανιάζει το μεγάλο τέμενος στην Κολονία

Γερμανία: Ο Ερντογάν εγκανιάζει το μεγάλο τέμενος στην Κολονία

Ανησυχίες για την ασφάλεια και πολιτικές διαφωνίες επέβαλαν την _x000D_
τελευταία στιγμή αλλαγές στο πρόγραμμα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ_x000D_
Ερντογάν σήμερα, τελευταία ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στη _x000D_
Γερμανία.

Έπειτα από μια συνάντηση σε πρόγευμα εργασίας με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, ο Ερντογάν μεταβαίνει στην Κολονία όπου θα εγκαινιάσει το νέο κεντρικό τέμενος της πόλης, η κατασκευή του οποίου έχει σημαδευτεί από σειρά σκανδάλων.

Το νέο θρησκευτικό κέντρο διαχειρίζεται η DITIB, μια τουρκογερμανική ισλαμική οργάνωση-ομπρέλα.

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 2009 και, παρά τις πολλές ενστάσεις και πολιτικές αντιπαραθέσεις, οι πρώτοι πιστοί άρχισαν να προσεύχονται εκεί μόλις το 2017, πριν από τα επίσημα εγκαίνιά του σήμερα από τον Ερντογάν.

Με τους μιναρέδες του να φθάνουν τα 55 μέτρα και τον μεγάλο θόλο του ύψους 36 μέτρων, αυτό το κτίριο από μπετόν και γυαλί που θεωρείται ότι συμβολίζει το άνοιγμα, σύμφωνα με τον αρχιτέκτονά του Πολ Μπομ, είναι ένα από τα πιο επιβλητικά τεμένη στην Ευρώπη. Η επιφάνειά του φθάνει τα 4.500 τετραγωνικά μέτρα.

Κτισμένο στη συνοικία Έρενφελντ, όχι μακριά από τον πύργο της τηλεόρασης της Κολονίας, έχει χωρητικότητα χιλιάδων πιστών. Η αστυνομία θέλει να περιορίσει την πρόσβαση σε αυτό σήμερα στα 5.000 άτομα, όμως η DITIB αναμένει πολλούς περισσότερους.

Το δημοτικό συμβούλιο της Κολονίας επικρίνει την DITIB για την αδιαφάνεια που περιέβαλε την κατασκευή του και τη λειτουργία του τεμένους.

Αιρετοί κατηγορούν επίσης την οργάνωση αυτή ότι είναι ένας βραχίονας του καθεστώτος του Ερντογάν καθώς διαχειρίζεται 900 τόπους λατρείας στη Γερμανία με ιμάμηδες οι οποίοι έρχονται από την Τουρκία. Η οργάνωση κατηγορείται επίσης από τους αντιπάλους της ότι κατασκοπεύει τους αντιπάλους του Τούρκου προέδρου.

Τα σχέδια για μια μεγάλη υπαίθρια εκδήλωση στο τέμενος ακυρώθηκαν αργά χθες από το δημοτικό συμβούλιο της Κολονίας, που επικαλέστηκε ανησυχίες ασφαλείας.

Το δημοτικό συμβούλιο ανέφερε σε μια ανακοίνωση ότι η τελετή των εγκαινίων μπορεί να πραγματοποιηθεί, όμως σε αυτήν θα μπορούν να παραστούν μόνο όσοι διαθέτουν προσκλήσεις και πως δεν θα επιτραπεί η παρουσία κοινού κοντά στο τέμενος.

Σε ανακοίνωση που ανάρτησε σήμερα στο Facebook, η DITIB εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση αυτή, λέγοντας δεν συμφωνεί και «δεν αντιλαμβάνεται» τη λογική πίσω από αυτήν.

Ωστόσο, ανέφερε επίσης πως η DITIB θα ακολουθήσει τις οδηγίες του δήμου «σε συμμόρφωση με τον νόμο».

Μια μεγάλη περίμετρος ασφαλείας έχει δημιουργηθεί γύρω από το τέμενος με χιλιάδες αστυνομικούς να έχουν αναπτυχθεί σε όλη την πόλη, σε μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις της αστυνομίας στην ιστορία της πόλης, σύμφωνα με τον επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας Ούβε Γιάκομπ.

Ο Ερντογάν σχεδιάζει να εκφωνήσει μια ομιλία 15-20 λεπτών, η οποία θα επικεντρωθεί στη γερμανοτουρκική φιλία, αλλά θα αναφερθεί επίσης και στην αυξανόμενη απειλή του δεξιού-ακροδεξιού ριζοσπαστισμού, δήλωσε ο Τούρκος κοινοβουλευτικός Μουσταφά Γενέρογλου στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στην εκδήλωση θα παραστούν Τούρκοι υπουργοί, πρόσθεσε ο Γενέρογλου.

Μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, Αρμίν Λάσετ, επαναπρογραμματίστηκε εσπευσμένα προκειμένου να πραγματοποιηθεί στο αεροδρόμιο Κολονίας/Βόνης. Η συνάντηση επρόκειτο να διεξαχθεί στο κάστρο Wahn αλλά ακυρώθηκε επειδή ο ιδιοκτήτης του κάστρου είπε πως ο Ερντογάν δεν είναι ευπρόσδεκτος για πολιτικούς λόγους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter